המלחמה המתמשכת והשינויים בשוק הקמעונאי יצרו מחסור במגוון מוצרים ברשתות השיווק. הסיבות מגוונות: אספקה מתעכבת, יבוא איטי, מפעלים בצפון שפועלים תחת אש, עובדים מגויסים, ועובדים זרים שחזרו לארצותיהם. בנוסף, חודש החגים ומיעוט ימי העבודה תרמו אף הם למצב. מה הם המוצרים שחסרים לכם על המדף?
צרכנים רבים שמו לב להיעלמותם של מיצי פרימור מהמקררים. בקטגוריית המיצים הסחוטים הטריים 100%, פרימור היא מהשחקניות המובילות בשוק, לצד פריגת של קוקה קולה ופריניב. החברה הודיעה כי חזרה לייצר בהדרגה ביום חמישי, לאחר השבתה של מספר ימים בשל תקלה שדרשה תחזוקה.
בתחום הסבונים המוצקים, פלמוליב ודאב של יוניליוור הפכו למותגים הדומיננטיים ברשתות, בעקבות מחסור בסבוני נקה 7 של קוסמופארם והוואי של הנקל סוד. שני המותגים האחרונים מיוצרים במפעל גליל כימיקלים בקריית שמונה, שפעילותו מושפעת מהמצב הביטחוני. להשוואה, פלמוליב מיוצר בטורקיה ודאב בגרמניה.
מחירי הסבונים משקפים את המצב: רביעיית הוואי נמכרת ב-13.90 ₪, נקה 7 ב-11.90 ₪, בעוד רביעיית דאב עולה 15.90-18.89 ₪ ופלמוליב מגיע עד 23.90 ₪. הנקל סוד מסרה כי המפעל בקריית שמונה ממשיך לפעול במתכונת מותאמת, וקוסמופארם ציינה כי פעילות המפעל כפופה למצב הביטחוני.
לפי גורמים בענף, מפעל הטואלטיקה בקריית שמונה פועל ב-30% מהתפוקה הרגילה. עם זאת, לא נרשם מחסור בשמפו, מרכך וסבונים נוזליים של מותגי הוואי ונקה 7, ואף הושקו מהדורות חדשות כמו מרכך הוואי עם קומפלקס קרטין.
סגירת מפעל ויטה פרי הגליל בחצור הגלילית השפיעה משמעותית על שוק שימורי התירס ואבקת מרק העוף של ויטה. כיום, יכין (המיוצר במפעל זנלכל ומשווק גם תחת המותג למהדרין פרי מבורך) נותר השחקן הישראלי היחיד בקטגוריה, והוא גם השחקן העיקרי בשימורי גרגירי חומוס.
מספר חברות מייבאות כעת תירס מסין: אלימלך (של היבואן גרו גרין), המותג הפרטי של שופרסל והמותג הפרטי של רמי לוי – כולם מיוצרים באותו מפעל בסין (זאנגזהו טיאנבאולונג פוד קו.אל טי די). רמי לוי מייבא מאותו מפעל גם שעועית ברוטב עגבניות ואפונה וגזר.
שחקנים נוספים בשוק כוללים את ויליפוד (מייבא מספק אחר בסין) המוכר ברמי לוי וטיב טעם, והאופה הנמכר בטיב טעם ובויקטורי. קארפור מייבאת שימורי תירס מצרפת באמצעות חברת סיימן. המוצרים נמכרים במשקלים שונים: 285 גרם של ויליפוד ורמי לוי לעומת 335 גרם של יכין.
בקרוב צפויים להיכנס שחקנים חדשים לשוק: קבוצת יבנה תשווק תירס משימורי עדן מכפר קרע, וגם סוגת ובית השיטה מתכננות כניסה לתחום שימורי הירקות. גורם באחת הרשתות ציין כי "הולך להיות מבול של תירס, זאת קטגוריה ענקית שהתפנתה".
התקיפות בים האדום מעכבות יבוא מסין, ומחסור בטיסות מקשה על יבוא מאירופה וארה"ב. דוגמה בולטת היא של בן אנד ג'ריס, שאזל ויחזור רק בינואר. בניגוד לרוב מוצרי המותג המיוצרים בישראל, פיסס מיוצר באירופה.
החברה החלה לייצר בארץ שני סוגי סורבה, אך גם הם הפכו נדירים כיוון שחומרי הגלם, כמו קוקוס, מיובאים בהטסה. בשל מיעוט טיסות - רק אל על פעילה והמטוסים מלאים - המלאי צפוי להתחדש רק בדצמבר.
בנוסף, נוצרו מחסורים בחלק מסוגי גלידות שטראוס של יוניליוור עקב סגירה זמנית של המפעל בעכו בשל הלחימה בצפון. צרכנים גם דיווחו על מחסור בחרדל תלמה של יוניליוור.
המחסור הבולט ביותר הוא בשמנת מתוקה 38% שבפיקוח מחירים. כיוון שמחירה מפוקח, קל היה למחלבות ליצור מחסור במוצר שנחשב פחות רווחי עבורן משמנת 15% ו-9%. המחסור היה אקוטי באוקטובר, וכעת ניכרת התאוששות קלה במלאי של תנובה ויטבתה, אם כי המצב עדיין לא חזר לקדמותו.
גם בתחום החלב המפוקח המצב מאתגר: צרכנים מגיעים בבוקר למקררי הסופר ומוצאים בעיקר חלב טרה מועשר יקר וחלב "של פעם" של תנובה במחיר גבוה. במקרה הטוב ניתן למצוא טרה 2 ליטר בדלת המקרר. למרות שלכאורה אין מחסור, המצב משתפר רק מאוחר יותר ביום.
טרה הפסיקה למכור קרטוני 1 ליטר (למעט בנקודות מכירה מסוימות) וחלב בשקית (המוצר הזול ביותר), תנובה ויתרה על אחת משתי מכונות שקיות החלב שלה, ויטבתה מוכרת רק חלב "מועשר" (למעט באילת).
בנוסף, בשבוע שעבר דווח על מחסור במוצרי אלטרנטיב של תנובה בשל שדרוג מערכות. צרכנים מדווחים כבר זמן רב על היעלמותו של חלב וניל של תנובה, מוצר עליו המחלבה ויתרה לעת עתה בשל בעיית אספקת החלב של הענף.