נאוקי היאקוטה, סופר ידוע ומנהיג המפלגה השמרנית ביפן, מצא את עצמו במוקד סערה ציבורית לאחר שהציע שורת הצעות קיצוניות במטרה להתמודד עם משבר הילודה במדינה. במהלך שידור יוטיוב ב-8 בנובמבר, היאקוטה העלה הצעה שעוררה זעם רב: לאסור על נשים להתחתן אחרי גיל 25 ולחייב אותן לעבור הליך כריתת רחם בגיל 30.
ההצעות השנויות במחלוקת לא הסתכמו בכך. היאקוטה אף הציע למנוע מנשים ללמוד באוניברסיטה אחרי גיל 18, בטענה שעליהן להתמקד בהבאת ילדים לעולם. הצעות אלו הצטרפו לשורה של מדיניות קודמת שנועדה לעודד נישואין ורבייה, כמו מתן תמריצים לנשים להתחתן עם גברים מאזורים כפריים - מדיניות שגם היא זכתה לביקורת על היותה ישירה מדי וחסרת רגישות.
Hyakuta Naoki, leader of the New Japan Conservative Party, (3 members in the Lower House) discussing ways to increase Japan's birth rate:
— Japanese Politics 🇯🇵🗾⛩️ (@Nihonpolitics) November 10, 2024
Women have their uterus removed after the age of 30.
Not allowed to go to school after 18.
Unable to marry after 25.pic.twitter.com/1guC96HjTL
היאקוטה אינו דמות אלמונית בפוליטיקה היפנית. הוא נודע בימין הקיצוני בזכות ספרו רב המכר "האפס הנצחי", שעובד לסרט המפאר טייסי קמיקזה מתקופת מלחמת העולם השנייה. ב-2013, ראש הממשלה דאז שינזו אבה מינה אותו לדירקטוריון תאגיד השידור הלאומי NHK - מינוי שעורר ביקורת על רקע חששות לפגיעה בעצמאות העריכתית של התאגיד.
ההצעות עוררו גל של תגובות נזעמות. השחקנית צ'יזורו היגאשי הגיבה בחריפות: "הרעיון של שלילת היכולת להביא ילדים מנשים שלא ילדו עד גיל 30 הוא מפחיד, אפילו כבדיחה. האם באמת חושבים ששיעור הילודה היורד הוא אשמת הנשים? נשים לא יכולות להיכנס להריון לבד, ואין להן ביטחון בלידה וגידול ילדים כשהתעסוקה וההכנסה שלהן אינן יציבות".
סומיה קוואקמי, מרצה באוניברסיטת יאמנאשי גאקוין ומומחית לסוגיות מגדר, הביעה דאגה עמוקה מההתבטאויות. היא השוותה את המצב להידרדרות בשיח הפוליטי בארצות הברית סביב עליית דונלד טראמפ ב-2015, והזהירה שהסכנה ביפן אף גדולה יותר בשל הנטייה של נשים יפניות להימנע מהתבטאות נגד שוביניזם. "תגובה חלשה תשמש רק כתמריץ לשוביניסטים", הדגישה.
בעקבות הסערה, גם מפלגתו של היאקוטה גינתה את דבריו. היו"ר המשותף טקאשי קוואמורה התנצל בשם המפלגה השמרנית והעם היפני, וציין כי ביקש מהיאקוטה לחזור בו מדבריו. בנאום שנשא בנגויה, היאקוטה עצמו ניסה להסביר שדבריו היו היפותטיים בלבד והוצגו כ"עלילת מדע בדיוני" במטרה לעורר דיון. הוא פרסם התנצלות ברשת X והדגיש שאינו תומך בפעולות קיצוניות נגד נשים.
קאורי ארימוטו, חברה בכירה במפלגתו של היאקוטה שהשתתפה עמו בתוכנית, העלתה נקודה משמעותית בדיון: היא טענה שערכים חברתיים משתנים במהירות, וכי אנשים רבים כבר אינם מקשרים אושר עם הורות. בתגובה לכך, היאקוטה טען כי יידרשו שינויים במבנה החברתי כדי להפוך מגמה זו, והציע באופן תיאורטי שנשים יחליטו ללדת מוקדם יותר אם יחשבו שיש "מגבלת זמן" על לידה. הוא הסביר שניסה לתאר את מגבלת הזמן שנשים מתמודדות איתה בלידה "בצורה פשוטה".
Naoki Hyakuta, leader of the far-right Conservative Party of Japan with 3 seats in the House of Representatives proposes the following measures to boost the country's birth rates and solve the demographic crisis:
— 由仁アリン Arin Yuni (@Arin_Yumi) November 9, 2024
1. Ban women from going to college
2. Prohibit marriage for anyone… pic.twitter.com/9jfZFTSzAD
ניסיונו של היאקוטה להגן על דבריו כ"מדע בדיוני" נתקל בביקורת חריפה מצד הסופר איסוי אוגאווה, שטען כי שימוש בז'אנר זה רק ממעיט בחומרת הדברים: "אני סופר מדע בדיוני ואני לא משועשע מכך שהרעיון המזוויע של הסרת רחם של נערה תואר כמדע בדיוני, ואני גם לא מרוצה מהרעיון של כפיית נישואין ולידה - עם עונשים מצורפים".
קוואקמי הוסיפה ביקורת נוספת על ההתנצלות של היאקוטה, באומרה: "הוא אמר משהו ועכשיו כשהייתה תגובה חזקה הוא חזר בו והתנצל, אבל אם לא הייתה תגובה, הוא לא היה מרגיש צורך לטעון שדיבר רק באופן היפותטי ולהתנצל".
הפולמוס מתרחש על רקע משבר דמוגרפי חמור ביפן. על פי נתונים רשמיים ראשוניים שפורסמו בספטמבר, שיעור הילודה במדינה צנח לשפל של 55 שנים במחצית הראשונה של 2024. בין ינואר ליוני נרשמו 350,074 לידות בלבד - ירידה של 5.7 אחוזים לעומת התקופה המקבילה אשתקד.