תמונה עוצרת נשימה של "איו" - ירחו של כוכב הלכת צדק - נחשפה בתיעוד יוצא דופן שנקלט על ידי גשושית Juno של נאס"א. החללית ביצעה טיסה חולפת קרובה ל"איו" - עולם וולקני גועש במערכת השמש שלנו והמעבר הקרוב ביותר, במרחק של 1,500 קילומטרים בלבד משטחו, התרחש ב-30 בדצמבר 2023.
התמונה, שצולמה על ידי מערכת המצלמות של Juno , חשפה את פני השטח של "איו" במלוא הדרו. ניתן לראות בו הרי געש פעילים רבים, חלקם מתנשאים לגובה של אלפי מטרים וענני גופרית כהים מרחפים מעל חלק מהרי הגעש ויוצרים מראה ייחודי. "איו" הוא הירח השלישי בגודלו – והפנימי ביותר – מבין ארבעת ירחי הגליל של כוכב הלכת צדק. הוא מעט גדול יותר מהירח של כדור הארץ ונראה שיש עליו את כמות המים הנמוכה ביותר מכל אובייקט במערכת השמש שלנו.
On Dec. 30, our #JunoMission made its closest-ever approach to Jupiter’s moon Io, soaring about 930 miles (1,500 km) above the solar system’s most volcanic world.
— NASA (@NASA) January 2, 2024
Juno captured Io’s molten surface and will return for another look in February: https://t.co/UnZpyaFMsC pic.twitter.com/NO4iGndmZ0
מה שמסקרן במיוחד את המדענים, הוא עד כמה הירח הזה פעיל וולקנית. ההערכה היא שב"איו" יש יותר מ-400 הרי געש פעילים, שחלקם מפיקים ענני גופרית המתנשאים לגובה של 480 קילומטרים מעל פני השטח. הירח מורכב בעיקר מסלע המקיף ליבה מותכת שבה מפוזרים מעל 100 הרים.
"איו" התגלה על ידי האסטרונום האיטלקי האגדי גליליאו גליליי בינואר 1610. בשל הבהירות של צדק, תצטרכו משקפת או טלסקופ כדי לראות את הירחים הגדולים ביותר של הכוכב.