חוקרים מהפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה של האוניברסיטה העברית פיתחו שיטה חדשנית המאפשרת לבדוק את איכות העגבניות בעודן על הצמח, ללא צורך בקטיף או פגיעה בפרי. המחקר, שפורסם בכתב העת Computers and Electronics in Agriculture והניב פטנט רשום בארה״ב, מציע פתרון יעיל וחסכוני שעשוי לחולל מהפכה בענף.
השיטה החדשה, שפותחה על ידי צוות חוקרים בראשות ד"ר דוד הלמן, מבוססת על מכשיר ייחודי המסוגל לזהות ולנתח שבעה מדדי איכות מרכזיים של העגבנייה - משקל, מוצקות, סוכרים מומסים, חומציות, ויטמין C, ליקופן ורמת החומציות (pH), מבלי לגעת בפרי. מכשיר זה מסוגל לייצר תמונות ברזולוציה גבוהה של ספקטרום אלקטרומגנטי בתחומים שהעין האנושית לא מסוגלת לראות, לעבד ולנתח מידע זה בעזרת בינה מלאכותית ולספק הערכה של מדדי איכות הפרי.
השיטות המסורתיות לבדיקת איכות פירות גורמות לפגיעה בפרי ובנוסף, הן מוגבלות לבדיקה לאחר הקטיף בלבד. לעומת זאת, המכשיר החדש מאפשר ניטור איכות לא הרסני עוד בשלב הגידול, באופן זול ובמהירות יחסית גבוהה.
החדשנות במחקר מתבטאת גם בצמצום משמעותי של העלויות - החוקרים הצליחו לפתח מודל המסוגל לנבא את כל מדדי האיכות באמצעות חמישה אורכי גל בלבד, מה שמאפשר פיתוח מכשיר פשוט וזול לשימוש מסחרי. המחקר, שכלל 567 פירות מחמישה זנים שונים ובתנאי גידול מגוונים, הוכיח את יעילות השיטה באופן נרחב. התוצאות מראות דיוק גבוה במיוחד במדידת משקל ומוצקות הפרי, עם יכולת חיזוי של 95% ו-89% בהתאמה.
הטכנולוגיה החדשה צפויה לתרום משמעותית הן לחקלאים ולתעשיית המזון והן למחקר המדעי בתחום התפתחות הפירות. פיתוח זה מדגים כיצד טכנולוגיות חדשניות יכולות לשפר את החקלאות המודרנית ולהוביל לייעול תהליכי הגידול והקטיף.