הרגלים מסוימים לפני השינה משפיעים באופן משמעותי על איכות ומשך השינה שלנו. בעוד שפעילויות כמו קריאת ספר, מקלחת או האזנה למוזיקה עשויות לתרום לשינה טובה יותר, מחקרים מדעיים רבים מצביעים על כך שבילוי זמן ממושך מול מסכים אלקטרוניים, ובמיוחד טלפונים ניידים, מהווה הרגל מזיק במיוחד. 

שימוש בטלפון במיטה נחשב לגורם עיקרי לנדודי שינה, וישנן חמש דרכים מומלצות להיפטר מ"התמכרות" לטלפון הנייד במיטה, כפי שעולה מהמחקרים.

מחקר נרחב שנערך על ידי המכון הנורבגי לבריאות הציבור חשף נתונים מדאיגים אודות השפעת השימוש בטלפונים ניידים במיטה. המחקר, שכלל 45,202 משתתפים, בחן באופן מעמיק את הקשר בין זמן השימוש בטלפונים והרגלי השינה.

איך נוכל לישון יותר טוב? (צילום: ingimage ASAP)
איך נוכל לישון יותר טוב? (צילום: ingimage ASAP)

התוצאות, שפורסמו בכתב העת Frontiers in Psychiatry ודווחו באתר New Atlas, הצביעו על קשר משמעותי בין גלישה מוגברת בטלפונים - בין אם לצפייה ברשתות חברתיות או למעקב אחר חדשות לפני השינה - לבין עלייה בתסמיני נדודי שינה.

הממצאים המדהימים של המחקר מראים כי שעה של שימוש בטלפון במיטה מגדילה את הסיכון לנדודי שינה בשיעור מדאיג של 59%, ומקצרת את משך השינה הלילית ב-24 דקות. חשוב לציין שהמחקר התמקד בסטודנטים בגילאי 18 עד 28, אך התוצאות מצביעות על כך שלא רק רשתות חברתיות הן הגורם המשפיע - כל סוג של שימוש בטלפון במיטה הראה השפעה דומה על איכות השינה.

ד"ר גונהילד ג'ונסן היטלנד, החוקרת הראשית במחקר מהמכון הנורבגי לבריאות הציבור, הדגישה כי "נראה שסוג פעילות בטלפון אינו חשוב כמו הזמן הכולל שמבלים בשימוש במסך במיטה". המחקר לא מצא הבדלים משמעותיים בין השפעת רשתות חברתיות לפעילויות מסך אחרות, מה שמחזק את ההשערה שעצם השימוש במסך הוא הגורם העיקרי להפרעות שינה. הסיבה המרכזית נראית כדחיקת זמן השינה - כלומר, השימוש בטלפון מעכב את השינה על חשבון זמן שיכול היה להיות מוקדש למנוחה.

המשתתפים במחקר ציינו סיבות מגוונות להשפעה השלילית, החל מהשפעת המסכים עצמם על השינה ועד להתערבות האור הנפלט מהם במקצבים היומיים הביולוגיים המסדירים את מחזור היום והלילה בגופנו. ד"ר היטלנד הסבירה ש"בעיות שינה נפוצות מאוד בקרב סטודנטים, ויש להן השפעות משמעותיות על בריאות נפשית, ביצועים אקדמיים ורווחה כללית". היא ציינה שמחקרים קודמים התמקדו בעיקר במתבגרים, ולכן מחקר זה ביקש להרחיב את הבנתנו לגבי השפעת המסכים על אוכלוסייה בוגרת יותר.

לאור השימוש הנרחב במסכים במיטה, החוקרים שאפו לחקור את הקשר בין פעילויות מסך שונות לדפוסי שינה. הם ציפו ששימוש ברשתות חברתיות יהיה קשור יותר לשינה לקויה בשל האופי האינטראקטיבי שלהן ויכולתן לגרום לגירוי רגשי, כפי שהסבירה ד"ר היטלנד: "נראה לאור השימוש הנרחב במסכים במיטה, המחקר ביקש לחקור את הקשר בין פעילויות מסך שונות לדפוסי שינה, עם ציפייה ששימוש ברשתות חברתיות יהיה קשור יותר לשינה לקויה, בשל האופי האינטראקטיבי שלהן ויכולתן לגרום לגירוי רגשי".

אולם, מפתיע לגלות שכל סוגי פעילויות בטלפון הראו השפעה דומה על השינה, ללא הבדל משמעותי בין סוגי הפעילויות השונות. החדשות הטובות שעולות מהמחקר הן שניתן להתגבר על ההשפעה השלילית ולשפר את איכות השינה בצורה פשוטה יחסית - על ידי הנחת הטלפונים בצד זמן מספיק לפני השינה.

ד"ר היטלנד ממליצה שאם אדם סובל מבעיות שינה וחושד שזמן מסך עשוי להיות גורם משפיע, כדאי לנסות להפחית את השימוש במסך במיטה. ההמלצה המדויקת היא להפסיק את השימוש במסכים 30-60 דקות לפחות לפני השינה ולכבות התראות כדי להפחית הפרעות במהלך הלילה, צעדים פשוטים שעשויים לשפר משמעותית את איכות השינה.