מחלה מסתורית חדשה, המכונה "דינגה דינגה", מתפשטת ברחבי אוגנדה ומעוררת דאגה בקרב הקהילה הרפואית. המחלה, שפירוש שמה "רעידות כמו ריקוד", פגעה עד כה בכ-300 אנשים, כשרוב הנפגעים הן נשים ונערות מתבגרות. התסמינים העיקריים כוללים חום ורעידות גוף בלתי נשלטות המקשות על ההליכה. המחלה דווחה לראשונה בתחילת 2023 ועדיין נמצאת תחת חקירה במעבדות בריאות.

ד"ר קייטה כריסטופר, קצין הבריאות המחוזי, מדווח כי המחלה מוגבלת כרגע למחוז בונדיבוגיו, ודגימות נשלחו למשרד הבריאות לצורך ניתוח מעמיק. הוא מדגיש כי למרות חומרת התסמינים, טרם דווח על מקרי מוות, והמחלה מגיבה היטב לטיפול אנטיביוטי. המטופלים בדרך כלל מחלימים תוך שבוע. למרות שמטופלים רבים פנו לתרופות צמחיות, הצוות הרפואי מזהיר נגד שימוש בהן, באומרו כי "אין הוכחה מדעית שרפואה צמחית יכולה לרפא את המחלה הזו".

אחת המטופלות, פיישנס קטוסיימה, שיתפה את חווייתה עם המחלה: "הרגשתי חלשה והשתתקתי, כשגופי רועד ללא שליטה בכל פעם שניסיתי ללכת". היא טופלה בבית החולים בונדיבוגיו והחלימה בהצלחה.

התפרצות זו מתרחשת על רקע משבר אבעבועות הקופים (mpox) באוגנדה ובמדינות מזרח אפריקה נוספות. בשנת 2022, הנגיף התפשט ליותר מ-100 מדינות והרג מאות אנשים, כולל 58 אמריקאים. השנה, ביבשת אפריקה בלבד, דווחו יותר מ-17,000 מקרים חשודים ומעל 517 מקרי מוות, עלייה של 160 אחוז בהשוואה לשנה שעברה.

ארגון הבריאות העולמי (WHO) הכריז על זן קטלני במיוחד של המחלה כמצב חירום בריאותי עולמי. הארגון ממליץ על חיסון תוך ארבעה ימים ממגע עם נשא, או עד 14 יום בהיעדר תסמינים. תסמיני אבעבועות הקופים כוללים פריחה, נגעים בעור, חום, כאבי ראש, כאבים שריריים, כאבי גב ובלוטות לימפה נפוחות. המחלה מועברת במספר דרכים, כולל מגע פיזי קרוב, נשיקות, יחסי מין, מגע עם בעלי חיים בעת בישולם, חומרים מזוהמים, ואף מאם לעובר במהלך ההיריון. אף שאין תרופה ישירה למחלה, הטיפול מתמקד בהקלה על התסמינים.

אבעבועות הקוף (צילום: רויטרס)
אבעבועות הקוף (צילום: רויטרס)