אסטרונומים שעוקבים אחר טלסקופ החלל ג'יימס ווב, גילו תופעה קוסמית מסקרנת: שישה כוכבי לכת נודדים, שאינם קשורים לכוכב-אם. גילוי זה מעלה שאלות מרתקות על תהליכי היווצרות כוכבי הלכת והמערכות הפלנטריות.
הכוכבים הנודדים הללו, שהמסה שלהם גדולה פי 5-15 מזו של צדק, נעים בחלל הבין-כוכבי ללא מטרה נראית לעין. גודלם העצום והעובדה שהם אינם מקושרים לכוכב אחר הופכים אותם לתעלומה מדעית.
Webb Telescope uncovers 6 distant, ‘rogue’ planets — and a mystery that’s stumped scientists https://t.co/43VdtKwyfr pic.twitter.com/iHbg73ynXY
— New York Post (@nypost) August 27, 2024
צוות חוקרים מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס העלה השערה מעניינת: ייתכן שהגופים השמימיים הללו הם למעשה "ננסים חומים" – כוכבים "כושלים" שלא הצליחו לצבור מסה מספקת כדי להתחיל בתהליך ההיתוך הגרעיני. "אם יש לנו עצם שדומה בגודלו לצדק הצעיר, האם ייתכן שהוא יכול היה להפוך לכוכב בתנאים שונים?", תהה אדם לאנגוולד, החוקר הראשי במחקר.
הכוכבים הנודדים התגלו בערפילית NGC1333, הנמצאת במרחק של כ-960 שנות אור מכדור הארץ. ערפילית זו היא אזור היווצרות כוכבים פעיל והחוקרים מקווים שהתצפיות בה יספקו תובנות חדשות על תהליכי היווצרות כוכבים וכוכבי לכת. המדענים הופתעו לגלות שבערפילית NGC1333 אין כוכבי לכת בעלי מסה קטנה יותר מחמש מסות צדק. "הדבר המפתיע ביותר הוא מה שלא מצאנו", אמר ריי ג'ייאוורדנה, אחד החוקרים.
גילוי זה מצביע על כך שכוכבי לכת יכולים להיווצר במספר דרכים שונות. חלקם נוצרים מתהליך התכווצות של ענן גז ואבק, בדומה לדרך שבה נוצרים כוכבים, ואחרים נוצרים בדיסקות שברים של גז ואבק המקיפות כוכבים צעירים.
אחד הכוכבים הנודדים בולט במיוחד, שכן סביבו התגלתה טבעת אבק. תגלית זו מצביעה על כך שכוכבי לכת נודדים יכולים להוות את הגרעין של מערכות פלנטריות חדשות. "עצמים קטנים אלה, שהמסה שלהם דומה לזו של כוכבי לכת ענקיים, עשויים להיות מסוגלים ליצור מערכות פלנטריות משלהם," סיכם אלכס שולץ, אחד החוקרים, בשיחה עם "ניו יורק פוסט".