מחקר חדש שפורסם לאחרונה מצביע על קשר מדאיג בין חשיפה לחושך ביום וחשיפה לאור בלילה - לבין תמותה מוקדמת. לפי המחקר, שפורסם בכתב העת היוקרתי Proceedings of the National Academy of Sciences, לילות מוארים וימים חשוכים מדי עלולים להוביל לקיצור תוחלת החיים.
"חשיפה ללילות בהירים וימים חשוכים יותר יכולה לשבש את הקצב של השעון הצירקדי שלנו", מסביר פרופסור שון קיין, מומחה שינה מאוניברסיטת פלינדרס ומחבר בכיר במחקר. "שיבוש זה ידוע כמוביל לבעיות בריאות שונות כולל סוכרת, השמנת יתר, מחלות לב, בעיות בריאות נפשית והגברת הסיכון למוות".
המחקר, שנערך בבריטניה, עקב אחר 89,000 משתתפים בגילאי 40-69 במשך שמונה שנים. המשתתפים ענדו חיישנים על פרק כף היד שמדדו את דפוסי החשיפה שלהם לאור. הממצאים מטרידים: אנשים שנחשפו לרמות גבוהות של אור בלילה הראו עלייה של 21-34% בסיכון למוות. לעומת זאת, חשיפה לאור יום טבעי הפחיתה את הסיכון למוות ב-17-34%.
"הנתונים מראים בבירור את החשיבות של שמירה על סביבת שינה חשוכה וימים מאורים", אומר ד"ר דניאל ווינדרד, החוקר הראשי של המחקר. "במיוחד בשעות הלילה המאוחרות והבוקר המוקדמות, כשהשעון הביולוגי שלנו רגיש במיוחד לאור".
החוקרים התמקדו במעקב אחר מקרי מוות הקשורים לבעיות קרדיווסקולריות, כולל מחלות לב, לחץ דם גבוה, סוכרת מסוג 2 והשמנת יתר. באמצעות מודלים ממוחשבים, הם הצליחו להוכיח כי שיבוש הקצב הצירקדי מנבא סיכון גבוה יותר למוות.
המחקר מדגיש במיוחד את הסיכון למטופלים במסגרות רפואיות. "הגנה על סביבות התאורה עשויה להיות חשובה במיוחד עבור אלו שבסיכון גבוה, כמו במסגרות טיפול נמרץ או דיור מוגן", מציין ד"ר ווינדרד. "באוכלוסייה הכללית, הימנעות מאור בלילה וחיפוש אור יום עשויים להוביל להפחתת נטל המחלות, במיוחד מחלות קרדיומטבוליות, ולהגביר את תוחלת החיים".
המדדים שנבדקו במחקר כללו מעקב אחר משך השינה, יעילות השינה, וזמן אמצע השינה של המשתתפים. הנתונים נאספו באמצעות חיישנים מיוחדים והתמותה תועדה על ידי שירות הבריאות הבריטי (NHS).
המסקנות ברורות: אם אתם רוצים לחיות חיים בריאים וארוכים יותר, כדאי להקפיד על סביבת שינה חשוכה בלילה ולהיחשף לאור טבעי במהלך היום. השינויים הפשוטים הללו בסביבת החיים שלנו עשויים להשפיע משמעותית על בריאותנו ואריכות ימינו.