איראן נתפסת מזה זמן רב כמדינה קשה מאוד בכל הנוגע לגישתה הדתית ומדיניותה כלפי נשים. על רקע זה התרחש מקרה מעורר השראה בנמל התעופה הבינלאומי בטהרן, כאשר אישה איראנית ביצעה מעשה מחאה נועז והורידה את הטורבן מראשו של איש דת והניחה אותו על ראשה, לאחר שהוא נזף בה על אי לבישת חיג'אב.

האירוע תועד בסרטון שפורסם על ידי העיתונאית האיראנית מסיח עלינג'אד, ובו נראית האישה, ששמה לא פורסם, צועקת על האיש בנמל התעופה מהראבאד. היא נשמעת קוראת שוב ושוב "מה לא בסדר עם זה?" תוך שהיא רודפת אחריו עם הטורבן הלבן שלקחה ממנו.

עלינג'אד תיארה את המעשה כהתרסה אמיצה נגד הדיכוי. לדבריה, במשך שנים טענו אנשי הדת כי טורבניהם וגלימותיהם קדושים ובלתי ניתנים לנגיעה, אך מעשה המחאה של האישה ניפץ מיתוס זה. היא הדגישה כי נשים איראניות מותשות וזועמות מהאפרטהייד המגדרי במדינה.

מקרה זה מגיע אחרי שורה של נשים שהתנגדו לחבישת חיג'אב. רק בנובמבר האחרון סטודנטית איראנית נעצרה ביום שבת לאחר שהתפשטה חלקית בקמפוס אוניברסיטת טהרן אזאד היוקרתית למדע ומחקר, במחאה על הטרדה מצד חברי מיליציית הבסיג' שקרעו את החיג'אב שלה ואת בגדיה, כך על פי מספר מקורות חדשותיים וערוצי מדיה חברתית מחוץ לאיראן. חודש אחרי, כוחות הביטחון האיראניים עצרו את הזמרת פרסטו אחמדי, לאחר ששידרה ביוטיוב הופעה שבה הופיעה ללא חיג'אב, בניגוד לחוק. יחד איתה נעצרו גם שני חברי להקתה, אחסאן ביראגדאר וסוהיל פאקיה-נסירי.

לאחרונה, המצב החמיר עם אישור חוקים חדשים בפרלמנט האיראני השמרני, המטילים עונשים חמורים על נשים בשם קידום "תרבות של צניעות וחיג'אב". העונשים כוללים קנסות של עד 15,000 דולר, מלקות ועונשי מאסר של עד 15 שנים למי שנתפסות "מקדמות עירום, חוסר צניעות, הסרת כיסוי ראש או לבוש בלתי הולם".

סטודנטית צעירה באיראן שהתפשטה כמחאה (צילום: רשתות חברתיות)
סטודנטית צעירה באיראן שהתפשטה כמחאה (צילום: רשתות חברתיות)

החוק מכוון במיוחד נגד נשים המקדמות או מפיצות "חוסר צניעות" לגורמים זרים, כולל תקשורת בינלאומית וארגוני חברה אזרחית. במקרים קיצוניים, אם הרשויות קובעות שהעבירה מהווה "השחתה על פני האדמה", הנאשמת עלולה להיות נידונה למוות תחת סעיף 296 של החוק הפלילי האיסלאמי.

החוק החדש אף מטיל עונשים וקנסות על עסקים שלא יאכפו את התקנות, ועורר התנגדות חריפה בקרב פעילים ועיתונאים איראנים. עורכי דין איראנים לזכויות אדם, כמו סעיד דהגאן, טוענים שהחוק מפר את סעיף 9 של החוקה האיראנית עצמה, האוסר על חקיקה הפוגעת בחירויות האזרחים אפילו בשם הריבונות הלאומית.

ארגון אמנסטי אינטרנשיונל גינה בחריפות את החוקים החדשים, והזהיר כי נשים עלולות להיות נידונות למוות אפילו על שליחת סרטונים של עצמן ללא כיסוי ראש לתקשורת זרה. הארגון הדגיש שהחוק נראה כמעניק חסינות לכל מי שרוצה לבצע את "חובתו הדתית" ולאכוף כיסוי ראש כפוי על נשים. דיאנה אלטהאווי, סגנית מנהלת אמנסטי למזרח התיכון, הגדירה את החוק כ"מביש" וטענה שהוא מחמיר את רדיפת הנשים והנערות שהעזו לעמוד על זכויותיהן. לדבריה, הרשויות מנסות לבסס את מערכת הדיכוי המחניקה נגד נשים ונערות תוך הפיכת חייהן היומיומיים לבלתי נסבלים אף יותר.

פרסטו אחמדי, נעצרה כי הופיעה ללא חיג׳אב ביוטיוב (צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב)
פרסטו אחמדי, נעצרה כי הופיעה ללא חיג׳אב ביוטיוב (צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב)