הצבי הארץ-ישראלי, מין בסכנת הכחדה עולמית, שורד בישראל במהלך החורף הודות ליכולתו להתמודד עם הטמפרטורות הנמוכות ע"י שינוי תזונתי והתנהגותי.
לדברי אמנדה לינד, מנהלת פארק עמק הצבאים בירושלים מטעם החברה להגנת הטבע, בעונה זו, הצבאים משנים את תזונתם מעשב יבש לעלי שלכת וציפות של שקדים, בעלי ערך תזונתי גבוה וכנראה גם מאוד טעימים. בנוסף, הצבאים אוכלים זיתים העתירים בשמן שמספק אנרגיה רבה. "בשעות הערב הצבאים יוצאים לריצה מחממת לפני צניחת הטמפרטורות. הריצות נפוצות, וניתן לראות אותן ממרפסת התצפית בטיילת גולומב גם כשהפארק סגור", כך לדבריה.
בתחילת השבוע, תיעדה אפרת יגור, מנהלת העדר בעמק, המונה כ-80 צבאים, ריצת חימום כזו שהצבאים ערכו. כפי שניתן לראות, לריצה מצטרפים כמעט כל הצבאים בעדר והיא יכולה להימשך דקות ארוכות. ענבל שמש, מנהלת התוכן בפארק: "ספרנו 54 צבאים שעוברים מול המצלמה בתוך פחות מדקה. הקהל מוזמן לבוא ליהנות מהצבאים ומהטבע העירוני בכלל. הכניסה חינם, ובסופי שבוע תוכלו לפגוש את צוות ההדרכה המוכשר שלנו בשטח שישמח לספר על ההכנות של הצבאים ושאר הטבע לחורף".
מצבו של הצבי הארץ-ישראלי אינו משמח, ועל פי הערכות נותרו רק כ-5,000 צבאים בלבד ממין זה בטבע. הסכנה העיקרית לחיי הצבאים בטבע היא בנייה והרס בתי גידול טבעיים וסלילת כבישים, שקוטעים את אזורי המחייה שלהם ומבודדים אותם מבני מינם. לכן, החברה להגנת הטבע וגופים נוספים נלחמים כדי להציל כל שטח פתוח ומסדרון אקולוגי שעוד נותר ובמקביל, מנסים לטייב את התכנון כך שהפיתוח יכלול מעברים אקולוגיים משמעותיים.
"העבודה עוד רבה וגם שטחים המוגדרים כשטחים פתוחים, בפועל חסומים על ידי גדרות, תשתיות ועוד. סכנות נוספות לחיי הצבאים הם ציידים לא חוקיים, שצדים אותם בעיקר לצורך סחר בבשרם ועורם, וריבוי קיצוני של כלבים משוטטים ותנים, שטורפים את הצבאים ועופריהם", מוסיף עמיר בלבן, מנהל תחום טבע עירוני בחברה להגנת הטבע.
עמק הצבאים נמצא בליבה של ירושלים, הוקם בשטח פתוח המתפרש על 250 דונם בין השכונות קטמונים, גבעת מרדכי והולילנד, אחרי מאבק ציבורי חסר תקדים נגד הקמת שכונה במקום. הפארק פתוח לציבור כל ימות השבוע ללא תשלום, מונגש לאנשים עם מוגבלויות וניתן לראות בו באופן חופשי צבאים, ציפורים, צבים, עופות מים, זוחלים ובעלי חיים נוספים.