צוות חוקרים מוביל מאוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו הציג תוצאות מבטיחות בכנס הקליני של המכללה האמריקאית למנתחים. המחקר, בהובלת ד"ר טמי צ'אנג, מציג התקדמות משמעותית בתחום השתלות הכבד, כאשר לראשונה מצליחים לגדל רקמות כבד בתנאי חלל.

טמי צ׳אנג (צילום: רשתות חברתיות)
טמי צ׳אנג (צילום: רשתות חברתיות)

הניסויים, המתבצעים בתחנת החלל הבינלאומית במרחק כ-1,900 ק״מ מכדור הארץ, מנצלים את תנאי חוסר הכבידה הייחודיים. בניגוד לניסיונות על פני כדור הארץ, התנאים בחלל מאפשרים לתאים לצוף בחופשיות ולהתארגן באופן טבעי, מה שמוביל ליצירת רקמות מדויקות יותר מבחינה פיזיולוגית.

החדשנות במחקר מתבטאת בשימוש בתאים אנושיים מהונדסים, אשר עוברים התאמה לתפקד כתאי גזע עובריים. תאים אלה מסוגלים להתפתח למגוון רחב של סוגי תאים, מה שפותח אפשרויות חדשות בתחום רפואת ההשתלות. לצורך הניסויים, פיתח הצוות ביוראקטור ייחודי בשם "מסלול הרקמות". מכשיר זה מדמה את זרימת הדם הטבעית ברקמות אנושיות, ומאפשר לרקמות החדשות להתפתח בתנאים אופטימליים.

אחד האתגרים המרכזיים בפרויקט הוא שינוע הרקמות מהחלל חזרה לכדור הארץ. לשם כך, מפתחים החוקרים טכנולוגיות קירור מתקדמות המאפשרות לשמר את הרקמות בטמפרטורות מתחת לאפס מעלות, מבלי לפגוע בתפקודן. טכנולוגיה זו צפויה גם להאריך משמעותית את חיי המדף של הרקמות המיוצרות.

"זהו צעד משמעותי לקראת פיתוח תחליפי כבד להשתלות," מסכמת ד"ר צ'אנג. "המחקר פותח אפשרויות חדשות הן כתחליף והן כתוספת להשתלות כבד מסורתיות, מה שעשוי להציל חיים של מטופלים רבים הממתינים להשתלה". פריצת דרך זו מסמנת התקדמות משמעותית בתחום הרפואה המשחזרת ופותחת פתח לאפשרויות חדשות בטיפול במחלות כבד ובהשתלות איברים.

השתלת איברים, אילוסטרציה (צילום: אינגאימג')
השתלת איברים, אילוסטרציה (צילום: אינגאימג')