מליאת הכנסת אישרה היום (רביעי) בקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק לביטול אזרחותו או תושבותו של פעיל טרור שמקבל תגמול עבור ביצוע מעשה הטרור, של חברי הכנסת אופיר כץ, שרן מרים השכל, שמחה רוטמן, עודד פורר, זאב אלקין, ינון אזולאי, מאיר כהן וקבוצת חברי כנסת. 94 חברי כנסת תמכו בהצעה בקריאה השלישית מול עשרה שהתנגדו.
ברוב של 89 ח"כים: החוק לשלילת אזרחות מחבלים עבר בקריאה ראשונה
לפי ההצעה, מוצע לקבוע כי אזרח או תושב ישראלי שהורשע בביצוע עבירה שהיא הפרת אמונים למדינת ישראל, נגזר עליו מאסר בפועל בגינה, והוכח כי הרשות הפלסטינית מתגמלת אותו על כך, ניתן יהיה לבטל את אזרחותו או את רישיונו לישיבת הקבע לפי העניין, ולהרחיקו לשטחי הרשות הפלסטינית או לרצועת עזה. רישיון ישיבת קבע יבוטל על ידי שר הפנים, לאחר היוועצות בוועדה מייעצת ובהסכמת שר המשפטים, וביטול אזרחות יהיה על ידי בית המשפט, לבקשת שר הפנים, לאחר היוועצות בוועדה מייעצת ובהסכמת שר המשפטים. ההצעה תוחמת את לוח הזמנים להליך ביטול התושבות או האזרחות וקובעת חזקה לפיה אדם שקיבל כספים כאמור, חזקה עליו כי הוא זכאי למעמד ברשות הפלסטינית.
בדברי ההסבר להצעה נכתב: "אנשים רבים שמחזיקים באזרחות או תושבות ישראלית מקבלים בימים אלה ממש, משכורות חודשיות מאת הרשות הפלסטינית כשכר ותגמול בעד ביצוע מעשי טרור. משכורות אלה עולות בהדרגה עם ותק האנשים בכלא. אין זה עולה על הדעת, שאזרחי ותושבי ישראל שלא רק שבגדו במדינה ובחברה הישראלית, אלא אף הסכימו לקבל תשלום מאת הרש"פ כשכר בעד ביצוע מעשה הטרור וממשיכים ליהנות ממנו, ימשיכו להחזיק באזרחות או תושבות ישראלית. אזרח או תושב מדינת ישראל שהסכים לקבל תשלום מהרש"פ, במישרין או באמצעות גוף זר, כשכר או תגמול בעבור ביצוע מעשה טרור או עבירה אחרת שיש בה משום פגיעה חמורה בביטחון המדינה, כמוהו כמעיד על עצמו שהוא מוותר על מעמדו כאזרח או כתושב. חומרה נוספת ומכרעת יש בכך שאותו אזרח או תושב המדינה, הנהנה מכל הזכויות שמעניקה לו המדינה, מבצע עבירת טרור ומקבל תגמול מאת הרש"פ, כשכר לביצוע מעשה הטרור".
ח"כ אופיר כץ הגיב: "משפחות שכולות יקרות, הדם הזה שנשפך, הכאב בעצום הזה, מלווה אותי באופן אישי כל הזמן. אני חושב על זה יום-יום, איך אנחנו כמחוקקים יכולים למנוע, איך אנחנו יכולים לשנות, מה אנחנו יכולים לעשות אחרת. אני מקווה שהצעד הזה שאנחנו עושים היום הוא שחר של עידן חדש. אני יודע ומרגיש מעומק הלב שלי, שחוקים כאלה הם השליחות האמיתית שלנו כנבחרי ציבור".
בנוסף, התייחס ח"כ כץ, שעמד בראש הוועדה המשותפת שהכינה את ההצעה, להליך החקיקה ואמר: "האחריות למנוע את הפיגוע הבא היא עלינו, לא על אף משפטן. מי שיתנגד למה שאנחנו מביאים פה אחרי מכלול האיזונים שעשינו, צריך לעשות חשבון נפש עם עצמו ולהסביר את זה למשפחות השכולות ולעם ישראל. בלתי נתפס שלאורך כל הדרך הייעוץ המשפטי לממשלה הקשה בכל דרך עם הרצון שלנו ליישם מדיניות להילחם בטרור. אני אומר באופן חד-משמעי, מחבל שמקבל כסף מהרשות הפלסטינית, צריך לעוף מפה לעזה, לכל מקום אחר. לא להישאר פה. פה הוא לא יהיה".
ח"כ אחמד טיבי התנגד להצעה ואמר: "באווירת הפופוליזם בתחילת קדנציה, הרגשת רוב יציב, שלטון, מצד אחד, עושים הפיכה משטרית, ומצד שני מעבירים חוקים פופוליסטיים, דרקוניים, כמו החוק הזה לשלילת אזרחות. יש עיקרון, שהאמנה בין מדינה לבין אזרח היא האזרחות, אבל רגש העליונות היהודית של חלק גדול מהבית הזה, אומרת שהאזרחות היא אמנה בין המדינה לאזרח רק ליהודים. ערבי שמבצע עבירה הוא אזרח על תנאי. יהודי שמבצע אותה עבירה או עבירה חמורה יותר, לא חושבים אפילו לשלול את האזרחות. למשל, יגאל עמיר רצח ראש ממשלה – לא רק שהאזרחות שלו לא נשללה, לא הייתה הצעה".
ח"כ זאב אלקין: "אין חוק יותר צודק מזה, המציאות בה תושב או אזרח מדינת ישראל לוקח נשק, הורג ולאחר מכן מקבל משכורת מהרשות הפלסטינית היא מעוותת והזויה. אין סיבה שבן אדם כזה יישאר תושב או אזרח של מדינת ישראל, ייהנה מהטבות כלכליות, ואחר כך ישתחרר מהכלא ויהפוך לגיבור של הרשות הפלסטינית. הצעד הזה יעשה צדק ויגרום להפסקת המנגנון המעוות של עידוד הטרור".
ח"כ לימור סון הר-מלך אמרה בדמעות: "ישנן אינספור דוגמאות למחבלים בעלי אזרחות ישראלית, שרצחו ופגעו ביהודים, השתחררו לאחר כמה שנים מהכלא וחזרו לגור בינינו, כאזרחי ישראל לכל דבר ועניין. היום אנו מתחילים בתיקון המצב האבסורדי הזה. זהו צעד ראשון וחשוב מתוך סל הכלים שנדרשים מאתנו כדי לטפל בטרור ולהגביר את ההרתעה בקרב האויב. מחבלים רוצחים אינם כאלו שניתן להתייחס אליהם כאל בעלי זכויות".