מחקרים שנערכים בעת האחרונה מגלים כי בריאותינו הכללית מושפעת מהרבה גורמים: שעות ואיכות השינה, פעילות גופנית, כמה מתח אנחנו מסוגלים לסבול, וכמובן, מה אוכלים בכל ארוחה.
לפי דיווח שפרסם מגזין טיים, האוכל הפך למוקד תשומת לב על רקע התסכול הגובר מההתקדמות האיטית של טיפולים תרופתיים בהפחתת מחלות הקשורות לדיאטה כמו סוכרת מסוג 2, מחלות לב, לחץ דם גבוה ואפילו סרטן. אותו תסכול גם מעודד מחקר התומך ברעיון שתזונה בריאה שומרת על בריאות טובה יותר.
מזונות אינם נפרדים מתרופות בכל הנוגע לאופן שבו הם פועלים על הגוף, שכן הם יכולים להכיל מספר מרכיבים מועילים, ואולי פחות מועילים, הפועלים במערכות שונות.
למרות שאין את אותם סוגים של ניסויים קפדניים המוכיחים את ערכו של מזון כמו שיש לתרופות, הנתונים הקיימים, ממחקרים מבוססי אוכלוסייה של מה אנשים אוכלים, כמו גם מחקרים בבעלי חיים ומעבדה של חומרים פעילים ספציפיים במזון, כולם מצביעים על אותו כיוון.
חלקה של התזונה בחשיבות בריאות זכתה לתוקף מדעי בשנת 2002, כאשר ממשלת ארה"ב פרסמה תוצאות מחקר שמצא כי בקרב אנשים בסיכון לסוכרת, אלו שנטלו מטפורמין היו בסיכון נמוך ב-31% ללקות במחלה מאשר אלו שלקחו פלצבו. בעוד שאלו ששינו את התזונה שלהם והתעמלו באופן קבוע היו בסיכון נמוך ב-58% ללקות במחלה בהשוואה לאלה שלא שינו את התנהגותם, כמעט פי שניים את הפחתת הסיכון.
בסדרה של מחקרים, רוב האנשים שהקפידו על תזונה בריאה, כמו התזונה הים תיכונית העשירה בשומנים טובים כמו שמן זית, אומגה 3, אגוזים, פירות וירקות, הורידו את רמות הסוכר והכולסטרול בדם, והפכו כמה חסימות בעורקי הלב, והפחיתו את השכיחות של התקפי אנגינה.