טל לב רם, הפרשן הצבאי של 'מעריב', התראיין היום (חמישי) בתכניתם של רוני בר און ואריה אלדד ב-103FM והתייחס למכתב ששלחו קצינים בכירים וביניהם, הרמטכ"לים לשעבר אשכנזי ומופז, ובו קראו לכל חיילי המילואים להתייצב למילואים, ולהימנע מסרבנות.
עשרות אלופים במיל' נגד הסרבנות למילואים: "צה"ל מעל לכל מחלוקת"
מפקד חיל האוויר על השעיית מוביל "מחאת הטייסים": "תיאם וסנכרן אי-התייצבות"
"אני חושב שברגע שהיו אמירות כאלה, ואירועים כמו חווארה, בצבא היו צריכים להבין שהולכת ומתפתחת להם בעיה גדולה, ולטפל בה. אני חושב שבאופן כללי המשבר במילואים, שהוא משבר אמיתי, נמצא בהרבה מאוד יחידות, אבל בולט בחיל האוויר בגלל האופי המיוחד של חיל האוויר", טען הפרשן בפתח השיחה.
עוד המשיך ואמר באותו נושא: "אני חושב שהיה צריך לטפל בזה מוקדם יותר. זה גדול על הצבא, אני חושב שהיה צריך לטפל בזה בגיבוי של שר הביטחון וראש הממשלה - שמבינים שמתפתח פה משבר שפוגע בכולנו. זה לא צחוק הסיפור הזה, זה סיפור מאוד רציני. תראו, בחיל האוויר יש אנשים שמדברים על תחושות אישיות ואנחנו, אנשי הקרקע, לא לגמרי נבין את זה. זה נשמע לנו 'בן אדם נמצא בסערת רגשות אז הוא חושש לטוס? הוא חושש לביטחונו?', התשובה היא כן. יש הרבה מאוד טייסים וותיקים שהביצועים שלהם באוויר שונים. לא רציתי לעשות את ההשוואות האלה, אבל זה חשוב מבחינה טכנית. מעבר לזה, הסיפור של סמוטריץ' אתמול בחווארה יצר באמת סערה בתוך החיל - עכשיו גם הגיע הסיפור עם אלוף משנה גלעד פלד, שוחחתי איתו לפני זמן קצר, והוא טוען שבלם יוזמות והיה כתובת לשמוע את הדברים ולא עודד אנשים לסרבנות".
לשאלת המראיינים, האם "יש כאן בעיה של אמינות, במידה ו-ג' מסר עובדות לא נכונות למפקדו, מפקד חיל האוויר, אז אין פה שאלה של סרבנות", השיב העיתונאי כי "אני לא יודע להיות שופט. אני חושב שתומר, דרך אגב, התנהל עד עכשיו בסדר גמור. ג', ששמו כבר הותר לפרסום, אומר שיש עשרות אנשים שיודעים שהוא בלם את הדברים. מעבר לאירוע הזה בין תומר לגלעד, ששניהם אנשים מצוינים ושניהם רוצים לטובת חיל האוויר, אני מדבר עכשיו טייסים במילואים והם אומרים אפילו לנו שצריך להרגיע. העסק בחיל האוויר מתנהל בקבוצות. יש קבוצה שרוצה יותר, יש קבוצה אחרת שרוצה פחות, ומבקשים ממני להעביר את המסר הזה, זו האמת".
לב רם נשאל בנוסף האם להערכתו, "בתוך הקבוצה שחתמה על ההצהרה של ה־37, האם יש כאלה שאומרים יותר 'עברנו קו אדום ואי אפשר לקבל את זה', או כאלה שאומרים 'עכשיו דווקא אנחנו נזדהה עם ג' ונתפטר גם אנחנו'?", וענה ש"אני חושב שדווקא בקבוצה של ה־37 שדיברתי איתם, הם אומרים כמה חשוב להתייצב עכשיו. כל הזמן חוזרים לאירוע של ה־37 טייסים, אבל אני רוצה שנתייחס לאירוע כמו שהוא היה ולא כמו שהוא התפרסם בתקשורת וכל אחד יחליט אם זה בסדר או לא בסדר. שוב, אני לא השופט כאן. האירוע היה עם ארבעה אנשים שלא התייצבו ביום רביעי, והודיעו למפקד הטייסת שהולך להיות שיח פלוגתי. הם לא אמרו בשום שלב שלא יגיעו לאימונים, והם לא אמרו בשום שלב שהם לא יגיעו לפעילות מבצעית - להיפך. כל זה היה בתמיכת 37 מתוך 40".
לסיום, ציין: "אז נכון, אפשר להגיד שמדובר בטייסים ואולי יש להם מאפיין סוציו אקונומי כזה או אחר. 37 מתוך 40 וביניהם יש כאלה שגרים ביהודה ושומרון, יש חבר'ה דתיים, יש ימניים, יש שמאלנים. מה שדרך את כל זה היה הסיפור של חווארה כי בשביל טייס שבסוף יודע, כי אין טייס שלא הורג אזרחים, אין דבר כזה, הוא יודע ומבין שזה חלק מהמשימה - זה קורה במלחמה וזה תחת עיקרון מידתיות כשאתה מחסל מישהו מהאוויר, וזה בהרבה דברים אחרים. מבינים את זה מצוין. כשהם שמעו את חווארה קפץ להם הפיוז ועל זה סמוטריץ' צודק מצוין - הוא הבין למה זה גרם בתוך החיל. כשאתה רואה את רוח התקופה אתה מבין שהטייסים רוצים לדעת איך תגן עליהם מערכת המשפט אם מעמדה בעולם תשתנה - זה חשש אמיתי".
סייעה בהכנת הכתבה: עדן בן ארי 103FM