רוסיה עומדת להנהיג תקן לאומי לשווארמה שייכנס לתוקף בשנת 2025. היוזמה מכוונת לשפר את איכות מזון הרחוב תוך הפחתת הסיכונים להרעלת מזון, כולל מקרי מוות, על פי קומסומולסקיה פרבדה.
מקסים פרוטסוב, שעומד בראש הגוף הממשלתי שאחראי על תקנים מסוג זה במדינה, הודיע כי התקן לשווארמה יאושר לאחר תיקון המהדורה הראשונה. "יש צורך לשמור על בקרה על סוג זה של מוצר", הדגיש פרוטסוב, כפי שדווח על ידי גזטה.רו. הוא הוסיף כי הכנת הטיוטה הראשונה של התקן הושלמה השבוע, והמסמך יפורסם בקרוב לדיון, על פי לנטה.רו.
התקן החדש יפרט את המוצרים מהם מכינים שווארמה, או "שברמה" כפי שהיא מכונה בסנט פטרסבורג, וקובע כי ניתן להכינה רק באמצעות בשר בקר או עגל, כבש, בשר כבשים, בשר עזים, עוף, הודו או חזיר. קומסומולסקיה פרבדה דיווח כי התקן יקבע את השמות "שאוורמה" ו"שברמה" למזון המהיר המוכר הזה.
הרכב השווארמה יכלול לחם שטוח כמו לאבאש או פיתה, רטבים כמו שמנת חמוצה, מיונז, קפיר, שמנת, עגבניות ואחרים, וכן ירקות טריים וכבושים, תפוחי אדמה, עשבי תיבול, תבלינים, גבינות, אגוזים, זרעים, ביצים ומוצרים אחרים. רוסיסקיה גזטה ציינה כי ניתן להוסיף גם ירקות טריים וכבושים, תפוחי אדמה, עשבי תיבול, תבלינים, גבינות, ביצים ומוצרים אחרים.
התקן מכיל נורמות מותרות לתכולת יסודות רעילים בשווארמה, כולל עופרת (לא יותר מ-0.5 מ"ג/ק"ג), ארסן (0.1 מ"ג/ק"ג), קדמיום (0.05 מ"ג/ק"ג), וכספית (0.03 מ"ג/ק"ג), כפי שדווח על ידי RBC. הוא גם מציין רמות מותרות של רדיואקטיביות: צזיום-137 (180 בקרל/ק"ג) וסטרונציום-90 (80 בקרל/ק"ג). אריזות עם מוצרי דונר חצי מוגמרים יסומנו במידע מפורט, כולל שם וכתובת היצרן, שם המוצר, משקל נטו, הרכב, תאריך ושעת ייצור, תנאי אחסון, חיי מדף, ערך תזונתי ומידע על הצהרות תאימות, על פי RBC.
המסמך מתאר את תהליך ייצור השווארמה: "כאשר מתחילים ליצור את הדונר קבב (עטיפה), תחילה מניחים על בסיס השיפוד חתיכות בשר חזקות וגדולות (פרוסות), והחלקים האמצעיים שלהן מסודרים על השיפוד באופן שנוצרת שכבה עגולה בעובי 5-6 ס"מ. מעל לזה, מניחים שכבה של פרוסות שומן מזנב או שומן גב כדי לכסות את כל פני השטח של השיפוד. בסדר זה, ממשיכים בשכבות הפרוסות", כפי שפורט על ידי רוסיסקיה גזטה. התקן גם מציין כי הבשר על השיפוד חייב להיות בצורת "ביצה הפוכה בצורה קונית".
כתבה זו נכתבה בסיוע חברת ניתוח החדשות אלקמיק.