רעידת אדמה חזקה בעוצמה 7.3 בסולם ריכטר זעזעה את ונואטו ביום שלישי, כשבמוקד תשומת הלב עומדת תחזית מדויקת של המיסטיקן ההולנדי פרנק הוחרבייטס, שצפה את האירוע שעות ספורות לפני התרחשותו.

הוחרבייטס, העומד בראש ארגון SSGEOS (Solar System Geometry Survey), פרסם בערוץ היוטיוב שלו תחזית מדויקת. בדיוק בדקה השנייה ושלוש שניות בסרטון, הוא ציין: "קח בחשבון שמאוחר יותר היום או מחר, יש סיכוי לרעידת אדמה גדולה יותר. זה יכול להיות בטווח של עוצמה 7". הוא הסביר את תחזיתו בהתבסס על "חיבור הירח עם כוכב צדק מאוחר ב-14", והוסיף שהדבר תלוי ברמות הלחץ בקרום כדור הארץ.

הרעידה אכן התרחשה במרחק של כ-30 קילומטרים ממערב לבירת האי, פורט וילה, בעומק של 43 קילומטרים מתחת לפני הים. לאחר מכן נרשמו מספר רעידות משנה, כשהחזקה ביניהן הייתה בעוצמה 5.5. המכון הגיאולוגי האמריקאי אף הוציא אזהרת צונאמי, אם כי בסופו של דבר עומק הרעידה מנע את היווצרותו.

הנזק מהרעידה היה משמעותי: מבנים קרסו, כולל בניין דיפלומטי המשמש את שגרירויות ארה"ב, בריטניה, צרפת וניו זילנד. עדי ראייה דיווחו על גופות ברחובות ועל מפולת שכיסתה אוטובוס. בית החולים המקומי קיבל מספר פצועים, אם כי טרם פורסם מספר רשמי של נפגעים. תשתיות חיוניות נפגעו קשות, כולל גשרים שקרסו, ומערכות חשמל, מים, וקווי תקשורת הושבתו. טיסות לאזור בוטלו או הוסטו למקום אחר.

הוחרבייטס, שכבר התפרסם בעבר כשחזה את רעידת האדמה ההרסנית בטורקיה בפברואר 2023 שגבתה את חייהם של יותר מ-50 אלף איש, מבסס את תחזיותיו על מה שהוא מכנה "גיאומטריית כוכבי הלכת". לאחר התרחשות הרעידה, הוא מיהר לפרסם תזכורת לדבריו בערוץ שלו ובערוץ הארגון SSGEOS בוואטסאפ. למרות הצלחותיו המדווחות, הקהילה המדעית דוחה בתוקף את תיאוריותיו וטוענת כי אין כל בסיס מדעי לקשר בין תנועת כוכבי הלכת לפעילות סיסמית.

ישראל, המקיימת יחסים דיפלומטיים עם ונואטו מאז 1993, נרתמה מיד לסיוע. למרות שונואטו הכירה ב"מדינת פלסטין" ב-1989, היחסים בין המדינות התהדקו לאורך השנים, במיוחד מאז 2018, כשמשלחות מונואטו ביקרו בירושלים בעקבות הזמנת ראש הממשלה דאז, בנימין נתניהו. ישראל הגדילה את הסיוע לונואטו בתחומי שיתוף פעולה כלכלי, חקלאות, שינויי אקלים ואנרגיה מתחדשת, ימאות ודיג, חינוך, בריאות ותרבות.

בתגובה לאסון, גם מדינות אחרות הציעו סיוע, כולל אוסטרליה וניו זילנד ששלחו צוותי חילוץ ורפואת חירום. ניו זילנד במיוחד פועלת לאתר את 37 אזרחיה הרשומים כשוהים באי. ונואטו, המונה כ-80 איים ו-330,000 תושבים, נחשבת לאחת המדינות הפגיעות ביותר בעולם לאסונות טבע, כאשר שינויי האקלים המואצים מגבירים איומים אלה. האי ממוקם באזור המכונה "טבעת האש" - אחד האזורים הפעילים ביותר בעולם.