מדענים מהמרכז למחקר "וקטור" באזור נובוסיבירסק, רוסיה, מנתחים שרידים של ממותות, קרנפים צמריריים ובעלי חיים אחרים מתקופת הקרח, וזאת כדי לזהות ולהחיות וירוסים פרהיסטוריים הידועים גם בשם "וירוסים מאובנים".
בעלי החיים נשתמרו כמעט בצורה מושלמת באדמה הקפואה של יאקוטיה, אזור עצום בצפון מזרח סיביר שבו הטמפרטורות בחורף יכולות לצנוח למינוס 55 מעלות צלזיוס. המחקר, שהחל בשנה שעברה, נועד לקבוע כיצד וירוסים מתפתחים. לפי דיווח של העיתון הבריטי "The Times", מרכז המחקר "וקטור" המתמחה בווירולוגיה, הוא מעבדת נשק ביולוגי סובייטית לשעבר, והיא אחת מ-59 מעבדות ביולוגיות בעלות רמת האבטחה מהגבוהות בעולם. כמו כן, היא גם אחת משתי מעבדות (השנייה באמריקה) שמורשות לשמור על דגימות של נגיף האבעבועות השחורות הקטלני.
למרות זאת, המוניטין של המעבדה הרוסית השמורה ביותר נפגע לאחר מספר תקריות, כשבשנת 2019 פרצה שריפה באחד ממתקניה, שבעקבותיה עובד נפצע, כך לטענתם. הדו"ח הוסיף כי בשנת 2004, אחת מהמדעניות מתה לאחר שדקרה את עצמה בטעות במחט המכילה את נגיף האבולה.
פרופסור קלברי הצרפתי אמר: "כמו בכל המעבדות, ישנן כספות המכילות וירוסים קטלניים. המעבדות הרוסיות נבדקות מעת לעת על ידי ארגון הבריאות העולמי והדו"ח האחרון שלה מ-2019 לא הצביע על סיבות לדאגה". עם זאת, צוות ארגון הבריאות העולמי לא צפה בפועל בחוקרים במעבדה, שכן המתקן נסגר עקב "עבודות תחזוקה".
שיתוף הפעולה בין מדענים מערביים למוסקבה הוקפא ברובו מאז התקיפה הרוסית באוקראינה בתחילת השנה, ב-24 בפברואר.