פאן שיאוטינג, בלוגרית אכלנית קיצונית בת 24 מסין, מתה בשבוע שעבר במהלך שידור חי של אתגר אכילה (מוקבנג) שנמשך עשר שעות. על פי דיווחים, מותה נגרם כתוצאה מקרע בבטנה לאחר שצרכה כמות עצומה של מזון, כולל שוקולד, אצבעות עוף ופירות ים.

מהו מוקבנג? מדובר טרנד אינטרנטי שמקורו בקוריאה הדרומית, בו אנשים מצלמים את עצמם אוכלים כמויות גדולות של מזון. המונח מורכב מהמילים הקוריאניות "לאכול" ו"לשדר". התופעה התפשטה ברחבי העולם, כולל בבריטניה וארצות הברית, עם יוצרי תוכן פופולריים ברשתות החברתיות.

פאן שיאוטינג (צילום: רשתות חברתיות)
פאן שיאוטינג (צילום: רשתות חברתיות)

הוריה של פאן התנגדו לפעילות שלה ברשת תוך שהם מודאגים מהנזק לבריאותה. גם העוקבים שלה הביעו דאגה לגבי הכמויות ההולכות וגדלות של האוכל שצרכה. למרות זאת, פאן נטתה להתעלם מאזהרות אלו באופן עקבי. לפני מותה, פאן אושפזה בבית חולים עקב דימום במערכת העיכול, ככל הנראה כתוצאה מאכילת יתר. למרות האשפוז, היא חזרה לשדר אתגרי אכילה יום אחד בלבד לאחר שחרורה.

במהלך השידור האחרון שלה - שנמשך 10 שעות - פאן צרכה כ-10 ק"ג של מאכלים שונים, כולל שוקולד, אצבעות עוף ופירות ים. במהלך השידור, היא התמוטטה לעיני הצופים המבוהלים שניסו לספק לה עזרה מרחוק אך ללא הצלחה.

מותה הטרגי של פאן מדגיש את הסכנות הפיזיות הכרוכות באכילת יתר קיצונית. על פי הנתיחה שלאחר המוות, בטנה הייתה מעוותת ומלאה במזון לא מעוכל. מומחים מזהירים כי אכילת יתר יכולה לגרום לסיבוכים חמורים, כולל קרעים בקיבה, שינויים מסוכנים ברמות הגלוקוז והליפידים, הפרעות אלקטרוליטיות ובעיות בקצב הלב.

פאן שיאוטינג (צילום: רשתות חברתיות)
פאן שיאוטינג (צילום: רשתות חברתיות)

ד"ר אנדרו האריס, מרצה בכיר לפסיכולוגיה בבריטניה, מציין כי סרטוני מוקבנג עלולים לחזק דפוסי אכילה לא בריאים ויחס בעייתי למזון. בעוד שחלק מהצופים עשויים לחוש הקלה זמנית מתחושות בדידות, צפייה מרובה עלולה להחליף אינטראקציות חברתיות אמיתיות באינטראקציות וירטואליות שטחיות.

דיאטנים מזהירים כי תוכן מוקבנג עלול להיות מזיק במיוחד לאנשים הסובלים מהפרעות אכילה. הצגת אכילה מוגזמת עלולה לנרמל דפוסי אכילה לא בריאים ולעודד התנהגות מסוכנת.