המאבק ביוקר המחיה וסערת עליית המחירים לא יורדים מסדר היום. תחנת הקמח הגדולה בישראל 'שטיבל' הודיעה היום (חמישי) לרשתות המזון כי היא תייקר בימים הקרובים את מחיר הקמח. שר החקלאות עודד פורר (ישראל ביתנו) שוחח על כך עם ליאת רון ואריה מליניאק, בתוכנית "איפה הכסף?" ב-103FM, והגיב לדברים. בהמשך, התייחס לסוגיית קליטת הפליטים מאזורי הקרבות באוקראינה.
בפתח השיחה, נשאל שר החלקאות האם כשתיגמר המלחמה באירופה המחירים צפויים לרדת. "אני חושב שכשתגמר המלחמה השאלה היא מתי, יש הבדל אם אנחנו מדברים על אירוע שיגמר בעוד יום, שבוע או חודשיים", השיב. "לכן אני אומר שדווקא זה המקום לעשות את השינויים המבניים הנדרשים, המקום למתקן את החולים שיש במשק שאין בו תחרות בריאה. וכן אנחנו במקביל גם נלחמים בעליית המחירים, אנחנו לא מרימים ידיים", הוסיף פורר.
עוד אמר: "גם בתקופה הזו אפשר לגלות אחריות, אנחנו בסך הכל נמצאים גם מבחינת סחורות עם איזושהי עתודות גם לחודשים קדימה, זה לא שמחר בבוקר אנחנו פה בבעיה שחייבת לייקר הכול. אבל כשבכל העולם מחירי הדלק קופצים ומחירי הסחורות קופצים זה יגיע לפה שבאיזשהו שלב".
בתגובה לאמירותיו של השר, מלניאק הביא דוגמה כיצד בין עליות המחירים נותרים בעלי הרפתות בין הפטיש לסדן. השר פורר הגיב: "בחרת בנושא שזה השוק הכי מתוכנן במדינת ישראל, אנחנו נמצאים במו"מ בין כל הגורמים האלו. דווקא מי שמייצג את הרפתנים מגלה במו"מ הרבה מאוד אחריות ומוכן ללכת הרבה מאוד צעדים קדימה. בגלל שמדובר בענף מתוכנן ואנחנו מצפים גם מהמחלבות וגם מאחרים להבין שיש פה אירוע שצריך לצלוח אותו ביחד".
"לא חושב שצריך לרוץ ולהעלות מחירים"
"לעליית מחירי החלב, שזה מוצר יסוד, יש השלכה על דברים נוספים שבהמשך השרשרת", ציין פורר והסביר, "אם נדבר על מה שאוכלות הפרות ועל המזון שהן צורכות אז רובו נמצא כבר פה עם מחירים שעוד לפני ההתייקרויות שאנחנו רואים בעקבות המלחמה. הדברים האלו נרכשים מראש הרבה מאוד זמן וחלק מהדברים גם גדלים כאן. אני לא חושב שצריך לרוץ ולהעלות מחירים וגם כאן אפשר לנצח את האירוע הזה. מצד שני, אנחנו צריכים להבין שצריך לפתוח את הבעיות המבניות במשק שגם הן גורמות הרבה פעמים להתייקרויות".
כשנשאל, מתי תיכנס לתוקף רפורמת החקלאות, השיב פורר: אני מקווה שבקרוב. בימים הקרובים אנחנו צריכים לקבל את הדו"ח של משרד הכלכלה על נושא פערי התיווך לשרשרת הערך כדי להבין ולהיות בטוחים על כל הנתונים לפני שאנחנו חותמים סופית על הצו, אבל במקביל אנחנו גם מרחיבים בכל מקום שאנחנו חושבים שנכון לפתוח. אם חמישה אחוז מהדגים במדינת ישראל גדלים כאן ו־95 אחוזים מיובאים, אין שום סיבה שאזרחי מדינת ישראל ישלמו מכס כל כך גבוה שהמשמעות שלו בסוף היא שצריכה של חלק לא מבוטל מהדגים הופכת להיות יקרה מאוד".
לאור תשובתו, תהתה רון האם דבר זה מתגלגל לצרכן, זאת בעקבות טענותיהם של רבים האומרות שלא. השר פורר חידד: "הנתונים מאוד ברורים - לא רק שזה מתגלגל לצרכן והמחירים ירדו, את גם רואה שבאופן מיידי הצריכה קפצה ועלתה בשלושים אחוזים נוספים של צריכת דגים. זה בדיוק מה שאנחנו רוצים לעשות גם בפירות והירקות. אם בעשור האחרון יש ירידה של 20 אחוז בפירות והירקות זה דווקא במשפחות החלשות כי המחירים שלהם קפצו. אם נוריד את המחירים כשנפתח את השוק נעלה את הצריכה וכולם ייהנו, יוכלו למכור יותר פירות וירקות במחירים יותר זולים. זה מה שקורה כשהשוק פתוח".
"הובלנו מהלך לפתוח את הגבולות"
בהמשך השיחה, דנו השלושה סביב סוגיית קליטת הפליטים מאוקראינה. מליניאק ביקר את המתרחש בנתב"ג ושר החקלאות חיזק את דבריו. "חד משמעית. תיקנו את הבעיה שהייתה בימים הראשונים ברגע שנחשפנו אליה כי לוקח זמן לאנשים שרגילים לעשות את העבודה בצורה אחת לשנות את הדיסקט לעבודה בצורה אחרת של מצב חירום ואנחנו במצב חירום ופה צריך יחס שונה למי שמגיע לכאן".
עור אמר: "צריך לזכור בתוך האירוע הזה שיש הרבה מאוד אנשים שמגיעים מהאזור הזה שגם אם הם לא באו לעשות עליה יש להם חברים ומשפחה כאן - לא עוצרים את הבן אדם הזה בשדה התעופה. הובלנו מהלך לפתוח את הגבולות ויותר מזה צריך לזכור - רוב האנשים האלו הם גם במובן כזה או אחר זכאי חוק שבות וצריך לבדוק את הזכאות שלהם, ויותר מזה לעודד אותם לעשות את העלייה למדינת ישראל".
לדבריו של פורר, "בדיקת המסמכים לוקחת זמן והרבה פעמים האנשים האלו לקחו מזוודה, ברחו ולא הכינו את המסמכים שלהם. בדיוק בזה אנחנו מטפלים, הדרישה שלנו היא לאפשר לאנשים האלו בדיקה מהירה תוך 48 או 96 שעות ובינתיים הם יכולים או לישון אצל המשפחה או בבתי מלון שהמדינה מספקת.. דווקא פה מדינת ישראל עושה דברים שאף מדינה בעולם לא עושה. צריך לזכור שאנחנו לא מדינה עם גבול צמוד לאזורי הקרבות".
בסיום השיחה, חשף השר פורר כי בתחילת השבוע הבא הוא צפוי לכנס את קבינט פיתוח הנגב והגליל על מנת להקצות מתקציב המשרד כ־22 מיליון ש"ח לקליטת פליטים. "אני רואה באירוע הזה לא משבר אלא הזדמנות. יש לנו הזדמנות להפריח את הערים בנגב ובגליל, להביא עוד אוכלוסייה. בכל פעם שהיה גל עלייה לישראל המדינה הרוויחה. היא התאמצה מאוד, זה לא פשוט לקלוט עלייה אבל תוך זמן קצר ראינו את הצמיחה הגדולה, ונראה את זה גם עכשיו".
סייעה בהכנת הכתבה: שני רומנו 103fm