עימות דיפלומטי פרץ אתמול בין ישראל וירדן, כאשר משרד החוץ זימן את הממונה על השגרירות הישראלית בעמאן, סגן שר החוץ, לשיחת אזהרה בדרישה מידית "להפסיק את ההפרות במסגד אל-אקצא", ובתגובה ראש הממשלה, נפתלי בנט, קרא לירדן "לא להצטרף לשקרים ובטח לא לעודד אלימות כנגד יהודים". ענת דוידוב וניסים משעל שוחחו הבוקר (שלישי) ב-103FM עם ראש המוסד לשעבר, אלוף (מיל') דני יתום, על הנושא.
לחצו כאן וקבלו את עיתון מעריב לחודש מתנה למצטרפים חדשים>>>
"המצב בירדן מאוד מורכב, אנחנו עדים לחוסר יציבות. הנסיך חמזה הושם במעצר בית ע"י אחיו למחצה המלך עבדאללה. זה לא דבר של מה בכך ואני לא זוכר מתי דבר כזה קרה בפעם האחרונה, למעט המקרה המסויים הזה. עכשיו הוא ויתר על כל תאריו ותפקידיו הממלכתיים שהיה מועמד להיות מלך, הדבר הזה מצביע על כך שהמצב בתוך הממלכה ובתוך המשפחה מאוד מורכב, ומפעם לפעם צריך להוציא קיטור חם שעולה למעלה מכיוון שבירדן יש 70 אחוז שהם פלסטינים. תקופה ארוכה זה כך כאשר פועלים בהר הבית, גם אם אנחנו צודקים במעשים שלנו, הדבר כתוצאה מהסתה נוראית של גורמים קיצוניים שיש להם כוונה לפגוע במדינת ישראל ובירדן, וגם ביחסים שהולכים ונרקמים עם מדינות מוסלמיות אחרות, אותם מסיתים מצליחים להשמיע בהופעות שלהם בקרב הציבור הפלסטיני ביהודה ושומרון ובעזה", פתח יתום את דבריו.
"בירדן מודעים ליחסים הרגישים איתנו, הם גם חלק מהם. אני מניח, שבמעמד כזה שהוא בוודאי מכיר את היחסים הרגישים ומוקיר את היחסים הרגישים, אבל מי שקובע זה המלך עבדאללה. נוצרה סיטואציה כפי שידוע לכם שהוא שוכב בבית חולים בגרמניה, אחרי שהוא עבר ניתוח בגב. הוא לא נמצא בממלכה, מי שנמצא זה בנו חוסיין, שהוא יורש העצר ואמור לרשת אותו, הוא בחור צעיר ונחמד", הוסיף.
"רה"מ בעצם פעל על הרקע שהפרלמנט הצביע ברוב, לנתק את הקשרים עם מדינת ישראל ולהחזיר את השגריר לישראל מירדן. הוא היה צריך להגיב באיזושהיא צורה, אני לא מצדיק אותו, אבל לא הייתי מוכן להיות במקומו. המצב בירדן הוא קשה, צריך היה להגיב על ההצבעה שיש בה לא מעט ידיים פלסטניות שלא תמיד מצביעות בעד מערכת היחסים בין ישראל לירדן, למרות שהם פוגעים בהצבעתם במערכת היחסים הזאת שחשובה מאוד לירדן, הם מבינים שאנחנו נספוג את זה, אנחנו נגיב בדברים אבל לא נעשה מעבר, להיפך יש לנו עניין להבטיח ממלכה ירדנית חזקה", המשיך יתום.
לסיום נשאל יתום על המשך היחסים בין המדינות, והשיב: "נמשיך לעלות לרגל לירדן, אנחנו במזרח התיכון - ביום מסויים אנחנו במצב כזה, ולמחרת המצב משתנה. כאשר מסתכלים על הטווח הארוך, ירדן חשובה לנו כמו שאנחנו חשובים לירדן. אני ביקרתי בירדן לפני שנים רבות כי לא הייתה לי סיבה, אני היום איש עסקים ואני מבקר בהרבה מדינות, ולא מעט מהן מוסלמיות".
השתתפה בהכנת הכתבה: רעות מתתיהו ארגון, 103FM