לאחר כ-80 שנה, חשפה הולנד רשימה מפתיעה של כמעט חצי מיליון אנשים החשודים בשיתוף פעולה עם הנאצים במהלך מלחמת העולם השנייה. הולנד כזכור היא המדינה שממנה יצאה אנה פרנק, הנערה המתבגרת שיומנה הפך לסמל הקורבנות של השואה ופרויקט "מלחמה בבית המשפט" של מכון הויחנס שזכה למימון ממשלתי בסך 18.5 מיליון דולרים. כעת מתפרסם ארכיון דיגיטלי המכיל רשימה של 425,000 הולנדים שנחקרו בגין שיתוף פעולה עם הכובשים הנאצים. פרסום זה מגיע לאחר שחוק שאסר את חשיפת המידע פקע ב-2025.
בהקשר ההיסטורי, גרמניה כבשה את הולנד בשנת 1940 והחזיקה אותה תחת כיבוש עד 1945. בתקופה זו, נרצחו יותר מ-100,000 יהודים הולנדים, המהווים כ-75% מאוכלוסיית היהודים במדינה. מתוך אוכלוסייה של 8.7 מיליון תושבים בשנת 1939, כ-5% היו חשודים בשיתוף פעולה עם הנאצים. רק חמישית מהחשודים אי פעם הועמדו לדין, ברובם בגין עברות קלות כגון חברות במפלגה הנאצית.
מומחים רואים בפרסום זה משאב חשוב למחקר ההיסטורי. פרופסור דן סטון מאוניברסיטת רויאל הולוואי ציין כי הארכיון מראה את היקף ההאשמות בשיתוף פעולה, ומשקף במידה רבה את החברה ההולנדית שלאחר המלחמה. ד"ר טובי סימפסון, מנהל ספריית ויינר להיסטוריה של השואה, הדגיש את הערך החינוכי והמחקרי של המסמכים, במיוחד בשל נגישותם המקוונת. הוא ציין כי ארכיון ארולסן הוא הדוגמה היחידה הנוספת של ארכיון שואה בהיקף דומה שנפתח לציבור.
עם זאת, קיימת דאגה מסוימת לגבי השפעות הפרסום. סקר משנת 2023 של ארגון התביעות חשף כי 23% מהדורות האחרונים בהולנד מאמינים שהשואה היא מיתוס או שמספר הקורבנות הוגזם. על אף מאמצי הממשלה ההולנדית להנציח את זיכרון השואה, כולל אנדרטה חדשה ומוזיאון, נראה כי החינוך בנושא הולך ונחלש.
בהיבט המשפטי והאתי, תקנות הגנת נתונים של האיחוד האירופי אינן חלות על המתים, ולכן רוב המידע בארכיון זמין לפרסום. עם זאת, הרשות ההולנדית להגנת נתונים החליטה להחזיק מחוץ לפרסום פרטים מפורטים יותר על קורבנות ועדים. צאצאים של חשודים בשיתוף פעולה הביעו דאגה מפני תגובה ציבורית שלילית אפשרית. המעוניינים יכולים לעיין בפרטים המלאים באופן אישי בארכיון הלאומי ההולנדי בהאג.