גלי ההגירה לאירופה בשנים האחרונות הציבו אתגרים משמעותיים בפני הערים הגדולות ביבשת. בשנת 2022 לבדה, יותר מ-3.5 מיליון אנשים היגרו למדינות האיחוד האירופי, מספר שיא שהושפע בין השאר ממלחמת רוסיה-אוקראינה, משברים כלכליים ומחיפוש אחר הזדמנויות תעסוקה. הצורך הגובר בדיור, תשתיות ושירותים חברתיים מעמיד במבחן את יכולת הקליטה של הערים האירופאיות. על רקע זה, הדירוג השנתי של הערים הידידותיות למהגרים מספק תובנות חשובות לא רק עבור המהגרים עצמם, אלא גם עבור קובעי מדיניות המתמודדים עם אתגרי הקליטה וההשתלבות. אז מה יהיה המקום הכי טוב עבורנו להגירה?
בירתה הלא רשמית של שוויץ, ברן, ממשיכה להוביל את דירוג הערים הנוחות ביותר למגורים באירופה, זו השנה השלישית ברציפות. הדירוג השנתי, שנערך על ידי חברת הייעוץ לניידות ECA International, מצביע על יתרונותיה הבולטים של העיר: אוויר נקי, רחובות בטוחים ואיכות חיים גבוהה. העיר העתיקה היפהפייה, השוכנת על מדרונות האלפים, לא רק נראית טוב על הנייר - אין פלא שאנשים שמחים להישאר בה.
"עם מתקנים מעולים, זיהום אוויר מינימלי ושיעורי פשיעה נמוכים, ברן היא עיר מאוד אטרקטיבית למהגרים ומשפחותיהם", מסביר ניל אשמן, אנליסט בכיר לדירוג מיקומים ב-ECA. לדבריו, ערים שוויצריות, הולנדיות וסקנדינביות שולטות בעשרת המקומות הראשונים של הדירוג.
אולם, המחקר שבחן יותר מ-500 מיקומים ברחבי העולם, חושף מגמה מדאיגה: ערים פופולריות רבות מאבדות מיוקרתן בשל משבר הדיור. קופנהגן, שבעבר הובילה את הדירוג, צנחה למקום החמישי בשנת 2023. "קופנהגן עדיין עיר נהדרת למהגרים", מציין אשמן, "אך המחסור בדיור מתאים הוביל לירידתה בדירוג".
דבלין חוותה ירידה משמעותית אף יותר, כשנפלה מהמקום השביעי לפני עשור למקום ה-11 כיום. גם לוקסמבורג ודיסלדורף נפלטו מהעשירייה הפותחת בהשוואה ל-2013. במקרה של דיסלדורף, הירידה הוחרפה בשל מתחים סוציו-פוליטיים והאיום המוגבר מפיגועי טרור בגרמניה בעשור האחרון.
בריטניה מציגה תמונה מעורבת: אדינבורו מובילה את הערים הבריטיות במקום ה-17 הכללי, ואחריה אברדין במקום ה-24. גלזגו, לעומת זאת, מדורגת נמוך יותר במקום ה-47 בשל רמות פשיעה גבוהות. לונדון שומרת על יציבות במקום ה-37, כאשר אשמן מציין את יתרונותיה: "הבירה נשארת עיר מאוד אטרקטיבית למהגרים, עם מתקנים מצוינים, רשת תחבורה ציבורית מקיפה ואפשרויות בילוי".
הדירוג של ECA מתבסס על מגוון רחב של גורמים, עם דגש מיוחד על צרכי המהגרים. בין הקריטריונים נבחנים גישה לרשתות חברתיות, מתקני פנאי ובילוי, ואיכות החיים הכללית. מעניין לציין כי למרות האתגרים בתחום הדיור, ערי מערב ומרכז אירופה עדיין מובילות את הדירוג העולמי מבחינת נוחות המגורים למהגרים.