בעונה הזו של השנה, כשהבית סגור ופחות מאוורר, אנו מבחינים לא פעם בכתמי עובש שמצטברים על הקירות, הרהיטים ואפילו בארונות הבגדים ועל הבגדים עצמם. מדוע זה קורה? לרוב, העובש נוצר ומתפשט בעקבות רמות לחות גבוהות שמצטברות בבית.
לרמות לחות גבוהות בבית יש מספר גורמים חיצוניים כמו מזג האוויר וחדירת מי גשמים לקירות הבית, אך יש גם גורמים פנימיים שיכולים לתרום להתפתחות רטיבות והתפשטות עובש בחללי הבית. הצטברות רטיבות ועובש בבית יכולה לפגוע באיכות האוויר שאנו נושמים ולהשפיע על הבריאות שלנו ולכן חשוב להימנע מכך, גם בשל המראה הלא אסתטי והמוזנח שמקבל הבית כאשר מצטברים בו לחות ועובש.
יש לך זמן פנוי? למה שלא תלמד/י אנגלית? לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>
המומחים של Beko, מותג מוצרי החשמל לבית, הציעו מספר דרכים להפחתת לחות ומניעת היווצרות עובש. ראשית, לדברים, כאשר מדובר בחדירה של רטיבות מבחוץ, יש להיוועץ בבעלי מקצוע שיעזרו לכם לאטום כראוי, וכדאי לעשות זאת מבעוד מועד, לפני שעונת החורף מגיעה. אולם, כאשר מדובר בהצטברות של רטיבות ולחות הנובעת מההתנהלות שלנו בתוך הבית, תוכלו להימנע מכך על ידי מספר פעולות פשוטות. בראש ובראשונה, הקפידו לייבש את הכביסה הרטובה בצורה נכונה והשתדלו להימנע מייבוש הכביסה בתוך הבית הסגור.
כיצד תליית כביסה רטובה בתוך הבית בחורף יכולה לגרום לרטיבות?
בגדי החורף הם עבים ואנו גם נוטים ללבוש אותם בשכבות. נוסיף על זה גרביים, צעיפים, מעילים ושמיכות וקיבלנו כמות גדולה של כביסה שעלינו לייבש. שעות השמש שאנחנו צריכים כדי לייבש את הכביסה שלנו בחוץ הולכים ומתמעטות ובאופן טבעי נעדיף לייבש את הכביסה בתוך הבית, אולם כאן מתחילה בעיה: במהלך החורף אנו נוטים להפעיל את החימום שלנו יותר ולשמור את חלונות הבית סגורים, וכאשר אנו משלבים זאת עם כביסה רטובה שתלויה בתוך הבית, נוצר עיבוי רב, מה שיכול לגרום לעלייה של כ-30% ברמות הלחות בבית. עיבוי הזה מתחיל לחלחל לתוך הקירות, השטיחים והרהיטים שלנו, ומייצר לחות.
שימוש במייבש כביסה בימים קרים וגשומים יהיה יעיל גם בזמן וגם במניעת לחות מיותרת בחללי הבית (מכשיר זה מייבש את הכביסה מבלי ליצור עיבוי בבית), ואם תבחרו במייבש כביסה הפועל בטכנולוגיות חדשניות, תוכלו גם לחסוך בצריכת החשמל. אם בכל זאת תעדיפו לתלות את הכביסה לייבוש, השתדלו לעשות זאת בחוץ תחת מסתור כביסה או בתוך הבית ליד חלון פתוח.
כיצד תזהו עובש בתוך הבית?
ישנם מספר סימנים מובהקים המעידים על היווצרות רטיבות ועובש בבית כגון ריח מעופש, הופעת פטריות או טחב על קירות, משקופים או תקרות, הופעת כתמים כהים או דהויים על קירות או טיח, הרמה או קילוף של קירות, רצפות או תקרות שמרגישים קרים ורטובים.
השתמשו בסחיטה גבוהה: ככל שמכונת הכביסה תסחט היטב את הבגדים, כך היא תקצר משמעותית את זמן הייבוש במייבש או בתלייה.
בכל מקרה, בדקו את תווית הבגד לפני שאתם מכניסים למכונת הכביסה ולמייבש: ההוראות והסמלים שמופיעים בתווית הבגד נועדו למזער נזקים ולהכווין אותנו כיצד הכי נכון לכבס ולייבש את הבגד, כדאי לשים לב אליהם לפני השימוש.
אל תעמיסו על מכונת הכביסה: הקפידו לא למלא את מכונת הכביסה יתר על המידה, כדי לאפשר לה לבצע את פעולת הסחיטה כהלכה, ובכך לצמצם את משך הזמן שייקח לה להתייבש.
שמרו על ארון הבגדים מרווח ומאוורר: ארון בגדים המכיל כמויות אדירות של פרטי לבוש דחוסים וצפופים יכול להוות קרקע פורייה להיווצרות עובש. הקפידו לסדר את הבגדים בארון בצורה מרווחת, ובימים יפים בה את פותחים את החלונות בחדר, פתחו גם את דלתות הארון ואווררו את המדפים והבגדים שבו.
פתחו את החלונות: כאשר אתם מבשלים, מפעילים מכונה או מייבש כביסה או בזמן מקלחות ואמבטיות חמות, הקפידו לפתוח את חלונות הבית על מנת לעודד זרימת אוויר ולמנוע הצטברות לחות ורטיבות.
חומץ, מים וסבון: השתמשו בחומץ, מים וסבון כדי לשטוף ולנקות עובש ממשטחים קשים.
אוויר ואוורור: הקפידו לפתוח את החלונות ולאוורר את הבית ככל שניתן.