ארכיאולוגים חשפו ממצא מדהים באתר הארכיאולוגי-פרהיסטורי "גבקליטפה" שבטורקיה: לוח שנה עתיק בן כ-12,000 שנה, שעשוי לשנות את מה שידענו עד היום על ראשית הציוויליזציה האנושית.

על עמוד אבן באתר התגלו 365 סימנים בצורת V, אשר, לטענת החוקרים מאוניברסיטת אדינבורו, מייצגים את ימות השנה. סימנים אלה, כך נראה, שימשו את תושבי האזור כלוח שנה סולארי, הכולל 12 חודשים ירחיים ועוד 11 ימים נוספים.

התגלית המרהיבה מעידה על יכולות מתמטיות ואסטרונומיות מתקדמות בקרב האדם הקדמון, אלפי שנים לפני שהחלו לתעד תאריכים בצורה מסודרת. יתרה מכך, החוקרים סבורים כי לוח השנה שימש לתיעוד אירוע קוסמי משמעותי: פגיעת שביט בכדור הארץ.

ההשפעה של פגיעת השביט הייתה הרסנית. היא הובילה לקריסת מערכות אקולוגיות, להכחדה של מינים רבים ולהגירה המונית של אוכלוסיות שלמות. כתוצאה מכך, נאלצו בני האדם לעבור משיטת חיים של ציידים-לקטים להתיישבויות קבועות ולפתח חקלאות.

החוקרים מאמינים כי לוח השנה העתיק הוא עדות ראשונה לניסיון של האדם הקדמון לתת משמעות לאירועים קוסמיים ולהתמודד עם השינויים הסביבתיים. הוא עשוי לספק תובנות חדשות על התפתחות הדת, האמנות והמדע בראשית ההיסטוריה האנושית.

ד"ר מרטין סוויטמן, שהוביל את המחקר, ציין בריאיון ל"דיילי סטאר" כי גילוי לוח השנה מעיד על כך שתושבי גבקליטפה היו צופים קשובים לשמים, והיו מודעים להשפעתם על חייהם. הוא מוסיף כי האירוע הקוסמי שינה את מהלך ההיסטוריה האנושית ודחף את האדם לפתח טכנולוגיות חדשות ויצירתיות.