אלפי חיילים מצפון קוריאה נשלחו לרוסיה כדי לסייע לצבאו של ולדימיר פוטין במלחמתו נגד אוקראינה. אך לפני שחייליו של קים ג'ונג און ייצאו לקו החזית להתמודד עם כוחות קייב, נראה שעליהם להתמודד תחילה עם אתגר אחר - כזה שאנחנו בעולם המפותח מכירים היטב - פיתויי האינטרנט.

דו"ח מפתיע של הפרשן גדעון רחמן מה-Financial Times חשף שחיילי קים ג'ונג און ״זוללים פורנוגרפיה״ בבסיסיהם, לאחר שמעולם לא נהנו מגישה כה חופשית לרשת. בדיוק כפי שהופעת לווייני הסטארלינק עם האינטרנט של אילון מאסק שינתה כמעט בן לילה את חיי השבטים בעומק יער האמזונס - רבים טוענים לרעה - גם החיילים מפיונגיאנג נתפסו מיד במעלליהם.

דובר משרד ההגנה האמריקאי, רב-סרן צ'רלי דיץ, אמר כי אינו יכול לאמת "הרגלי גלישה או פעילויות וירטואליות צפון קוריאניות ברוסיה. באשר לגישה לאינטרנט, זו שאלה שמוטב להפנות למוסקבה", אמר דיץ.

"כרגע, תשומת לבנו נשארת בתמיכה באוקראינה ובטיפול בדאגות הביטחוניות האזוריות המשמעותיות יותר", הוא סיכם, תוך הפגנת מקצועיות רבה וחוסר הומור בולט.

סרטונים שלכאורה מראים את חיילי פיונגיאנג במחנות אימונים ברוסיה הופצו ברשת באופן נרחב. למרות שגישה מלאה לאינטרנט זמינה לבכירים ולדמויות צבאיות בצפון קוריאה, לרוב האזרחים ניתנת גישה רק לרשת אינטרנט מפוקחת מאוד בשם ״קוואנגמיונג״.

זהו שירות האינטרנט היחיד המורשה במדינה הדיקטטורית. מדובר בגרסה מוגבלת ומוגנת מאוד של האינטרנט שאינה מאפשרת גישה לאתרים זרים, מדיה או שירותי חדשות ומלאה בתעמולה ממשלתית.

רגולטור התקשורת והמדיה הממשלתי של רוסיה, רוסקומנדזור, מפעיל גם מערכת ויסות תעבורת אינטרנט הידועה כ-TSPU, שהוסדרה ב-2019 ודורשת מספקי שירותי האינטרנט הרוסיים להבטיח שציוד המסופק על ידי הממשלה מותקן ברשתות שלהם.

אך רשתות פרטיות וירטואליות (VPN) עדיין אינם אסורים ונמצאים בשימוש נרחב כדי לעקוף את הצנזורה. מוקדם יותר השנה רוסיה הודיעה כי היא  מתכננת להשקיע כמעט 60 מיליארד רובל (660 מיליון דולר) במהלך חמש השנים הבאות כדי להרחיב את סמכויות ה-TSPU ולהעניק לו יכולות נוספות, כשהקרמלין מבקש לעצב עוד יותר את הנרטיב סביב המלחמה באוקראינה.

בינתיים, גורמים אוקראיניים הצהירו מוקדם יותר השבוע כי כוחות קייב התנגשו עם חיילים צפון קוריאנים בפעם הראשונה, כאשר חייליו של קים ג'ונג און נלחמו לצד עמיתיהם הרוסים כדי להדוף את הפלישה האוקראינית לאזור קורסק.

בראיון למשדר הדרום קוריאני KBS, שר ההגנה האוקראיני רוסטם אומרוב דיווח כי כוחותיו נתקלו בקבוצה קטנה של חיילים צפון קוריאנים מעבר לגבול הרוסי. טענותיו גובו על ידי גורמים אמריקאים שאישרו לרויטרס כי חיילים צפון קוריאנים היו מעורבים באופן פעיל בקרבות באזור קורסק ברוסיה ב-4 בנובמבר.

נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי מתח ביקורת על חוסר התגובה המערבית למעורבות צפון קוריאה, באומרו כי "הקרבות הראשונים עם צפון קוריאה פותחים פרק חדש של חוסר יציבות בעולם".

שירותי המודיעין האוקראיני והדרום קוריאני דיווחו כי כוח של עד 11,000 חיילים צפון קוריאנים הגיע לרוסיה ועבר אימונים. תמונות של הכוחות הלוחמים בשדה הקרב טרם הופיעו, אך סרטונים שלכאורה מראים את חיילי פיונגיאנג במחנות אימונים ברוסיה הופצו באופן נרחב ברשת.

שרת החוץ של צפון קוריאה צ'ואה סון-הוי נשבעה בשבוע שעבר כי צפון קוריאה תעמוד לצד רוסיה עד לניצחונה באוקראינה במהלך ביקורה במוסקבה. "נעמוד תמיד בתקיפות לצד חברינו הרוסים עד ליום הניצחון", הכריזה צ'ואה במוסקבה לאחר שיחות עם עמיתה הרוסי סרגיי לברוב.

עוד היא אמרה כי לצפון קוריאה אין ספק ב"מנהיגות החכמה" של הנשיא פוטין, שחתם על הסכם סיוע הדדי עם פיונגיאנג בקיץ זה וחיזק משמעותית את הקשרים עם המדינה המסוגרת. לא פיונגיאנג ולא מוסקבה הכחישו את הדיווחים על כך שחיילים צפון קוריאנים נלחמים נגד הכוחות המזוינים של אוקראינה.