מדענים בסין הגיעו לתגלית מבטיחה שעשויה להציע טיפול טבעי ויעיל לאוטיזם, כפי שדווח ב-South China Morning Post. הם מצאו שהחיידק שנקרא Lactobacillus murinus, הנמצא במוצרי חלב יומיומיים כמו יוגורט וגבינה, יכול להשפיע לטובה על תסמיני אוטיזם ולהיות יעיל כמו הטיפולים הקיימים.
זוהי בשורה משמעותית, במיוחד בהתחשב בכך שכיום הטיפולים המקובלים מוגבלים בעיקר לתרופות פסיכיאטריות, כולל תרופות אנטי-פסיכוטיות, נוגדי דיכאון, ממריצים ותרופות נגד חרדה.
המחקר התמקד ב-34 עכברי מעבדה שעברו שינוי גנטי מיוחד - הסרה של 13 זוגות מהגן CHD8, מה שהפריע לייצור חלבונים חיוניים. העכברים פיתחו התנהגויות דומות לאלו שרואים באוטיזם - כמו חרדה, קושי בתקשורת חברתית ובעיות בזיכרון. בנוסף, הם סבלו מחוסר איזון במוליכים העצביים המרכזיים החיוניים לתפקודים כמו למידה, זיכרון ותהליכים קוגניטיביים.
החוקרים נתנו לעכברים את החיידק Lactobacillus murinus, הידוע בתכונותיו האנטי-דלקתיות ואנטי-בקטריאליות ובהשפעתו החיובית על דיכאון, במשך 30 יום. התוצאות היו מרשימות: המוח הפך גמיש יותר, יכולות הלמידה והזיכרון השתפרו, והמעיים הראו סימני התאוששות. כמו כן, נצפתה התאוששות בגנים רבים אחרים המושפעים מההפרעה.
מחקרים קודמים כבר הראו שחיידקי מעיים יכולים להשפיע על תפקודי המוח דרך "ציר המעי-מוח" - רשת מורכבת של תקשורת בין מערכת העיכול למערכת העצבים המרכזית. מחקר משנת 2022 בבית החולים ז'וג'יאנג בסין אף הצביע על הקשר בין מעיים לא מפותחים לבעיות במיקרוביוטה של המעיים והתנהגויות הקשורות לאוטיזם.
חשוב במיוחד לציין את השיפור באיזון העוררות/עיכוב (E/I) בקליפת המוח - גורם מפתח המשפיע על האופן שבו המוח מעבד מידע ומייצר פעילות תנודתית. בנוסף, נצפתה עלייה ברמות קולטני הדופמין D2 - חלבון חשוב המווסת תנועה, למידה, זיכרון, תגמול וקשב, שלרוב נמצא ברמות נמוכות אצל אנשים עם אוטיזם. מספר מסלולים במוח הקשורים להתנהגות, ארגון סינפסות ודלקת גם הם הראו שיפור משמעותי.
לפי הנתונים העדכניים של ה-CDC, כיום אחד מכל 36 ילדים בארצות הברית מאובחן על הספקטרום האוטיסטי. רוב הילדים אינם מאובחנים לפני גיל ארבע, והטיפולים הנוכחיים מתמקדים בעיקר בטיפולים התנהגותיים וטיפולי דיבור. המדענים הסינים טוענים שהטיפול החדש יכול להשלים את ההתערבויות ההתנהגותיות הקיימות עם תופעות לוואי מינימליות.
החוקרים גילו שחלק גדול מההשפעה החיובית של הטיפול התרחשה באסטרוציטים - תאים המווסתים מוליכים עצביים וחילוף חומרים במוח, כאשר הנוירונים המעוררים, האחראים על העברת אותות במוח, הראו את ההתאוששות המשמעותית ביותר. "Lactobacillus murinus משפר חסרים בהתנהגות חברתית הקשורה ל-ASD דרך תקשורת חיידק-מעי-מוח", מסרו החוקרים, והוסיפו כי "הממצאים שלנו מתיישרים עם ומרחיבים מחקר קודם, שהראה ש-Lactobacillus murinus מציל חסרים התנהגותיים".
למרות שעדיין לא ידוע בוודאות מה גורם לאוטיזם, חוקרים משערים שגורמים סביבתיים כמו זיהום וחומרים כימיים במזון ובמים עשויים לחדור למחזור הדם של נשים בהריון ולהשפיע על התפתחות המוח העוברי.