בלגיה מתקדמת בצעדים היסטוריים להבטחת זכויות עובדות מין, בחוק חדש שמהווה מהפכה בעולם התעסוקה. החל מדצמבר, עובדות מין בבלגיה זוכות לזכויות תעסוקה מלאות, בדומה לעובדים במקצועות אחרים. בין הזכויות שהוקנו להן: דמי לידה, ימי מחלה, פנסיה, ואף היכולת לחתום על חוזי העסקה. מדובר בפריצת דרך משפטית שרבים רואים בה "מהפכה" של ממש.
שוויון זכויות ותנאי העסקה
החוק החדש מעניק לעובדות המין זכויות יסוד משמעותיות. בין היתר, הן יכולות כעת לסרב ללקוחות, לבחור את סוגי הפרקטיקות שלהן, ולהפסיק את פעילותן בכל רגע נתון. החוק אף מסדיר כללים ברורים בנוגע לשעות העבודה, שכר, ואמצעי בטיחות, תוך מתן גישה לביטוח בריאות, חופשות בתשלום, תמיכה באבטלה, ופנסיה.
בנוסף, המעסיקים מחויבים לספק לעובדות מצעים נקיים, קונדומים, מוצרי היגיינה, ואף להתקין כפתורי חירום במקומות העבודה. כל מי שמעוניין להעסיק עובדות מין חייב לקבל אישור מהמדינה ולעמוד בדרישות רקע מחמירות, כולל היעדר הרשעות פליליות בתחום תקיפה מינית או סחר בבני אדם.
התקדמות מאז ביטול ההפללה
בלגיה ביטלה את ההפללה של עבודת מין בשנת 2022, אך החוק החדש ממצב אותה בחזית ההגנה על זכויות העובדים. מדינות כמו גרמניה והולנד, אף שהכשירו את עבודת המין, אינן מציעות הגנות עבודה מקיפות כמו אלו שנקבעו בבלגיה.
"זהו צעד מדהים קדימה", אמרה איזבל חרמיו, מתאמת בארגון Espace P שסייע בניסוח החקיקה. "המקצוע הזה יכול סוף סוף להיות מוכר כלגיטימי על ידי המדינה הבלגית". חרמיו גם הדגישה כי החוק החדש משנה את היחס למעסיקים. "בעבר, העסקת עובדת מין הפכה אותך אוטומטית לסרסור, גם אם ההסדר היה בהסכמה. עכשיו זה משתנה".
אתגרים שנותרו
למרות ההתקדמות המשמעותית, יש גם קולות ביקורת. מבקרים טוענים כי החוק אינו יכול להתמודד באופן מלא עם הסטיגמה והסיכונים המקצועיים, במיוחד עבור עובדות מין ללא מעמד חוקי. חרמיו ציינה כי נדרשת הכשרה מקיפה יותר לשוטרים ולמערכת המשפט כדי להגן על העובדות המוחלשות. "יש עוד הרבה עבודה לעשות", היא סיכמה, תוך קריאה להמשך מאמצים למען שוויון והגנה. בלגיה ממשיכה להוביל שינוי מהותי בתחום זה, ומציבה סטנדרטים חדשים שייתכן וישמשו השראה למדינות נוספות בעתיד.