עילת הסבירות היא סוגייה קריטית ביחסים שבין הרשות המחוקקת לרשות השופטת, והיא קשורה לשאלה עד כמה מותר לרשות השופטת לבקר את ההחלטות של הרשות המחוקקת. מצד אחד, לכל אחת מהן יש את תחום האחריות והפעולה העצמאי שלה, ומצד שני, התפקיד שלהן הוא גם לאזן ולשמור זו על זו, כדי שלא ייגרם נזק לכלל.

עד כאן מאוד דומה לתחום הזוגי: שני אנשים שכל אחד חי את עולמו הפרטי כפי שהוא חושב שנכון לחיות, ויחד הם פועלים כדי לדאוג לכל אחד מבני המשפחה, וכדי לקדם את המשפחה בכללותה. מתי נוצרת הבעיה? כשאחד חושב שההחלטה שהשני קיבל היא החלטה שגויה, ושהאופן שבו הוא רואה את הדברים בהכרח נכון יותר. עילת הסבירות היא סעיף שהרשות המחוקקת קבעה, כדי לאפשר לרשות השופטת לשמור עליה כדי שהיא לא תעשה טעויות. קצת כמו להגיד לבן או בת הזוג שאנחנו מרשים להם לשמור עלינו, ושהדעה שלהם תגבר על שלנו, אם הם מזהים שאנחנו עושים משהו שפוגע במשפחה.

חברי הכנסת של האופוזיציה בדיון על צמצום עילת הסבירות (צילום: מרק ישראל סלם, פול)
חברי הכנסת של האופוזיציה בדיון על צמצום עילת הסבירות (צילום: מרק ישראל סלם, פול)

השבוע הרשות המחוקקת החליטה לקחת את ההיתר הזה בחזרה. אפשר להתווכח על הנושא הזה מאינסוף זוויות, ואפשר גם להבין למה כל נגיעה במערכת האיזונים והבלמים מעוררת פחדים כל כך גדולים, ובהתאם להם תגובות כל כך קיצוניות. יש פה נושאי ליבה כל כך משמעותיים, שמשנים סדרי עולם, שקשה מאוד להתעלם מהם, ושברור לגמרי איך וכמה הם נוגעים לכל אחד ואחת מאיתנו. אבל אפשר, ואפילו ממש כדאי, ללמוד מהסיפור הבוער הזה כמה דברים שישפרו את מערכות היחסים שלנו-

כשצד אחד אומר לצד השני שלא משנה מה, הוא לא יוכל לעצור אותי, הוא צריך להבין שהוא בעצם אומר לו שני דברים: אני לא סומך עליך שמה שינחה אותך הוא טובתי וטובת המשפחה, ואתה לא מספיק חשוב ומשמעותי עבורי כדי שתוכל להשפיע עליי. כדי לנהל קשרים משמעותיים, ששיתוף הפעולה בהם הוא הכרחי לטובת כולם, אנחנו צריכים לפני הכל לכבד את ההחלטות של הצד השני, גם אם לדעתנו יש החלטה טובה יותר שיכלה להתקבל.

זוגיות, אילוסטרציה (צילום: ingimage ASAP)
זוגיות, אילוסטרציה (צילום: ingimage ASAP)

אם בכל זאת, אחרי הריסון העצמי הזה, אנחנו עדיין חושבים שהצד השני מקבל החלטה שלדעתנו תפגע בצורה משמעותית בו, בנו, בילדים, או במשפחה, נמצא את הדרך להשפיע עליו, והדרך הזו לעולם תהיה לנהל דיון שנותן במה לכל הדעות, להבדיל מלבטל או להכריע. ותמיד, ובמיוחד ברגעים הקשים שבהם אנחנו הכי חלוקים בדעתנו לגבי הדרך, ננהל את הדיונים הרגישים כשאנחנו זוכרים שבסופו של דבר יש לנו מטרה משותפת והיא העיקר. אז נכון, מערכת היחסים בין רשויות השלטון שונה בתכלית ממערכות יחסים אנושיות, ויחד עם זאת, בשני המקרים אנחנו מדברים על כבוד לאחר, על יחסי כוחות בריאים, ועל קידום הדדי של מטרות משותפות.

אפילו שמדובר ברשויות, ואפילו שמדובר בגופים גדולים ובמדינה בכללותה, עדיין מי שמקיים את הדבר הזה הוא אנשים עם רגשות, וכולנו רוצים להישמע ולהרגיש משמעותיים. מה יעלה בגורל המשבר הזה, ועד כמה עמוק הבור שהוא פער בתוכנו כאומה, עוד קשה להעריך. בואו לפחות את הזירה המשפחתית ננסה לכוון ולנהל טוב יותר.