על רקע הרפורמה במערכת המשפט, אותה הציג שר המשפטים יריב לוין, ועדת החוקה, חוק ומשפט דנה הבוקר (רביעי) במערכת היחסים בין הכנסת והממשלה למערכת המשפט. הדיון הסוער עלה לטונים גבוהים, וחמישה חברי כנסת ממפלגת "יש עתיד" הורחקו במהלכו.
בפתח הדיון, אמר יו"ר הוועדה, חבר הכנסת שמחה רוטמן: "מחזירים את הצדק למערכת המשפט. אנו מתחילים היום בוועדת החוקה דיון ציבורי, שקוף ופתוח שיעסוק במשימה זו שהטיל הבוחר על שכמנו ולא נעצור עד להשלמת המשימה. תהליך העבודה - 'ציון במשפט תיפדה' כולל בתוכו מרכיבים רבים. התהליך כמובן יתנהל בשיח מתמיד ובשיתוף פעולה מלא עם שר המשפטים יריב לוין, ועם התוכנית שהוצגה על ידו".
לאחר מכן, הסביר את תהליך הדיון בוועדה. לדבריו, "בשלבי הניסוח והסיום, היא תתגבש לדברי חקיקה הנוגעים בתיקונים הנדרשים שיורכבו וישולבו גם מהצעות חוק פרטיות, גם מהצעות חוק מטעם הוועדה וגם מהצעות חוק ממשלתיות, אולם כפי שידוע לנו, חובה שסוף המעשה יהיה במחשבה תחילה. וועדת החוקה בראשותי תקיים דיוני עומק בנושאי הליבה של מערכת המשפט.תזמין את כל המומחים. את ראשי מערכת המשפט, מהעבר ומהווה. את שרי המשפטים לשעבר. את היועצים המשפטיים בעבר, וגם את היועצת המשפטית לממשלה, ואת כל מי שיש לו מידע או רעיונות לתרום לתהליך העבודה ולסוגיות העקרוניות העומדות על הפרק".
"כולם יישמעו, בנחת ולעומק ויתבקשו לחוות את דעתם לשאלות ולסוגיות שיוצגו להם על ידי ועל ידי חברי הוועדה. כשנחוש שבשלה העת להתקדם לכיוון נוסחים ופתרונות נעשה זאת, אולם רק אחרי שהדיון ימוצה. אני מזמין כמובן את כל חברי הכנסת, מכל המפלגות, המעוניינים להיות שותפים בתהליך של הידברות ושל שיח על התוכנית להשבת הצדק למערכת המשפט, להגיע לחדר הוועדה, להיות נוכחים בדיונים. להשאיר, לפחות בנושא זה את הציניות בחוץ, ולקיים דיון פתוח ומעמיק".
"אנו נקיים פה סדרה ארוכה של דיונים, חמישה ימים בשבוע, כדי שנקיף את הסוגיות ונוודא שמלאכת החקיקה שתתבצע בסופו של דבר תיעשה אחרי דיון ציבורי ומקצועי מעמיק ויסודי. בחרתי שנתחיל לקיים את הדיונים בשבוע הבא בנושא הליבה 'סמכות הממשלה והשרים לקבוע את עמדתם המשפטית בפעולתם השוטפת ובפני ערכאות שיפוטיות'", סיכם.
אחריו, דיבר שר המשפטים יריב לוין: "הצגתי את השלב הראשון של הרפורמה שחיונית לדמוקרטיה, לתיקון מערכת המשפט ולהשבת אמון הציבור. אני רואה בצער גדול את הדברים המתלהמים שנאמרים על ידי מספר מנהיגי ציבור וראשי מערכת המשפט בנושא הרפורמה, בין מצד זה ובין מצד אחר. אין מקום לאמירות מתלהמות, לנשיאת סמלים נאציים ולאלימות כלשהי לרבות מילולית. אני משוכנע שיתקיימו בוועדה דיונים מקיפים בהם תשמענה כל הדעות".
"אני קורא לכל חברי הכנסת לקחת חלק בדיונים ולהשמיע את דעתם אך לא פחות – גם לשמוע. אני נחוש לקדם את הרפורמה שהצעתי, שום איום לא ירתיע אותי. אני בטוח שתהיינה גם הערות חשובות שתתקבלנה ותשפרנה את הדברים. אני נרגש לראות את התמיכה הציבורית האדירה ברפורמה, כמו גם את הקולות ההולכים ומתעצמים של משפטנים שמגבים את המהלך. הגיע הזמן להשיב את הדמוקרטיה ולתת משמעות להצבעת הבוחר בבחירות. אין אנשים נעלים ואין נחותים, כולנו אזרחים שווים ולכולנו זכות שווה לקחת חלק בהחלטות הקובעות את חיינו".
כאמור, על פי שר המשפטים, ארבעת הנושאים שיתוקנו בשלב הראשון של הרפורמה הם: שינוי שיטת בחירת השופטים, הסדרת פסילת חוקים ופסקת ההתגברות, ביטול עילת הסבירות ושינוי תפקידם של היועצים המשפטיים.
הרפורמה יצרה סערת חסרת תקדים במערכת הפוליטית. ראש האופוזיציה ויו"ר יש עתיד יאיר לפיד אמר בתגובה: "כמו כנופיה של עבריינים, יום לפני הדיון בבג"ץ על חוק דרעי, הממשלה שמה על השולחן אקדח טעון. מה שיריב לוין הציג היום זה לא רפורמה משפטית, זה מכתב איום. הם מאיימים להרוס את כל המבנה החוקתי של מדינת ישראל.אני מודיע כאן ועכשיו: ביום שנחזור לשלטון, כל השינויים האלה יבוטלו. תבוטל רפורמת ההפקרות, תבוטל פסקת הסחטנות, שופטים לא ייבחרו בידי פוליטיקאים מושחתים שרוצים שיסגרו להם תיקים".