מיקרופלסטיק הם חלקיקי פלסטיק זעירים הקטנים מ-5 מילימטרים באורכם, או קטנים ממחק עיפרון, אשר נקשרו לסרטן, נזק ל-DNA, נזק תאי ובעיות בריאות נוספות. למרות שרוב המזון והמשקאות המאוחסנים במיכלי פלסטיק מכילים את החלקיקים הזעירים הללו, למוצרים מסוימים יש ריכוז גבוה יותר של מיקרופלסטיק. בעלת העסק ומחנכת נגד פלסטיק ״ביאטריס הגברת נגד הפלסטיק״ שיתפה 10 מאכלים ומשקאות נפוצים שעשירים במיקרופלסטיק, וחשפה חלופות בטוחות ובריאות יותר. בעוד שידוע מזמן שפירות ים מכילים מיקרופלסטיק, היא הדגישה גורמים פחות ידועים כמו מלחים מסוימים ושקיות מחית לתינוקות.

מיקרופלסטיק, אחת הסכנות הגדולות (צילום: אינגאימג')
מיקרופלסטיק, אחת הסכנות הגדולות (צילום: אינגאימג')

באופן כללי, מזונות מעובדים מאוד נוטים להכיל יותר מיקרופלסטיק מאשר חלופות מעובדות מינימלית, כמו נאגטס קפוא לעומת חזה עוף שלם. זאת מכיוון שככל שמוצר מעובד יותר, כך הוא בא במגע עם יותר ציוד עיבוד מזון מפלסטיק, מה שיוצר יותר הזדמנויות לזיהום. מזונות הארוזים בפלסטיק נוטים להכיל יותר מיקרופלסטיק, במיוחד אלה שמחוממים בתוך האריזה שלהם. כאשר האריזה מתפרקת עם הזמן או כשהיא נחשפת לחום, היא ״מדליפה״ חומר לתוך המזון.

מלח ים
מלח ים לא מעובד מכיל כמויות גבוהות של מיקרופלסטיק. מעניין שחוקרים מצאו שמלח שולחן רגיל בארה"ב למעשה מכיל כמויות נמוכות משמעותית של מיקרופלסטיק ממלחים מעובדים יותר, כמו אלה המשמשים במדינות אסיה. זאת מכיוון שמלחים לא מזוקקים מכילים זיהום פלסטיק מהאוקיינוסים מהם הם נאספים. מלח הימלאיה ורוד, הפופולרי בזכות תכולת המינרלים הגבוהה שלו ו״היתרונות הבריאותיים״, עשיר במיוחד במיקרופלסטיק בגלל שיטות הכרייה המשמשות להפקתו. לכן, מלח שולחן אמריקאי מעובד מאוד הוא האפשרות הבטוחה ביותר מבחינת זיהום מיקרופלסטיק.

מוצרי חלב מעובדים
"ככל שמזון רחוק יותר ממקורו המקורי, כך הוא בא במגע עם יותר פלסטיק", אמרה ביאטריס. מחקרים הראו שמוצרי חלב מעובדים מאוד כמו גבינה מיובשת וחלב רגיל מכילים הרבה יותר מיקרופלסטיק מאשר חלופות מעובדות מינימלית. ביאטריס ממליצה על מוצרי חלב מעובדים פחות, כמו חלב אורגני ממקור מקומי וגבינה גולמית. עם זאת, חשוב לציין שמוצרי חלב ״גולמיים״ מגיעים עם סיכוני בריאות משלהם, כמו חשיפה לחיידקים מזיקים כגון סלמונלה וליסטריה.

מוצרי חלב, מכילים מיקרופלסטיק (צילום: אינגאימג')
מוצרי חלב, מכילים מיקרופלסטיק (צילום: אינגאימג')

שקיות מזון לתינוקות
שקיות מחית מזון מבושלות ומעובדות באריזה בה הן נמכרות, מה שמזהם את המזון במיקרופלסטיק. החום מגביר באופן אקספוננציאלי את כמות הכימיקלים הרעילים והמיקרופלסטיק המחלחלים למזון. מחקרים מצאו רמות גבוהות של מיקרופלסטיק, כימיקלים דביקים, ביספנולים ופתלאטים מרובים החורגים מסף הדאגה הטוקסיקולוגית. ההמלצה היא לתת לילדים פירות וירקות טריים, לא מעובדים ככל האפשר.

תה בשקיות ניילון
שקיות תה מניילון בטמפרטורה של 76 מעלות צלזיוס משחררות בערך 11.6 מיליארד מיקרופלסטיק ו-3.1 מיליארד ננופלסטיק - חלקיקי פלסטיק עוד יותר קטנים - לכוס בודדת. הננופלסטיק קטנים פי 150 משערה ומחקרים מציעים שהם קטנים מספיק כדי להיכנס לתאים אנושיים. ביאטריס ממליצה להשתמש בתה עלים רופף עם מסננת נירוסטה רב פעמית או להשתמש בשקיות נייר.

מיקרופלסטיק, אחת הסכנות הגדולות (צילום: אינגאימג')
מיקרופלסטיק, אחת הסכנות הגדולות (צילום: אינגאימג')

חלבונים מעובדים
מחקרים מצאו שמוצרי בשר מעובדים מאוד כמו שרימפס מצופה, נאגטס עוף ונאגטס חלבון מהצומח מכילים את הכמות הגבוהה ביותר של מיקרופלסטיק לגרם. כל החלבונים שנבדקו הכילו מיקרופלסטיק, אבל ככל שמוצר היה מעובד יותר, כך היה לו יותר זיהום פלסטיק. ביאטריס ממליצה לקנות מוצרים שהם מעובדים מינימלית.

אצות ים
מיקרופלסטיק נלכד על פני השטח של אצות ים, נדבק לסדקים וסיבים הזעירים שלהן, ושיטות שטיפה רגילות אינן יעילות בהסרתו. מחקר מצא שסינים צורכים יותר מ-17,000 מיקרופלסטיק לאדם בשנה רק מאצות ים, המהווים 13 אחוז מסך צריכת המיקרופלסטיק השנתית שלהם. כמו פירות ים, ביאטריס מציינת שאין חלופה ברורה למזון הזה, ומצטערת שהיא יכולה רק להמליץ על הפחתת הצריכה.

דבש
דבש מזוהם במיקרופלסטיק דרך הדבורים עצמן, כאשר הן אוספות אבקה בסביבות מזוהמות. מחקרים מצאו שדבש שיוצר בסביבות עירוניות מכיל הרבה יותר מיקרופלסטיק מדבש שיוצר בסביבות כפריות. ביאטריס ממליצה לקנות דבש שמגיע ממקום כפרי יותר ולהימנע מדבש עירוני.

בירה
תהליך הבישול והשימוש בחומרי פלסטיק בבישול הכשות תורמים לנוכחות מיקרופלסטיק. מחקרים בדקו 12 מותגים אמריקאים שמיוצרים עם מים מהאגמים הגדולים, ומצאו שתכולת המיקרופלסטיק אינה קשורה לכמות המיקרופלסטיק באספקת המים בה משתמשים. דווקא הבירות המסוננות יותר מכילות פחות מיקרופלסטיק. מעניין שבירות גרמניות נמצאו כמכילות בדרך כלל כמויות גבוהות במיוחד של מיקרופלסטיק. ביאטריס ממליצה לקנות בירה בבקבוקי זכוכית ולהעדיף מותגים שעוברים יותר סינון.

בירה, מכילה מיקרופלסטיק (צילום: אינגאימג')
בירה, מכילה מיקרופלסטיק (צילום: אינגאימג')