"הסיוע הנרחב שהענקנו לאחר רעידת האדמה מאוד קירב את העם הטורקי וקיבלתי מסרים חיוביים גם מהממשלה הטורקית", אומר ל"מעריב" הקונסול הכללי של ישראל באיסטנבול, אהוד איטם, על רקע הצפי לגאות בתיירות הישראלית לטורקיה, שהחלה באירוע ההיסטורי בטיסת הנוסעים המסחרית הראשונה שביצעה חברת תעופה ישראלית לאחר 15 שנים בין נתב"ג לאיסטנבול.

10 ימים לאחר רעידת האדמה בטורקיה: שלושה בני אדם חולצו חיים מההריסות
בטורקיה מעריכים: 50,576 בניינים שניזוקו ברעידות האדמה ייהרסו

את טיסת הבכורה השיקה חברת ישראייר. בשלב הראשוני יפעלו חמש טיסות שבועיות בין נתב"ג לאיסטנבול, אבל מנכ"ל ישראייר אורי סירקיס מעריך שזו רק ההתחלה. "טורקיה מהווה עבורנו יעד אסטרטגי", הוא ציין. על פי התוכנית, ישראייר תבצע בתוך כשלושה חודשים, לפחות שש טיסות שבועיות לאיסטנבול ובקיץ החברה מתכננת פתיחת קו טיסות נוסף לטורקיה – לאנטליה.

כמחווה של רצון טוב והזדהות עם האומה הטורקית הודיע הבעלים של ישראייר, רמי לוי, על הטסת מטען של ציוד הומניטרי לנפגעי רעידת האדמה בטיסת הבכורה ובטיסות הקרובות, ללא תשלום. סמנכ"לית השיווק של ישראייר, הילה הרמולין רונן, מעריכה שכבר בשנת 2023 צפוי גידול משמעותי בתנועת התיירות הישראלית דרך החברה לטורקיה. "מדובר ביעד מבוקש שאנחנו משקיעים בו בעידוד משרד התיירות הטורקי", ציינה, "נשווק טיסות משולבות עם חבילות נופש, בשלב הנוכחי לאיסטנבול ובהמשך גם לאנטליה".

אורי סירקיס מעריך שקיים פוטנציאל צמיחה גבוה בתיירות הישראלית לטורקיה. במהלך שנת 2022 טסו כ־2.5 מיליון ישראלים מנתב"ג לטורקיה, כאשר כ־800 אלף מתוכם טיילו ונפשו במדינה והיתר המשיכו בטיסות קונקשיין ליעדים אחרים בעולם. הצפי הוא שבשנת 2023 כבר למעלה ממיליון תיירים מישראל יגיעו לטורקיה.

רעידת האדמה בטורקיה (צילום: REUTERS/Stoyan Nenov)
רעידת האדמה בטורקיה (צילום: REUTERS/Stoyan Nenov)

"טורקיה רוצה להגביר את התיירות בכלל ואת התיירות הישראלית בפרט", מציין הקונסול הכללי של ישראל, "אני צופה גידול של עשרות אחוזים. גם באפיון התיירים צפוי להערכתי שינוי. בין השנים 2010־2019 עיקר התיירות הנכנסת מישראל הייתה של החברה הדוברת ערבית. בעקבות השיפור המשמעותי ביחסים עם הטורקים אני מעריך שיותר תיירים יהודים יגיעו לטורקיה".

איטם מדגיש את חשיבות הסיוע הישראלי לטורקיה לאחר רעידת האדמה, שהחל מיד לאחר האסון בשיגור משלחת חילוץ גדולה ובסיוע הומניטרי. "גם התקשורת הטורקית ציינה את הפעילות הרבה שלנו, הטכנולוגיה המתקדמת והמסירות בסיוע".

לאחר האירוע שהתקיים ביום חמישי בנמל התעופה בן־גוריון, לרגל המראת טיסת הבכורה של ישראייר לאיסטנבול, בהשתתפות שרת התחבורה מירי רגב ושגריר טורקיה, שאקיר אוזקן טורונלר, אמור היה להיערך טקס גם בנמל התעופה באיסטנבול, אבל בשל האבל על אסון רעידת האדמה הטקס בוטל.

איסטנבול (צילום: משה כהן)
איסטנבול (צילום: משה כהן)

"עדיין מרגישים את האבל הכבד. בתי קפה ומסעדות פחות מלאים ובמקומות רבים גם לא מושמעת מוזיקה. יש באיסטנבול הזדהות מלאה עם נפגעי רעידת האדמה בדרום־מערב טורקיה", אומר ל"מעריב" רפאל אוז'נג'קי, תושב איטסנבול ומדריך טיולים מנוסה.

אומנם שגרת החיים התוססים באיסטנבול הענקית נמשכת, אבל אוז'נג'קי מעריך שייקח עוד זמן עד שהחיים יחזרו למתכונת שלפני האסון הכבד. "הישראלים מאוד מקובלים. איסטנבול עיר ענקית של מפגש תרבויות ומאוד מקובלת. בשנה שעברה ביקרו בטורקיה כ־80 מיליון תיירים, מהם כ־50 מיליון באיסטנבול והמגמה תימשך", הוא מסביר, "טורקיה מאוד פתוחה לתיירים. אומנם בקיץ זו עונת השיא, אבל דווקא לחורף, למרות הקור, יש יתרונות, פחות תורים ועומסים".

הכותב היה אורח "ישראייר"