לאור העלייה בפרסום של דוגמניות OnlyFans כמו לילי פיליפס ובוני בלו, חלה עלייה משמעותית בחיפושים אחר המונח "התמכרות לפורנו". על פי מחקר עולמי משנת 2024, כ-3% מאוכלוסיית העולם - קרוב ל-100 מיליון מבוגרים - עשויים להתמודד עם התמכרות לפורנוגרפיה, כך על פי נתוני Rehab Recovery. המשמעות היא שיתכן שמישהו בסביבתך הקרובה, אולי אפילו בן או בת זוגך, מתמודדים עם אתגר זה.

בוני בלו (צילום: רשתות חברתיות)
בוני בלו (צילום: רשתות חברתיות)

בעוד שצפייה בתוכן למבוגרים יכולה להיות חלק ממערכת יחסים בריאה ומשמשת להגברת העונג המיני, שימוש תכוף מצביע לעתים על בעיות עמוקות יותר של ניתוק רגשי וחוסר שביעות רצון מהפן המיני. יועצת הדייטינג והזוגיות קייט מנספילד מסבירה בראיון ל-Fabulous כי כמו כל התמכרות, צריכת יתר של פורנוגרפיה משפיעה לרעה על מערכת היחסים. אין הגדרה מדויקת לכמות הזמן שהופכת את הצפייה להתמכרות, אך אפילו צפייה יומית יחידה עלולה להצביע על בעיה.

מנספילד מדגישה שהתמכרויות לפורנו ומין הן מהקשות ביותר לטיפול. הסיבות לכך כוללות את הבושה שחווים שני בני הזוג, הסטיגמה החברתית, וחוסר הזמינות של בן הזוג המכור. בנוסף, הצפייה בפורנו נתפסת כסוג של בגידה, מה שמוביל לדחייה מינית ורגשית. בני זוג של מכורים חווים לעתים קרובות תחושות של חוסר ערך, חוסר אטרקטיביות ודחייה מינית, בעיות שקשה להתמודד איתן.

מה הם הסימנים להתמכרות לפורנו?
שימוש מופרז: בילוי זמן חריג מול המחשב או הטלפון, על חשבון פעילויות ואחריות אחרות.
הסלמה: חיפוש אחר תוכן קיצוני או מגוון יותר עם הזמן, המעיד על צורך בגירוי מוגבר.
הזנחת מערכות יחסים ואינטימיות: ירידה בחיבור הרגשי או הפיזי.
סודיות: התנהגות חשאית לגבי פעילות מקוונת והימנעות משיחות על תכני הצפייה.
שינויי מצב רוח: תנודות במצב הרוח, עצבנות או חרדה כשלא גולשים באינטרנט.
אובדן עניין: ירידה ניכרת בעניין במין או אינטימיות עם בן או בת הזוג.
התנהגות כפייתית: דחף לצפות בפורנו גם כשאין רצון בכך, דבר המעיד על אובדן שליטה.
אשמה או בושה: הבעת רגשות אשמה או בושה לגבי הרגלי הצפייה תוך המשך העיסוק בהם.
השפעה על החיים: הפרעה לעבודה, חיי חברה או מטרות אישיות.
הכחשה: הכחשת הבעיה למרות ראיות ברורות.

איך מתמודדים בסיטואציה שבה בן הזוג מכור לפורנו?
התמודדות עם התמכרות לפורנו במערכת יחסים היא נושא רגיש ומורכב. למרות שזו לא שיחה קלה להעלות, תקשורת פתוחה והקשבה הדדית הן מפתח לשיפור מערכת היחסים.

חשוב להתחיל את השיחה ממקום של אמפתיה, גם אם אתם חשים בגידה. יועצת הדייטינג מסבירה שחשוב להראות לבן או בת הזוג שאכפת לכם מהם ושזה לא רק בנוגע להתנהגות שלהם, אלא נוגע למערכת היחסים בכללותה. היא ממליצה לבחור זמן ומקום מתאימים - סביבה פרטית ונטולת הסחות דעת, ולהימנע מרגעים מלחיצים. בזמן השיחה, חשוב להשתמש במשפטי "אני" כדי לבטא רגשות מבלי להאשים, למשל "אני מרגיש/ה חרדה כשאנחנו לא מתחברים באינטימיות".

איך מתמודדים עם בן או בת זוג שמכורים לפורנו? (צילום: אינגאימג')
איך מתמודדים עם בן או בת זוג שמכורים לפורנו? (צילום: אינגאימג')

גבולות הם חיוניים למערכת יחסים בריאה. קייט מדגישה שהצבת גבולות נועדה ליצור דינמיקה בריאה יותר עבור שני בני הזוג, וגם אם זה מעורר פחד מדחייה, זה יכול להיות מעצים. במקביל, חשוב לאבחן האם מדובר בהתמכרות או בהרגל, ולעתים נדרשת עזרה מקצועית לשם כך.

לפני השיחה, חשוב להעריך את הרגשות האישיים שלכם. בחנו אם אתם חווים תלות הדדית, אחריות יתר לרגשות בן/בת הזוג, או חרדת התקשרות ופחד מאובדן. הכרה ברגשות אלה משנה את אופן הגישה לדיאלוג. אפשר להשתמש במשפטים כמו: "הבנתי שלפעמים אני מרגיש/ה חרדה לגבי החיבור בינינו, ואני חושב/ת שהצבת גבולות ברורים יכולה לעזור לשנינו להרגיש בטוחים יותר."

במהלך השיחה, חשוב לעודד את בן או בת הזוג לחקור את רגשותיהם לגבי ההתמכרות באמצעות שאלות פתוחות. זה יכול לעזור להם להבין מה מניע את התנהגותם ואיך זה משפיע על מערכת היחסים, ובכך להעמיק את ההבנה ולחזק את הקשר ביניכם.

התמודדות עם התמכרות לפורנו היא אתגר זוגי שקל יותר להתמודד איתו כצוות. שמרו על תקשורת פתוחה והזכירו לבן או בת הזוג שאתם בזה יחד, ושלשניכם יש תפקיד ביצירת מערכת יחסים בריאה יותר. היו מוכנים לחזור לשיחות אלה לפי הצורך. עם זאת, המפתח להצלחה הוא הכרה של הפרטנר שלכם בקיום הבעיה ורצון להשתפר. אם זה לא קורה, קייט ממליצה להתמקד בהחלמה האישית שלכם, שעשויה להוות השראה לבן או בת הזוג בעתיד.