ראש הממשלה יאיר לפיד המריא היום (ראשון) לביקור מדיני בן יומיים בגרמניה. במהלך הביקור, הוא צפוי להיפגש עם נשיא גרמניה ועם שרת החוץ. בהמשך, הוא צפוי להיפגש עם הקנצלר הגרמני בלשכתו והשניים יקיימו מסיבת עיתונאים. גורם מדיני ציין כי הנסיעה תתמקד בשיח האזורי והסוגיה האיראנית, כאשר ישנה חשיבות גדולה להשפעה על העמדות בגרמניה - אשר לה תפקיד חשוב בעניין העמדה האירופאית בנושא.
המעצמות: "ספק אם איראן מחויבת לחזרה להסכם הגרעין"; איראן: "האשמות כוזבות"
הסכם הגרעין מתרחק? לפיד: "זה לא נגמר אך יש סימנים מעודדים"
דיווח: ארה"ב עדכנה את ישראל כי החתימה על הסכם הגרעין אינה צפויה בקרוב
את הביקור, בו משתתפת משלחת של ניצולי שואה, לפיד יחתום בביקור בוילה ואנזה, בה התקיימה בשנת 1942 הוועידה בה החליטו בכירי המשטר הנאצי על מה שכונה - "הפתרון הסופי". עם הגעת לפיד והקנצלר למקום, השניים צפויים להיפגש עם הניצולים.
גורם מדיני סיפק מספר פרטים על הנסיעה, וציין כי "לפיד ממשיך לקיים פגישות עם מנהיגי המערב, זאת ברגע ההתפתחויות סביב הסכם הגרעין המתגבש מול איראן". הגורם ציין כי "הנסיעה לברלין, בירה אירופית חשובה, מתרחשת לאחר ביקורו של ראש הממשלה בפריז והפגישה עם הנשיא מקרון, לצד שיחות רבות עם בכירים בממשל האמריקאי".
הנושא הראשון שהזכיר הגורם, הוא סוגיית המשא ומתן בין איראן למעצמות המערב, בנושא הסכם גרעין חדש, זאת ברקע המתקפה שהשמיעו אמש המעצמות על טהרן. "בנקודת הזמן הזו מסתמן כי הסכם גרעין חדש עם איראן לא ייחתם לפחות עד אחרי בחירות האמצע. אנחנו נמצאים כעת בסיבוב נוסף, בו הצלחנו להשפיע על האמריקאים להימנע מוויתורים נוספים לאיראן, וזה דבר מאוד חשוב", הדגיש, "סיבוב אחרי סיבוב, אנחנו נמצאים בדיאלוג מאוד נחוש ועקבי. באופן משמעותי מאוד, כל הגורמים הבכירים בישראל מדברים בקול אחד ברור - ואנחנו מצליחים להשפיע כשאנחנו מנהלים את השיח בחדרים סגורים, ובשיתוף פעולה עם המשטר".
לדבריו, מהעמדה האיראנית ניתן להבין כעת כי אין לה כל עניין לחזור להסכם גרעין כפי שהיה, אלא להשתחרר מהסנקציות שהוטלו עליה, להוביל לסגירת התיקים בסבא"א ולטפל במגבלות הנוספות שמטרידות אותה. "להסתפק בהסכם כמו זה שמונח על השולחן - לא מספיק לטהרן, וזו בעיה גדולה בשבילנו, ולכן אנחנו ממשיכים להיאבק ולשכנע", ציין, "ארצות הברית ואירופה התחייבו כי לא יפעילו לחץ לסגירת התיקים, וארצות הברית התחייבה גם שלא תאפשר ערבויות משמעותיות למקרה שתצא שוב מההסכם - ואיראן לא מקבלת את זה".
הוא התייחס לסוגיית רמת ההשפעה הישראלית בנושא והסביר: "יש לנו תובנה מאוד ברורה מעשרות שיחות שהתקיימו עם הממשל האמריקאי, גורמים שונים בקונגרס וגופים משפיעים, כי הממשל לא יילחם יותר מישראל בנושא. בסופו של דבר, אנחנו הסממן הניצי בתהליך הזה, כשאנחנו מבהירים מה חשוב לנו. "ההבהרה הישראלית מתקיימת במקביל לדיאלוג עם הממשל, שגורם להם להתייחס ברצינות למה שאנחנו אומרים - וזה לא חייב להיות ככה, אבל ככל שישנו דיאלוג, אנחנו ניאבק כדי שיבינו שזה אמיתי ולא מהשפה אל החוץ", אמר, אנחנו מבהירים לארצות הברית מהם הקווים שלנו, וככל שהם מסכימים איתנו - הדבר מוביל לכך שהם לא יוותרו על דברים שאיראן הבהירה שהם חשובים והכרחיים עבודה כדי לחזור להסכם, וכך זה לא קורה".
הגורם המדיני הדגיש כי "האמריקאים אומרים שהדיאלוג עם ישראל חשוב להם, ובמהלך השנה האחרונה בה אנחנו נמצאים עימם בקשר, הם חוזרים ואומרים שלמדו את הלקח מהסיבוב הקודם. הדיאלוג שלנו עם האמריקאים מורכב, והם מעריכים את העובדה שהוא מתבצע בצורה זו". הוא ציין כי "ראש הממשלה ברור מאוד בהנחייה שלו בנושא, וזה עלה בצורה מאוד משמעותית בשיחה שקיים עם הנשיא ג'ו ביידן. אנחנו ממשיכים במדיניות הזו, לא רגועים ולא נחים, ולא מרגישים סיבה כלשהי לחגיגה".
"הדיאלוג שלנו עם האמריקאים הוא דיאלוג עמוק ואינטימי, אבל זה לא שאנחנו מסכימים על הכל", הדגיש, "אנחנו בהחלט חושבים שההיצמדות שלהם לחזרה להסכם הגרעין הקודם היא טעות, והם יכולים להשיג יותר אם ישימו את המדיניות שלהם במקום הנכון".
בהמשך, הוא התייחס לסוגיית המדינות האירופיות המעורבות בשיחות עם איראן, בהן גרמניה. "אנחנו מנהלים עימן דיאלוג משמעותי מאוד וההצהרה שהוציאו אמש היתה חדה ומשמעותית מאוד, והנושא אכן יעלה במהלך ביקור לפיד בגרמניה", ציין, "לראש הממשלה יש קשר אישי וארוך שנים עם נשיא צרפת ועם ראש ממשלת בריטניה החדשה. אנחנו מטפחים את הקשרים הללו בצורה משמעותית מאוד".
בסיום התדרוך, הגורם נשאל על המלחמה באוקראינה והגישה האירופית לנושא, לצד משבר האנרגיה המתחולל ברחבי העולם בימים האלה. הוא השיב: "מדינות רבות בעולם, בהן ארצות הברית, מעריכות כי המלחמה לא תסתיים בקרוב, וצפוי חורף קריטי. ללא ספק, יהיה משבר אנרגיה ברחבי העולם, והמדינות נערכות לעשות כמיטב יכולתן לעמוד בזה". עוד הדגיש כי "אין דברים ספציפיים שישראל יכולה לעשות כרגע כדי לעזור במשבר".