ה-FBI החל בתרגיל נרחב של אירוע גרעיני בניו יורק, במסגרת תרגול מוכנות לאומית להתמודדות עם תרחישי חירום גרעיניים. התרגיל, המתקיים מיום ראשון עד 31 בינואר, כולל כלי טיס צבאיים ואנשי צוות שיתאמנו על תרחישי איום אפשריים. הסוכנות הפדרלית הבהירה כי מדובר בתרגיל שגרתי המתקיים פעמיים בשנה מאז 2012, ללא קשר לאירועים עולמיים עכשוויים.

בתרגיל קודם במרץ 2024, למשל, תורגל תרחיש של קבוצת טרור מקומית שהניחה פצצות, כולל פצצה עם צזיום-137 (איזוטופ רדיואקטיבי), באזור כינוס של יותר מ-10,000 אנשים בטרנטון, בסמוך להופעת סגן הנשיא. התרגיל דרש חיפוש מקיף של המבנה, החל מגשרי התצפית ועד החדרים, דוכני המזון ואזורי השירות.

מטרת התרגיל הנוכחי היא לדמות מתקפה רדיולוגית ולאפשר לאנשי תגובה לתרגל הגנה על בריאות וביטחון הציבור, מתן סיוע חירום לאוכלוסיות המושפעות, ושיקום שירותים חיוניים. התרגיל יתרחש בעיקר בבסיס משמר הלאומי האווירי סטרטון, שדה התעופה הבינלאומי אלבניה, ובחלקים מצפון מחוז סראטוגה. הכוח המשימתי יתמקד באיסוף דגימות של פסולת גרעינית לצורך ניתוח במעבדות הלאומיות.

באוקטובר 2024 התקיים תרגיל נוסף בצפון דקוטה בשם ״ברק גלובלי 25״ (Global Thunder 25 או GT25), שבו השתתפו הצבא האמריקאי וכוחות נאט"ו, כולל אנשי צוות מהממלכה המאוחדת. מטרת התרגיל הייתה לשפר את המוכנות הגרעינית ולהבטיח כוח הרתעה אסטרטגי בטוח ויעיל.

הדיווח על התרגיל מגיע בצל הדיונים העולמיים המתוחים בנושא הגרעיני. ולדימיר פוטין איים לאחרונה כי מלחמת עולם שלישית עלולה לפרוץ אם המערב ימשיך להסלים את המצב באוקראינה. פוטין האשים את המערב בדחיקת רוסיה לקווים האדומים שלה, ואיים להסיר הגבלות על פריסת טילים קצרי וטווח בינוני.

דיפלומט רוסי לשעבר, ניקולאי סוקוב, הדגיש כי הקו האדום הרוסי נועד כ"מסר ברור" שמשמעותו: "אל תטעו - כל הדברים האלה עלולים להוביל למלחמה גרעינית".

ולדימיר פוטין (צילום: Alexander Nemenov/Pool via REUTERS)
ולדימיר פוטין (צילום: Alexander Nemenov/Pool via REUTERS)

בהקשר זה, נשיא ארה״ב דונלד טראמפ הביע בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס רצון לקיים משא ומתן גרעיני עם סין ורוסיה. הוא פרש את עמדתו בנושא הגרעיני, תוך הזכרת ביטול הסכם הטילים הבין-טווחיים ב-2019, שם האשים את רוסיה בהפרת ההסכם וטען כי ההסכם אינו מכסה את המאגר הגרעיני של סין.

טראמפ הדגיש את רצונו "לראות את נטרול הנשק הגרעיני" וטען כי פוטין אהב את הרעיון של צמצום משמעותי בנשק גרעיני. הוא ציין כי סין צפויה להגדיל את מאגר הנשק הגרעיני שלה ב-4-5 השנים הקרובות, והביע דאגה מההוצאות הכבדות על נשק גרעיני. לאחר ההשבעה, פוטין אף שלח ברכות לטראמפ, תוך הבעת נכונות לחדש את הקשרים עם ארצות הברית ומתוך תקווה למנוע מלחמת עולם שלישית.

דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)
דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)