מכתבי אהבה נדירים של אלברט איינשטיין, העומדים למכירה בבית המכירות ״כריסטיס״ בשווי משוער של עד מיליון וחצי דולר, חושפים פרק לא ידוע בחייו של הגאון - קיומה של בת סודית בשם ליזרל.
האוסף המרתק, הכולל 43 מכתבים מהשנים 1898-1903, מתעד את התפתחות מערכת היחסים של איינשטיין עם אהובתו ולימים אשתו הראשונה, מילבה מאריץ'. הקשר החל כשאיינשטיין היה סטודנט בן 16 בפוליטכניק של ציריך, ומילבה, סטודנטית סרבית מבוגרת ממנו בשלוש שנים, הייתה אחת הנשים הראשונות שלמדו פיזיקה ומתמטיקה במוסד. המכתבים הראשונים ביניהם היו פורמליים, אך עם הזמן הפכו לאינטימיים יותר.
המכתבים חושפים את התפתחות הרומן ביניהם, שהתקדם חרף התנגדות משפחתו של איינשטיין. "אתה הורס את עתידך... האישה הזאת לא יכולה להתקבל למשפחה מכובדת", כתבה אמו באחד המכתבים שמוצעים למכירה גם כן, אך איינשטיין התעלם מההתנגדות ואף חיפש משרות הוראה כדי שיוכל להתחתן עם מילבה.
במהלך שהותה באגם קומו, מילבה נכנסה להריון. משפחתו של איינשטיין, שהתנגדה לקשר מלכתחילה, ניסתה להפריד ביניהם. באפריל 1901, איינשטיין כתב לה מכתב רומנטי ובו הזמין אותה לבקר אותו שם, מציע "להתעטף יחד בחלוק השינה הכחול" שלו. במכתב מאוקטובר של אותה שנה, איינשטיין כבר התייחס בהתרגשות לתינוק שטרם נולד בשם ליזרל.
בתם נולדה בתחילת 1902, כשאיינשטיין כבר התיישב בברן והמתין לתחילת עבודתו במשרד הפטנטים. במכתב נרגש מה-4 בפברואר 1902, כתב: "את רואה, זו באמת יצאה ליזרל, כפי שרצית. האם היא בריאה והאם היא כבר בוכה כמו שצריך? איזה עיניים קטנות יש לה? למי משנינו היא דומה יותר?" לצערו של הגאון, ליזרל נפטרה בצעירותה משפעת חזירים, עוד לפני שהספיק לפגוש אותה. במכתב לאחר מותה כתב איינשטיין בכאב: "שפעת חזירים לעתים קרובות משאירה עקבות מתמשכות". קיומה של ליזרל לא היה ידוע לביוגרפים עד 1986 עת התגלתה חליפת המכתבים בין איינשטיין למשפחתה של מאריץ' בסרביה.
איינשטיין ומילבה נישאו בינואר 1903 ונולדו להם שני בנים נוספים - הנס אלברט ב-1904, שהפך לימים פרופסור ב-UCLA. ואדוארד ב-1910, שסבל מסכיזופרניה ונפטר ב-1965. הזוג התגרש ב-1919 לאחר שמילבה גילתה על רומן שניהל עם בת דודתו, אלזה לוונטל. כשזכה בפרס נובל לפיזיקה ב-1921, איינשטיין העביר את הפרס הכספי למילבה, כפי שהוסכם בהסדר הגירושין.
תומאס ונינג, מומחה לכתבי יד בכריסטיס, מדגיש את חשיבות המכתבים: "זו הזדמנות יוצאת דופן להציץ אל שנותיו המעצבות של איינשטיין. כבר כנער, הוא לא קיבל את המחשבה המדעית המקובלת ורצה לאתגר מוסכמות. מכתבים מלפני 1905, במיוחד התכתבות כה משמעותית, הם נדירים ביותר". המכתבים, שנשמרו במשפחה עד מכירתם ב-1996, יוצעו למכירה ב-11 בדצמבר.