מחקר חדש מציע כי ייתכן שתושבי בבל עשו שימוש בחוקי הגיאומטריה המיוחסים לפילוסוף והמתמטיקאי היווני פיתגורס כ-1,000 שנה לפני שנולד. זאת, במטרה לבצע מדידות גבולות קרקע בעיר העתיקה. החוקרים מניו סאות' וויילס שבאוסטרליה מתבססים במחקרם על לוח חימר בבלי בן 3,700 שנה, שמשמעותו התבררה לאחרונה ומשמש מעין תוכנית בנייה של העיר. מדובר בדוגמה העתיקה ביותר שנמצאה עד היום אשר מדגימה גיאומטריה יישומית.
הלוח, שמתוארך לתקופה הבבלית הישנה, בין השנים 1900 ל-1600 לפני הספירה, התגלה בעיראק כבר בסוף המאה ה-19, אולם רק כעת גילו החוקרים את משמעותו. הם מצאו כי הוא כולל דוגמה של שלושה משולשי ישר זווית המכונים כיום "משולשי פיתגורס", אשר שימשו את המודדים הבבלים כדי ליצור זוויות ישרות מדויקות של קרקעות העיר.
הממצאים, שפורסמו לאחרונה בכתב העת Foundations of Science, חשפו את המשולשים שנמצאו הכוללים שלושה מספרים שלמים, שבהם סכום השטח הריבועי של שני הניצבים שווה לשטח הריבועי הבנוי על היתר. כלומר, המשפט המפורסם שהגה פיתגורס במאה השישית לפני הספירה. לדברי החוקרים, לניתוח של הלוח יש השלכות חשובות על ההיסטוריה של המתמטיקה, שכן הוא מציב את השימוש בגיאומטריה מאות שנים קודם למה שנהגו לחשוב.