הממלכה הסעודית רשמה בשנת 2024 מספר תקדימי של 330 הוצאות להורג, בניגוד גמור להצהרותיו המוקדמות של יורש העצר מוחמד בן סלמאן על רפורמות וצמצום עונש המוות. נתונים שנאספו על ידי ארגון זכויות האדם Reprieve ואומתו על ידי רויטרס חושפים תמונה קודרת של המציאות המשפטית במדינה.
מספר ההוצאות להורג זינק השנה ל-330, בהשוואה ל-172 בשנת 2023 ו-196 בשנת 2022. זהו המספר הגבוה ביותר שתועד אי פעם, המנוגד באופן מוחלט להצהרתו של בן סלמאן ב-2022 על ביטול עונש המוות, למעט במקרי רצח.
במסגרת תכנית חזון 2030, משקיעה ערב הסעודית מיליארדים בשינוי תדמיתה מממלכה בעלת הגבלות דתיות נוקשות למוקד תיירות ובידור. ג'יד בסיוני מ-Reprieve הגדירה זאת כ"בית קלפים שנבנה על מספר שיא של הוצאות להורג".
יותר מ-150 אנשים הוצאו להורג בגין עבירות שאינן קטלניות, מה שמהווה הפרה של החוק הבינלאומי לפי ארגוני זכויות אדם. רוב ההוצאות להורג היו קשורות להברחות סמים, במיוחד קפטגון מסוריה, וכן נגד אנשים שהואשמו בטרור לא קטלני.
מבין המוצאים להורג, יותר מ-100 היו אזרחים זרים מהמזרח התיכון, אפריקה ואסיה. ערב הסעודית דוחה האשמות על הפרות זכויות אדם וטוענת שפעולותיה נועדו להגן על הביטחון הלאומי.
לאחר ההפיכה הפנימית ב-2017, נתקל בן סלמאן בגינוי בינלאומי, במיוחד בעקבות רצח העיתונאי ג'מאל חשוקג'י באיסטנבול ב-2018. למרות שהממלכה טענה שמדובר בקבוצה סוררת, הודה בן סלמאן באחריות על האירוע.
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, שהבטיח ב-2020 להפוך את ערב הסעודית למדינה מנודה, שינה את עמדתו ב-2022 וביקר בממלכה תוך לחיצת יד לבן סלמאן. הממשלות המערביות התרחקו מהממלכה בעקבות פרשת חשוקג'י, אך מאוחר יותר חזרו בהם.
בעוד שבעבר נערכו הוצאות להורג שבועיות בעריפת ראש בכיכר ציבורית, כיום המקום מלא בבתי קפה ומסעדות. דנה אחמד מאמנסטי אינטרנשיונל הגדירה זאת כך: "הדיכוי גובר, אבל אתה לא רואה אותו".
קרובי משפחה של אסירים, שביקשו להישאר בעילום שם מחשש לביטחונם, סיפרו על קשיים במערכת המשפטית. עדויות סיפרו על היעדר ייצוג משפטי, העדר ראיות מספקות, ומשפטים שנמשכו שנים ללא הוכחת אשמה ברורה.
למרות הניסיונות לשנות את תדמיתה, ערב הסעודית ממשיכה להיות מוקד לביקורת בינלאומית על הפרות זכויות אדם והוצאות להורג המונית.