"ניסיון לעורר עניין ביחסי מין לא מסורתיים" נחשב לפשע ברוסיה למעלה מעשור, אך החוק נאכף בדרך כלל נגד יחידים וארגונים שמפרסמים ומקדמים "תעמולה" להט"בית, ולא נגד אנשים הלובשים בגדים "לא גבריים" לרוב. עם זאת, ניתוח אחרון של מסמכי בית המשפט על ידי אתר החדשות העצמאי ורסטקה חשף שאסטרטגיית הקרמלין לקידום "ערכים מסורתיים" כוללת כעת מעצר וקנסות לאנשים על מראה יותר מדי להט"בי. מדיניות זו באה לידי ביטוי גם באיסור על "תעמולה המקדמת אורח חיים ללא ילדים" ובפשיטות נוספות שנערכו על ברים ומועדוני לילה במוסקבה בנובמבר תחת אותם חוקים.

חיילים רוסים 2023 (צילום: רויטרס)
חיילים רוסים 2023 (צילום: רויטרס)

במהלך פשיטה במועדון לילה בעיר טולה בפברואר 2024, כוחות משטרה במדים צבאיים וקסדות עצרו לפחות שמונה אנשים. הפשיטה, שתועדה בסרטונים אך מעולם לא סוקרה בתקשורת, הובילה למעצרם של גברים שנחשדו בקידום אג'נדה להט"בית. המשטרה צילמה וסיפקה תיאורים מפורטים של הלבוש של כל אחד מהעצורים.

על פי התיעוד שנחשף במסמכי בית המשפט, לאחד העצורים היו "גרביים ורודים, קימונו לא כפתור על כתפיו, שיער צבוע בכתום בהיר, וקעקועים אדומים על פניו". לעצור אחר היו "צלבים מסרט שחור מודבקים על הפטמות" והוא לבש "מחוך בסגנון נשי" על גופו ה"עירום". עצור שלישי תואר כמי ש"למרות היותו גבר, לבש חולצה קצרה המכסה את חזהו, מכנסי עור שחורים מעל הברך עם קישוטי שרשרת וגרבי רשת".

השופטים קבעו כי "מראה העצורים אינו עולה בקנה אחד עם דמות הגבר בעל נטייה מינית מסורתית", ולפחות שני עצורים נקנסו ב-50,000 רובל (כ-467 דולר) כל אחד. יש לציין כי לא כל החלטות בית המשפט בתיק זה פורסמו. מעניין לציין שהברמן של המועדון הצליח להימנע מקנס כשטען שהוא גות, מה שהסביר את הפירסינג בגבותיו, שיערו הטורקיז, והחולצה השחורה המגולגלת עד החזה.

החוק ה"אנטי-גיי" הרוסי נכנס לתוקף ב-2013 ותחילה אסר רק על הפצת "תעמולה להט"בית" בקרב קטינים. בשנת 2022 הורחב החוק לאסור על קידום "אורח חיים לא מסורתי" בקרב כל קבוצות הגיל. על פי ורסטקה, בשנת 2024 הובאו לבית המשפט לפחות 131 מקרים של "תעמולה להט"בית", כאשר 71 אזרחים לפחות נקנסו בסכומים שנעו בין 50,000 ל-200,000 רובל (450-1500 דולר).

המקרים כללו מגוון עבירות, החל מפרסום דגלי גאווה ברשתות החברתיות ועד להודאה פומבית בקיום יחסי מין עם קטינים. באוגוסט, חתם ולדימיר פוטין על צו המקל על זרים החולקים את הערכים המסורתיים של רוסיה להגיש בקשות לאשרות תושבות. באופן מעניין, בשנת 2019 דווח על משתמש אייפון רוסי שתבע את חברת אפל בטענה שהפכה אותו להומוסקסואל.

חיילים אוקראינים במצעד הגאווה בקייב, אוקראינה (צילום: REUTERS/Gleb Garanich)
חיילים אוקראינים במצעד הגאווה בקייב, אוקראינה (צילום: REUTERS/Gleb Garanich)