סוצ'יר בלאג'י, חוקר לשעבר בחברת OpenAI אשר הפך לחושף שחיתויות, נמצא מת בביתו בסן פרנסיסקו ב-26 בנובמבר. על פי דיווח של Mercury News, מותו הוגדר כהתאבדות ולא נמצאה עדות לפלילים בנסיבות האירוע. המשטרה גילתה את גופתו לאחר שהוזעקה לביתו לבדיקת רווחה.

בלאג'י עבד בחברת המחקר לבינה מלאכותית במשך ארבע שנים, החל משנת 2020. באוגוסט האחרון החליט לעזוב את החברה, כשהסביר לניו יורק טיימס כי "לא רצה עוד לתרום לטכנולוגיות שלדעתו יגרמו לחברה יותר נזק מתועלת". הוא אף הדגיש: "אם אתה מאמין במה שאני מאמין, פשוט חייבים לעזוב את החברה".

סוצ'יר בלאג'י, נמצא מת באופן מחשיד (צילום: לינקדאין)
סוצ'יר בלאג'י, נמצא מת באופן מחשיד (צילום: לינקדאין)

בתחילת דרכו, בלאג'י האמין בפוטנציאל החיובי של בינה מלאכותית: "האמנתי שבינה מלאכותית יכולה לשמש לפתרון בעיות בלתי פתירות, כמו ריפוי מחלות ועצירת ההזדקנות. חשבתי שנוכל להמציא סוג של מדען שיעזור לפתור אותן." עם זאת, עמדתו השתנתה באופן דרמטי עם הזמן.

מעורבותו של בלאג'י הייתה משמעותית בהליכים משפטיים נגד OpenAI. הניו יורק טיימס, שהגיש תביעה נגד החברה ומיקרוסופט, ציין אותו במכתב לבית משפט פדרלי כ"אדם בעל מסמכים ייחודיים ורלוונטיים". התביעה טענה כי החברות משתמשות בתוכן עיתונאי ללא הרשאה לאימון מערכות הבינה המלאכותית שלהן.

בלאג'י הביע דאגה עמוקה מההשפעות המיידיות של טכנולוגיית הבינה המלאכותית. בניגוד לחוקרים אחרים שהתמקדו בסיכונים עתידיים, הוא האמין שהסכנה כבר כאן. הוא טען כי צ'אטבוטים כמו ChatGPT פוגעים ביכולת הכלכלית של יוצרי התוכן המקורי. באוקטובר, פרסם בפלטפורמת X: "הגעתי למסקנה שהגנת 'שימוש הוגן' נראית כמו טענה די לא סבירה".

בינה מלאכותית. תשולב במכשירים החדשים (צילום: שאטרסטוק)
בינה מלאכותית. תשולב במכשירים החדשים (צילום: שאטרסטוק)

יתרה מזאת, בלאג'י הזהיר כי הבעיה הגדולה יותר היא שהטכנולוגיה לא רק מחליפה שירותי אינטרנט קיימים, אלא גם מייצרת לעיתים קרובות מידע כוזב או מומצא לחלוטין.

בתגובה למותו, אילון מאסק, מנכ"ל X וטסלה, פרסם תגובה מסתורית שכללה רק את המילה "הממ". OpenAI מצידה פרסמה הצהרת תנחומים: "אנו הרוסים לגלות את החדשות העצובות הללו היום, וליבנו יוצא אל יקיריו של סוצ'יר בתקופה קשה זו".