סטונהנג', אחד משבעת פלאי העולם העתיקים - שחלקנו מכירים אותו רק משומר המסך של Windows - ממשיך להדהים חוקרים וחובבי היסטוריה כאחד. גם לאחר אלפי שנים, המבנה המסתורי הזה טומן בחובו תעלומות רבות שטרם נחשפו במלואן.

לפי מחקר חדש, נטען כי אחת מאבני היסוד המסתוריות של סטונהנג', אבן המזבח, הובלה למרחק של כ-800 קילומטרים מסקוטלנד. אם הממצאים אכן נכונים, הם מפריכים תאוריות קודמות ופותחים צוהר חדש להבנת הידע והיכולות של בני האדם בתקופה הנאוליתית.

סטונהנג'  (צילום: רויטרס)
סטונהנג' (צילום: רויטרס)

החוקרים מאוניברסיטת קרטין באוסטרליה הצליחו לקבוע בוודאות של 95% כי אבן המזבח עשויה מסוג סלע הנקרא "אבן חול אדומה". סוג זה של סלע נמצא בצפון-מזרח סקוטלנד, באזור הנקרא אגן אורקדי, המשתרע צפונה מאינברנס ובכל רחבי איי אורקני.

בהתחשב בכך שהגלגל טרם הומצא, ההישג של הובלת הסלע למרחק כה גדול "מדגים רמה גבוהה של ארגון חברתי עם תחבורה בתוך בריטניה בתקופה הנאוליתית", כך לפי החוקרים. המסע הזה היה עשוי לקחת יותר מעשור, כך דיווח ה-WaPo.

האנדרטה הניאוליתית סטונהנג' בווילטשייר (צילום: רויטרס)
האנדרטה הניאוליתית סטונהנג' בווילטשייר (צילום: רויטרס)

בשלב הבא, החוקרים מתכוונים לגלות את המקום המדויק בסקוטלנד ממנו הגיעה האבן ולברר מדוע הועברה. הפליאה מאוסף הסלעים האיקוני הזה מתחילה כבר בתקופת ימי הביניים - אז הופיעה ההתייחסות הראשונה לאתר בכתב. לפי ארגון מורשת אנגליה, גם אבנים אחרות במעגל עברו מרחקים ניכרים.