כמדי יום הזיכרון לשואה ולגבורה, גם השנה יתקיים 'מצעד החיים' לזכרם של ששת מיליון היהודים שנספו תחת שלטון הנאצים. שר החינוך יואב קיש צפוי להשתתף במצעד לצידם של כ־10 אלף אנשים מרחבי העולם. בשיחה עם ענת דוידוב וגדעון אוקו ב-103FM שיתף השר קיש בתחושות וכן התייחס לחידוש משלחות הנוער לפולין.
במשרד החינוך מכחישים: "אין חובה לבקר באתרי הנצחה פולנים"
תחילה ביקש השר קיש להדגיש כי "המאבק על זכותו של העם היהודי למדינה ועצמאות מדינת ישראל מן הסתם לא הסתיים. לצערי מנסים לפגוע בנו ומנסים במידה מסויימת כמו שעשו הנאצים גם לפגוע ביהודים באשר הם יהודים, ולגדוע את החלום הציוני. מדינת ישראל חייבת להישאר חזקה ומאוחדת מול כל האתגרים. כולנו יהודים, כך גם הנאצים לא עניין אותם, כולנו זכינו לאותו גורל ברגע שנפלנו לידיהם. אסור לשכוח שהדגל שלנו הוא אותו דגל בסוף".
באשר למצעד החיים, הודה שר החינוך: "זו פעם ראשונה שאני פה, שאני משתתף במצעד החיים. הייתה לי הזדמנות אחת או שתיים בעבר להגיע והיה לי קשה. נמנעתי שנים רבות מלטוס לגרמניה. בסוף, כשאתה נמצא פה, וזו הנקודה שאני רוצה לחדד - לראות את הדברים, אתמול הסתובבנו, ראינו את הגטו, בתי הכנסת, אני חושב ששום דבר לא יכול להשוות למעמד להגיע לפה. זה לא פשוט אבל המסע הזה בעיניי חשוב והכרחי בשבילנו, קודם כל להכיר ממגע וממבט ראשון, לדבר עם שורדים. יש פה תובנות וקרבה לאירוע שלא ניתן לקבל בשום מקום אחר".
כמו כן, כאשר נשאל בנוגע לנאומו, אותו צפוי לשאת ושיתף: "אני הולך לדבר בעיקר על הפן האישי. סבי ז"ל נהרג במלחמת העולם השנייה, היה חייל ולוחם בצבא הבריטי. היה היהודי עם הדרגה הכי גבוהה בצבא הבריטי, נלחם נגד הנאצים בצפון אפריקה. סבא היה בחזית הכוחות הבריטים שנלחמו ועצרו את הנאצים באפריקה. אני במיוחד גאה, כשהם ניצחו והגיעו לאזור טריפולי הוא הלך ושחרר את הגטו ששם יהודי לוב רוכזו. כשהוא הגיע הוא אמר ליהודים 'אני לוחם יהודי, באתי לשחרר את הגטו'. זה משהו שמעיד עליו, אני מאוד גאה בעשייה שלו. הוא נהרג ממש בסוף המלחמה, עלה על מוקש לפני סוף הלחימה".
"אבי גם הוא נפטר, היה בן 6 כשסבא נהרג. הוא גדל בלי אבא שלו, ועל אבא שלי זה השפיע רבות. אני מרגיש את זה כדור שלישי. זה ברמה של האופי של האדם, השקט, הקושי של לגדול כילד בלי אבא. אני חושב שזה השפיע עליו רבות ומשם תובנות שהגיעו אליי. אבא היה מאוד גאה בסבא, גם שהוא לא הכיר אותו שנים רבות, הוא היה חלק מרכזי מעיצוב האישיות שלו. דיברנו וסבא לפני שהוא הצטרף למלחמה היה נציג הסוכנות, חיים וייצמן ביקש ממנו להגיע ולייצג את היישוב היהודי. הרבה היסטוריה, הרבה מטען. זה לא משהו שלא דיברו עליו, כי בסוף כשמדובר בלחימה, זה משהו שאנחנו מאוד גאים בו. יש לי זכות גדולה להיות הנכד של סבא שלי", אמר.
לאחר מכן, התייחס השר קיש להחזרת המסעות לפולין לנוער הישראלי, והבהיר: "אני ממש מברך על החזרת המסעות. לא ניתן לאף אחד להתערב במסלולים של המסעות. זה הובן על ידם וזה היה המסר המרכזי לאורך הדרך - יש עצמאות מלאה של משרד החינוך. למעשה אין שינוי מהמסעות הקודמים. אין קביעה לאן ללכת, יש רשימה של עשרות אתרים, וההתחייבות היא להגיע למקום אחד".
"אין פה שום הכרה שלנו באיזה מהלך פולני, יש פה בקשה של הפולנים. הם אמרו 'אנחנו מעוניינים שמספר מוזיאונים שלנו יכנסו לרשימה', הסכמנו", הוסיף, "אנחנו לא תמימי דעים עם הפולנים ויש לנו חילוקי דעות, וזה בסדר, מה שחשוב לומר, וזה גם הפולנים מבינים - אף אחד לא יתערב לנו בחינוך בני הנוער. אין שום שינוי ויותר מזה, היה נזק מאוד גדול עם היחסים הדיפלומטיים עם פולין, זה מאחורינו".
לסיום, התייחס השר לסוגיית הגעת הפוליטיקאים לבתי העלמין ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ופעולות האיבה: "אנחנו היום ביום השואה, אנחנו בפתח הימים הלאומיים שלנו. אני חייב לומר שלצערי כולנו הפסדנו אתמול מהאירוע בבית הכנסת, מהפגיעה בזיכרון של יום השואה. מן הראוי בימים האלו לזכור ששונאינו לא מפרידים אותנו. גם בהפגנות, בסוף אנחנו מניפים את אותו הדגל. ביום הזה, ביום השואה, מן הראוי שנתאחד כולנו ונבין שמדינת ישראל עדיין נלחמת על קיומה עם כל הקשיים. אני קורא לכולם להבין שבסוף אנחנו עם אחד, זה לא הזמן".
"אני לא הולך להטיף מוסר ולהגיד מי צודק ומי לא צודק. ברור שאף אחד לא יעשה משהו נגד משפחות שכולות, אבל בסוף אנחנו צריכים לכבד את זכרם של ששת המיליון שנרצחו וביום הזה למקד אותו סביב הנושא הזה. יהיה לנו מספיק זמן אחר כך להתווכח", סיכם.