ערב הסעודית דיווחה על מעצרם של יותר מ-50 אנשים, ביניהם עובדות מין ואזרחים זרים, במסגרת מבצע משטרתי נרחב נגד "מעשים בלתי מוסריים". על פי דיווח בפייננשל טיימס, משרד הפנים הסעודי עצר 11 נשים בחשד לזנות.
יחידת הביטחון הקהילתי החדשה, שהוקמה לאחרונה בהוראת יורש העצר מוחמד בן סלמאן, הובילה את המבצע שבמסגרתו נעצרו גם עשרות אזרחים זרים בחשד לעבירות במכוני עיסוי ובגין אילוץ נשים וילדים לקבץ נדבות. מטרתה המוצהרת של היחידה היא להתמודד עם "ביטחון קהילתי וסחר בבני אדם".
לפי אנליסטים, יחידת הביטחון הקהילתי הוקמה בתגובה ל"פעילות מוגברת ניכרת" הקשורה למין ולסוגיות מוסריות אחרות. במשך שנים, הממלכה פעלה להקלת ההגבלות החברתיות שלה ולגיוון הכלכלה, מהלכים שהובילו לשינויים חברתיים משמעותיים. אמנם בשנת 2019 הממשלה הסעודית הכריזה על חוק "צניעות ציבורית", אך על פי הפייננשל טיימס, חוק זה לא נאכף בקפדנות עד כה.
בקרב הציבור הסעודי ניכרת תגובה מעורבת למהלך. חלק מהאזרחים המקומיים משבחים את היחידה החדשה, וטוענים ש"פעילות נגד סחר בבני אדם היא דבר טוב". לעומתם, אחרים משווים את היחידה לוועדה לקידום מידות טובות ומניעת חטא, כוח המשטרה הדתית שפעל במדינה עד שנת 2016. כוח זה, אכף בעבר את כללי המוסר וההפרדה המגדרית הנוקשים ביותר בעולם, עד שהנסיך מוחמד קיצץ משמעותית בסמכויותיו.
לפי הפייננשל טיימס, הרשויות הסעודיות מתמודדות עם עלייה בשימוש בסמים ובזנות. מומחים מסוימים, למרות שהנתונים בנושא מוגבלים, טוענים כי הקלת הגבלות הוויזה וצמצום ההגבלות על חירות נשים אפשרו את התפתחות תעשיית המין בערב הסעודית. הם מוסיפים כי הגידול בתיירות, השינויים החברתיים המהירים והמספר העולה של עובדים זרים במדינה מביאים לעלייה בפעילות פלילית.
בחודש שעבר, משרד הפנים הסעודי הציג את היחידה החדשה כמאמץ לשמירה על זכויות הפרט, חירויות יסוד המובטחות על ידי חוק השריעה (המסגרת המשפטית של הממלכה), וכבוד האדם. אולם, חלק מהאנליסטים טוענים כי מסגור זה היה רק ניסיון למנוע ביקורת מארגוני זכויות אדם וממשלות מערביות.
סולטאן אלעמר, עמית בכיר במכון ניו ליינס בוושינגטון, אמר לפייננשל טיימס: "בדרך כלל, המסגור של הודעות כאלה היה סביב ביטחון ולא זכויות אדם".
במקביל, ח'אלד אל-סולימאן, פרשן בעיתון הסמי-רשמי עוכאט' דיילי, מציע שהיחידה נוצרה בתגובה ישירה לתצוגות ציבוריות של התנהגות בלתי מוסרית ולפרסומות מקוונות לשירותים אסורים. אל-סולימאן שיבח את ערב הסעודית על שיש לה "זהות דתית וחברתית מיוחדת כמקום הולדת האסלאם".
במאמר שפרסם בחודש שעבר, הוא כתב שאיש לא צריך "לעוות" את תדמית הממלכה של "ערכים מוסריים וחברתיים ברמה גבוהה". הפרשן הוסיף: "אם פרקטיקות לא מוסריות ובלתי חוקיות כאלה נעשו בעבר בסתר, אלה שעוסקים בהן היום לעולם לא צריכים להרגיש שהם יכולים להופיע בציבור ללא השלכות".