יישוב בן כ-5,000 שנה, המספק מבט על ראשית תהליך העיור בארץ ישראל, התגלה בחפירות רשות העתיקות סמוך לבית שמש, באתר חורבת חושם. החפירות התקיימו לקראת הרחבת אזור התעשייה המערבי "ברוש", ביוזמת חברת שמיר הנדסה והחברה הכלכלית בית שמש.

תגלית תוצג בכנס 'חידושים בארכיאולוגיה של ירושלים וסביבותיה' ה- 17,  שיתקיים בקריה הלאומית לארכיאולוגיה של א"י ע"ש ג'יי וג'יני שוטנשטיין בירושלים. בחפירה התגלה, בין השאר, מבנה ציבור, אשר ייתכן כי שימש לפעילות פולחנית, ובו חדר עם כ-40 כלים שהשתמרו בשלמותם. 

שרידים שנמצאו בחפירות ארכיאולוגיות סמוך לבית שמש‎ (צילום: רשות העתיקות)
שרידים שנמצאו בחפירות ארכיאולוגיות סמוך לבית שמש‎ (צילום: רשות העתיקות)

ביניהם התגלו גם כלים זעירים רבים, אשר בשל גודלם נראה כי לא שימשו ככלי בית, ותכליתם היתה, בעיקרה, סמלית. הכלים נשתמרו במקומם המקורי - ממש כפי שהניחו אותם האנשים שחיו במקום בתקופת הברונזה הקדומה (סוף האלף ה-4 לפנה"ס). 

לדברי אריאל שתיל, מעיין חמד ודני בן עיון, מנהלי החפירה מטעם רשות העתיקות -  "מעניין לדעת, שהכלים הרבים הונחו כאן זמן קצר לפני שכל האתר ננטש. אפשר ממש לדמיין את האנשים שמניחים את הכלים ועוזבים אותם כאן".

הם ציינו עוד, כי לא ידוע מה קרה בחדר הזה מאוחר יותר, אבל ישנם סימני שרפה, וכלים שנפלו זה על זה. בדיקה של תכולת הכלים בשיטות מדעיות תשפוך אור נוסף על האתר:  נוכל לדעת אם בכלים נשמרו שמן, מים, חיטה - או דווקא שמנים אקזוטיים או חומרים אחרים". 

"גודלו של המבנה שחשפנו, קירותיו הרחבים, הספסלים בתוכו ומשתנים נוספים, מעידים כי הוא מבנה חשוב ויוצא דופן בעל תפקיד ציבורי - אולי מקדש". אומרים מנהלי החפירה. "אנחנו כמעט שלא מכירים בארץ מבני ציבור מהתקופה הקדומה הזו ולפניה", אומרים החוקרים. "מתוך השוואה למבנים בודדים אחרים, עולה כי זהו כנראה אחד המקדשים הקדומים ביותר שהתגלו בשפלת יהודה", הם סיפרו.

בקרבת המבנה הציבורי  נתגלה מתחם ובו מצבות אבן גדולות שסודרו בשורות.

"המצבות הוקמו עוד לפני שהוקם המבנה הציבורי הסגור. הימצאותן עשויה ללמד על תהליך חברתי-פוליטי של מיסוד הפולחן בחורבת חושם; נראה, כי מאזור שהיה פתוח לפעילות פולחנית של כלל הציבור, נעשה מעבר לפעילות פולחנית במתחם סגור, שהכניסה אליו היתה מבוקרת יותר. התהליך הזה באתר, לצד תהליכים נוספים, מעיד על עלייה במורכבות החברתית". הסביר ד"ר יצחק פז, מומחה לתקופת הברונזה ברשות העתיקות - "זהו אחד מסממני צמיחת העיור בא"י בתקופת הברונזה הקדומה", הוסיף.

ד״ר יצחק פז (צילום: רשות העתיקות)
ד״ר יצחק פז (צילום: רשות העתיקות)

עוד התגלו באתר שני כבשנים לייצור כלי חרס, מהקדומים שנחשפו בארץ. ברשות העתיקות ציינו, כי תקופת הברונזה הקדומה היא אחת התקופות המורכבות בתולדות א"י, ובמהלכה התחוללו שינויים דרמטיים באורח החיים ובתפיסת העולם של תושבי המרחב. מספר האנשים שחיו בא"י עלה  דרמטית.