ראש ממשלת אוסטרליה, אנתוני אלבניזי, הכריז השבוע על צעד דרמטי בהגנה על קטינים ברשת: איסור על שימוש ברשתות חברתיות כמו טיקטוק, פייסבוק ואינסטגרם לילדים מתחת לגיל 16. הצעד האוסטרלי, שצפוי להיות אחד המחמירים בעולם, מטיל את האחריות לאכיפת המגבלה על חברות הטכנולוגיה עצמן.

אנתוני אלבניזי, ראש ממשלת אוסטרליה (צילום: Tracey Nearmy/Getty Images)
אנתוני אלבניזי, ראש ממשלת אוסטרליה (צילום: Tracey Nearmy/Getty Images)

המהלך מצטרף למגמה עולמית של הגברת ההגנה על קטינים ברשת. בשנת 2023, צרפת כבר חוקקה חוקים המחייבים את הרשתות החברתיות לאמת את גיל המשתמשים ולקבל אישור הורים עבור משתמשים מתחת לגיל 15. ואולם, בניגוד למודל הצרפתי, החוק האוסטרלי לא יאפשר חריגים גם במקרים של אישור הורים.

בהצהרתו, הדגיש אלבניזי את הנזקים הקונקרטיים שגורמות הרשתות החברתיות: "תכנים מיזוגיניים המכוונים לבנים ותמונות הגורמות לבנות לפתח דימוי גוף שלילי ותפיסות לא בריאות לגבי גוף האישה". הוא התייחס במיוחד לפגיעותם של מתבגרים: "אם אתה ילד בן 14 ואתה מקבל את התכנים האלה בתקופה שבה אתה עובר שינויים ומתבגר, זה יכול להיות ממש קשה לך, ומה שאנחנו עושים כאן זה להקשיב ולפעול".

התגובות בתעשייה מעורבות: בעוד מטא, חברת האם של פייסבוק ואינסטגרם, הביעה נכונות לציית לחוק, סנאפצ'ט הביעה חשש שהאיסור עלול למנוע מבני נוער גישה לשירותי תמיכה נפשית חיוניים. "גם בשחייה יש סיכונים, אבל אנחנו לא מונעים מבני נוער ללכת לים, אנחנו מלמדים אותם לשחות בין הדגלים", טענו בחברה.

המהלך מסמן שינוי דרמטי בתפיסת הרשתות החברתיות. בשנותיהן הראשונות, בסוף העשור הראשון של המילניום ותחילת העשור שאחריו, הן זכו לשבחים על יכולתן לחבר בין המונים ולהגביר מודעות חברתית. ואולם, בעשור האחרון גברה המודעות לסכנות הטמונות בהן, כולל בריונות, הפצת מידע שקרי, תכנים בלתי-חוקיים וניסיונות התערבות במערכות בחירות דמוקרטיות.

שרת התקשורת האוסטרלית, מישל רוולנד, הבהירה כי הפרת החוק תגרור קנסות משמעותיים. היא ציינה כי קנס של מיליון דולר אוסטרלי (כ-600 אלף דולר אמריקני) נחשב נמוך מדי עבור חברות המרוויחות מיליארדים מדי שנה. יוטיוב וכמה פלטפורמות נוספות יזכו להחרגה מהאיסור, בשל חיוניותן להכנת שיעורי בית ולמטרות לימודיות אחרות.

מומחים מטילים ספק ביכולת האכיפה הטכנית של החוק. ד"ר טובי מוריי מאוניברסיטת מלבורן מזהיר כי השיטות הקיימות לאימות גיל אינן אמינות מספיק, וניתנות לעקיפה בקלות או מסכנות את פרטיות המשתמשים.

המהלך משתלב במאמצים קודמים של אוסטרליה להדק את הפיקוח על ענקיות הטכנולוגיה, כולל חקיקה נגד הפצת מידע כוזב ואיסור על תוכן פורנוגרפי מזויף בשיטת deepfake. עם זאת, ניסיונות קודמים להגביל תכנים ברשת X (לשעבר טוויטר) נתקלו בהתנגדות משפטית מצד אילון מאסק, שאף האשים את הממשלה האוסטרלית בפשיזם.

אילון מאסק, טוען שממשלת אוסטרליה פאשיסטית בעקבות ההגבלות על התכנים ברשתות החברתיות (צילום: רויטרס)
אילון מאסק, טוען שממשלת אוסטרליה פאשיסטית בעקבות ההגבלות על התכנים ברשתות החברתיות (צילום: רויטרס)