אריאל טיילור, בת 33 מאונטריו שבקנדה, מצאה את ייעודה בדרך ייחודית: היא הפכה לפונדקאית חמש פעמים, מתוך אהבתה להריון ורצונה העז לסייע לאחרים להגשים את חלום ההורות שלהם. פונדקאות, המאפשרת לאישה לשאת ולהוליד תינוק עבור אחרים, היא פתרון נפוץ במיוחד עבור נשים שאינן יכולות להיכנס להריון או לשאת עובר, וכן עבור זוגות להט"ב המבקשים להרחיב את משפחתם.
למרות שהתהליך שנוי במחלוקת, כאשר קבוצות שמרניות כמו קרן Heritage מכנות אותו "ניצול" ו"הפיכת גוף האישה למצרך להשכרה", טיילור מתייחסת לביקורת בפתיחות: "האמת היא, שאנחנו פשוט נשים רגילות שרוצות לעזור למישהו אחר על ידי נשיאת התינוק שלהם" סיפרה ל-DailyMail.
הכל החל ב-2015, כשטיילור ילדה את בתה סקרלט. למרות שידעה שאינה מעוניינת בילדים נוספים משלה, היא גילתה שהיא נהנית מחוויית ההריון. מתוך תובנה זו, היא החליטה להפוך את אהבתה להריון למתנה עבור אחרים. בן זוגה, ברנדון, תמך במסע שלה לאורך כל הדרך, מסכים שפונדקאות היא מעשה שירות נפלא.
מסע הפונדקאות שלה החל ב-2016, אך ההריון הראשון הסתיים בהפלה לאחר ארבעה חודשים. למרות המכשול הראשוני, טיילור לא ויתרה. היא ניסתה שוב באותה שנה, וב-2017 ילדה את תינוק הפונדקאות הראשון שלה. בהמשך באו עוד שלוש לידות: בדצמבר 2018, באפריל 2021, וביולי 2023. במהלך מסעה, היא עברה את המספר המקסימלי של ניתוחים קיסריים המותרים לאימהות פונדקאיות - ארבעה.
חשוב לציין שפונדקאות היא תהליך נדיר יחסית - כעשרות תינוקות נולדים בדרך זו מדי שנה. הדרישות מהמועמדות מחמירות בארץ: הן חייבות להיות בין גיל 22 ל-38, בבריאות טובה הן בבריאות הנפשית והן במוכנות רגשית, עם BMI תקין, ללא היסטוריה של בעיות נפשיות או פליליות. בנוסף, עליהן להיות לא מעשנות, לא לשתות אלכוהול, ולהיות נקיות מסמים.
מבחינה רפואית, התהליך כולל הפריה חוץ-גופית, כאשר ביצית מהאם המיועדת (או מתורמת) מופרית בזרע מהאב (או מתורם) ומושתלת ברחמה של הפונדקאית. טיילור, שגם תרמה ביציות שש פעמים למשפחות אחרות, לא חלקה קשר גנטי עם התינוקות שנשאה.
בניגוד לדעה הרווחת, הקשר עם המשפחות לא מסתיים עם הלידה. "יש תפיסה מוטעית שפונדקאיות לעולם לא רואות את הילדים שוב", היא מספרת, "אבל מניסיוני, הפכנו לחברי משפחה. הילדים האלה יודעים מי אני וזה נפלא להיות חלק מחייהם".
הפונדקאות בקנדה, בניגוד לארץ, אינה מאפשרת תשלום לפונדקאיות. טיילור לא קיבלה תשלום, אלא קיבלה החזרים להוצאות רפאויות שנעו בין 20,000 ל-35,000 דולר להריון, שכיסו מגוון הוצאות: ביקורי רופא, תרופות, בגדי הריון, שיעורי הכנה ללידה, ויטמינים, טיפול בילדים, ביקורים אצל כירופרקטור, דיקור סיני, עיסוי ואובדן שכר. במסעה האחרון, ההוצאות אף חרגו מתקרת ההחזר, והיא לקחה רק שבועיים חופש אחרי הלידה.
בארץ או בארה"ב, לעומת זאת, פונדקאיות יכולות לקבל מאות אלפי שקלים או יותר, אם כי התהליך אינו חוקי בכל המדינות. למשל, נברסקה ולואיזיאנה אוסרות על פונדקאות בתשלום.
הלידה האחרונה שלה ב-2023 הייתה מאתגרת במיוחד, עם תקופת החלמה קשה שכללה נפיחות וכאבים בכל הגוף. "זו הייתה הדרך של הגוף שלי לומר 'זה מספיק'", היא משתפת. כיום, טיילור משמשת כמטפלת פוריות ומייסדת רשת תמיכה בפונדקאות בשם "Carried with Love".
הנושא עלה לכותרות בשנות ה-80 בעקבות מקרה "תינוקת M" המפורסם, כאשר פונדקאית בניו ג'רזי שינתה את דעתה אחרי הלידה ורצתה לשמור את התינוק. המקרה הוביל לדיון ציבורי נרחב על האתיקה של פונדקאות בתשלום והשפיע על החקיקה במספר מדינות, כולל ניו ג'רזי, ניו יורק ואחרות, שהטילו איסור על פונדקאות בתשלום שנמשך שנים.
View this post on Instagram