אמנות מודרנית הפכה להיות יותר מקור לדיון מאשר לאמנות בפני עצמה, זה מה שקרה עם יצירת הבננה שהודבקה על הקיר והפכה להיות סנסציה עולמית מטורפת. היצירה, שכונתה "קומיקאי" ונוצרה על ידי האמן האיטלקי מאוריציו קטלאן, עוררה סערה כשהוצגה לראשונה בארט באזל מיאמי ביץ' ב-2019.
המבקרים התלבטו האם מדובר בפרודיה על עולם האמנות או בביקורת נוקבת על התנהלות אספני האמנות. במהלך התערוכה, אמן אחר כבר אכל את הבננה המקורית, והיצירה משכה כה הרבה תשומת לב עד שנאלצו להסירה. למרות זאת, שלוש מהדורות של היצירה נמכרו במחירים של 120,000-150,000 דולר.
יזם מתחום הקריפטו הפתיע את עולם האמנות כאשר רכש את יצירת האמנות המינימליסטית תמורת 6.2 מיליון דולר, ולאחר מכן אכל אותה במעמד פומבי בהונג קונג.
ג'סטין סאן, יזם סיני, ערך מסיבת עיתונאים בסוף השבוע האחרון במלון היוקרתי פנינסולה שבאזור צים שה צוי בהונג קונג. במהלך האירוע, הוא הסיר את נייר הדבק שהחזיק את הבננה וטעם אותה, תוך שהוא מציין את טעמה המשובח ביחס לבננות רגילות.
Justin Sun eats a $6,200,000 bananapic.twitter.com/UaR033Xq34
— dubzy (@dubzyxbt) November 29, 2024
"קומיקאי" היא לא רק בננה מודבקת לקיר - היא יצירת אמנות קונספטואלית הכוללת מערכת מורכבת של הנחיות מדויקות. הבננה חייבת להיות מוצמדת בזווית של 37 מעלות, בגובה מדויק של 175 סנטימטרים מהרצפה, באמצעות נייר דבק Permacel באורך 20 סנטימטרים בדיוק. הבעלים של היצירה מקבל תעודת בעלות ומדריך מפורט הכולל הוראות להחלפת הבננה מדי 7-10 ימים כדי לשמור על טריותה, כאשר המשמעות היא שהיצירה עצמה היא לא הפרי הספציפי, אלא הרעיון והקונספט שמאחוריה. זוהי דוגמה מובהקת לאמנות קונספטואלית, שבה הרעיון והתיעוד חשובים יותר מהאובייקט הפיזי עצמו, מה שהפך אותה לאחת היצירות המדוברות והשנויות במחלוקת בעולם האמנות העכשווי.
סאן, שייסד את פלטפורמת הקריפטו TRON, רכש במכירה פומבית של סות'ביס את הזכות להציג את היצירה - למעשה, תעודה המאפשרת לו להדביק בננה לקיר ולכנותה "קומיקאי". הוא ראה ביצירה גשר בין עולם האמנות, תרבות הממים וקהילת הקריפטו, והחליט לאכול את הבננה כחלק מהחוויה האמנותית.
לאחרונה, סאן השקיע 30 מיליון דולר בחברת וורלד ליברטי פייננשל של דונלד טראמפ, והתמנה ליועץ בחברה. הוא הצהיר על מחויבותו להחזיר את אמריקה לגדולתה ולהוביל בחדשנות. עם זאת, בשנה שעברה הואשם על ידי רשות ניירות ערך האמריקאית בהונאה והפרות של חוקי ניירות ערך, האשמות שהוא הכחיש וכינה "חסרות בסיס".