גורם מסכן חדש בעולם: וירוס מטא פנאומו האנושי (HMPV) הוא מחלה נשימתית הגורמת לתסמיני שפעת או הצטננות, עם תקופת דגירה של 3-6 ימים. למרות שהחדשות האחרונות מתמקדות בהתפרצות בסין, HMPV אינו וירוס סיני - הוא זוהה לראשונה בהולנד בשנת 2001 ונחשב לגורם השני בשכיחותו לדלקת סמפונות בקרב ילדים.
"זיהומים נשימתיים נוטים להגיע לשיא בעונת החורף", אמרה דוברת משרד החוץ הסיני מאו נינג, "המחלות נראות פחות חמורות ומתפשטות בהיקף קטן יותר בהשוואה לשנה הקודמת". בצפון סין נרשמה עלייה משמעותית במספר המקרים, מה שעורר דאגה מסוימת. העלייה הנראית במספר המקרים נובעת ככל הנראה בחלקה מטכנולוגיה חדשה המאפשרת זיהוי ואיתור קל יותר של HMPV.
New Virus Outbreak of Human Metapneumovirus (HMPV) in China Five Years After COVID 19, Emergency Declared . pic.twitter.com/3rBurPfYdF
— इन्जी. श्याम जी यादव (@Shyamjiyadav0) January 3, 2025
HMPV יכול להוביל למחלות חמורות כמו דלקת סמפונות ודלקת ריאות, במיוחד בקרב קשישים, ילדים צעירים ואנשים עם מערכת חיסון חלשה. רוב מקרי ההדבקה קלים, אך לעתים קרובות יש צורך לטפל בילדים ובאנשים בעלי היסטוריה של מחלות קודמות או חולשת מערכת החיסון בבית חולים. כפי שהדגיש פרופ' פול גריפין ל-Guardian: "הוא בהחלט יכול וגורם למחלות קשות, וזו הסיבה שאני חושב שחשוב שאנשים ידעו שהוא קיים".
התסמינים כוללים חום, כאב ראש, שיעול וזרימת נזלת, והם דומים לאינפלואנזה או קורונה. הווירוס הוא אחד מהוירוסים הכלולים בהגדרה הרחבה של "הצטננות רגילה" - זו אינה מחלה שיש לדווח עליה כמו קורונה או שפעת. ד"ר ז'קלין סטיפנס הבהירה ל-Guardian: "יש מספר וירוסים אחרים שאינם טעונים דיווח כי הם נפוצים מאוד. הם גורמים לנו להרגיש נורא למשך כמה ימים אבל אם ננוח ונתאושש למשך כמה ימים אזי נבריא".
⚠️ BREAKING:
— SARS‑CoV‑2 (COVID-19) (@COVID19_disease) December 28, 2024
Hospitals in China 🇨🇳 Overwhelmed as Severe "Flu" Outbreak, Including Influenza A and HMPV, Resembling 2020 COVID Surge.
Hospitals in China are overwhelmed as outbreaks of "influenza A" and "human metapneumovirus" resemble the COVID-19 surge from three years ago. pic.twitter.com/mPF6XGjQCY
ההתפרצות הנוכחית מגיעה 5 שנים לאחר מגפת הקורונה, אשר גבתה את חייהם של מעל 7 מיליון בני אדם ברחבי העולם. אולם, HMPV שונה מהותית מהקורונה - הוא וירוס עונתי הקיים זה כ-25 שנה, עם רמה של חסינות באוכלוסייה העולמית מהדבקות קודמות. קורונה הייתה מחלה חדשה שמעולם לא הדביקה בני אדם בעבר, מה שהוביל להתפשטות ברמת מגפה. בניגוד לקורונה, HMPV אינו מדביק את כל האוכלוסייה באותה מידה, ואנשים עם מערכת חיסון חלשה נמצאים בסיכון גבוה יותר.
המומחים מעריכים כי העלייה במספר המקרים נובעת מטכנולוגיה חדשה המאפשרת זיהוי קל יותר של הווירוס, וכן מחסינות אוכלוסייה שנחלשה כנראה בעקבות מגפת הקורונה. "במשך מספר שנים [בתקופת הקורונה] היינו טובים בנקיטת זהירות להפחתת המספרים, עכשיו אנחנו עושים פחות, וזה מה שגורם לעלייה מחודשת", הסביר גריפין. הוא הדגיש: "האתגר כעת הוא שאין הרבה מה שאנחנו יכולים לעשות מלבד לחנך אנשים שהוא קיים כדי להפחית הדבקה".
המרכז הלאומי למחלות (CDC) הזהיר על זהירות בריאותית. גריפין המליץ: "להישאר בבית, לשמור על היגיינת שיעול והתעטטות נאותה, והיגיינת ידיים הם כה חשובים בעונת החורף." סטיפנס אף הציעה לעטות מסכה אם אתה חייב לצאת לקהילה, במיוחד כדי למנוע הדבקה של אחרים בסיכון גבוה.
כיום, אין חיסון או תרופות ספציפיות נגד HMPV, אף על פי שישנם כמה חיסונים בפיתוח. המומחים מדגישים כי אין סיבה לפאניקה. כפי שאמרה סטיפנס: "כולם במצב של ערנות יתר, וכשאתה שומע את המונח וירוס המטאפנאומו האנושי זה נשמע קצת מפחיד" - מה שמדגיש את ההיבט הפסיכולוגי של הפחד מהווירוס למרות שאינו כה מסוכן.