ברקע הסערה הציבורית שנוצרה בעקבות הצגת הרפורמה המשפטית של השר לוין, התארחה הבוקר פרופ' סוזי נבות, מומחית למשפט חוקתי וסגנית הנשיא למחקר במכון הישראלי לדמוקרטיה, בתוכנית 'שבע תשע' ב103FM, לשיחה על הרפורמה והמשמעויות שלה.
המילואימניקים מצטרפים למחאה: מאהל נגד פסקת ההתגברות יוקם מול ביתו של לוין
הרפורמה תתרכך? הנשיא הרצוג נפגש עם שר המשפטים לוין
נבות נשאלה האם היא מסכימה עם אמירתו של היועץ המשפטי לשעבר, יהודה ויינשטיין, שכינה את התוכנית של שר המשפטים 'פוגרום': "לגמרי, ואני חושבת שאין מספיק מילים כדי לתאר את המשמעות של התוכנית הזאת, כי מה שמציע לוין זה לא אירוע אחד או נושא אחד שבמסגרתו אנחנו מקיימים משא ומתן האם צריך לתקן משהו שקשור ביחסים בין הרשויות. הוא הציג תוכנית שיש בה חמישה פריטים - גם פסקת התגברות, גם ביטול עילת הסבירות, גם העליון לא יוכל לבטל חוקי יסוד, גם יש פוליטיזציה במינוי השופטים, וגם היועמ"שים במשרת אמון. ואם מסתכלים על כל התוכנית מלמעלה, המשמעות זה בעצם ריסוק מוחלט של ארבע מתוך חמש רגליים שעליהן מבוססת הדמוקרטיה הישראלית".
עוד הוסיפה נבות באשר לתוכנית של לוין: "אנחנו עומדים בפני הצעה לשנות את שיטת המשטר שלנו, והדבר הזה מבחינתי לא יעלה על הדעת. לא רק לשנות אותו - להחליף אותו, לפגוע במהות, באבני היסוד של המדינה שלנו כולה, שזה בעצם הכללים של מגילת העצמאות. הדבר הזה לא בטוח שיכול להיעשות על ידי הכנסת שנבחרה, אני לא בטוחה שבכלל הדבר הזה אפשרי. עכשיו, הנשיאה חיות צריכה להגיב למה שנעשה כאן. אם הדמוקרטיה שלנו מבוססת על זה שאנחנו צריכים לתת הגנה אפקטיבית על זכויות אדם, אז פסקת ההתגברות לא תאפשר את זה. ואם הדמוקרטיה שלנו המשמעות היא שיש הפרדת רשויות, מה שהתוכנית של לוין מציעה זה שרק הרשות המבצעת תוכל לעשות הכול".
נבות הוסיפה להבהיר מהן המשמעויות הנגזרות מהרפורמה, לשיטתה: "המטרה היא להפיל, במירכאות, את הכוח של בית המשפט העליון להגן על הזכויות של כולנו. וכל אחד מאיתנו לפעמים הוא מיעוט – לפעמים נשים הן מיעוט, ולפעמים ערביי ישראל הם מיעוט, ולפעמים החרדים הם מיעוט, ומה קורה אם השלטון מחליט לפגוע בזכויות של כל אחד מאיתנו? למשל, צריך עכשיו לפגוע בזכות לשוויון כי יש בקשה, נניח, להפרדה בסקטור הציבורי או במרחב הציבורי. מה אנחנו נעשה, את ואני לצורך העניין, אנחנו לא רוצות הפרדה כזאת. או מה אנחנו נעשה אם השלטון יחליט לקחת חלק מהכספים שיש לנו, פנסיה או גופים כלכליים, בואו תתרמו את הכספים האלה שהם לצרכים, לצורך העניין, קואליציוניים. מי יגן על הקניין שלנו?".
בהמשך הוסיפה נבות כי אכן יש לבצע תיקונים במערכת המשפט, אך הסתייגה מהרפורמה הנוכחית: "אלה לא תיקונים, אלה לא תיקונים לזכויות שלך ושלי, אלה לא תיקונים לזמן שלוקח הליך משפטי להסתיים בבית משפט, שזה דבר שנוגע לכל אחד מן האזרחים במדינה, ואפילו לראש הממשלה נתניהו, שנמצא כבר שלוש שנים לאחר כתב אישום ואנחנו רק בתחילת, לצורך העניין, משפטו. זו דוגמה טובה מאוד לסחבת הנוראית. וכמובן שמישהו צריך להרים את הדגל הזה: 'רוצים להסדיר את יחסי הרשויות', אבל זה צריך להיות מהלך רחב ובהסכמה".