המתיחות בין סין לארה"ב נמשכת: הוול סטריט ג'ורנל דיווח הבוקר (שישי) מפי גורמי מודיעין בוושינגטון, כי סין ערכה "תיקון" ל"חוק הריגול", מה שעלול לסכן אנשי עסקים אמריקאים שעובדים במדינה. על פי הדיווח, גורמי המודיעין הזהירו את אנשי העסקים האמריקאים מפני "הסכנות החדשות" הכרוכות במסגרת התיקון לחוק. התיקון שנעשה לחוק, הוא חלק משורה של צעדים ותקנות של המשטר הסיני, המאפשרים לו לחזק ולהרחיב את הפיקוח על החברות הזרות הפועלות במדינה. רק בחודש שעבר, פשטה הממשלה על חברות ייעוץ זרות בטענה ל"סכנה עבור ביטחון המדינה"

בתוך כך, התיקון לחוק מתבצע על רקע גל של פעולות ממשלתיות כנגד עסקים זרים במדינה, בעיקר אמריקאים, בצל המתיחות בין שתי המעצמות. החוק כאמור מרחיב את ההגדרה המשפטית של המושג "ריגול", ועל כן יהווה סכנה עבור חברות זרות מהמגזר הפרטי שפועלות בשטחה של סין.

אנשי עסקים אמריקאים בסין בסכנה? (צילום: Thomas Peter-Pool/Getty Images)
אנשי עסקים אמריקאים בסין בסכנה? (צילום: Thomas Peter-Pool/Getty Images)

עם זאת, ממשלת סין כבר הדגישה כי זכויותיהם של אנשי עסקים זרים במדינה מוגנות על פי החוק. דוברת משרד החוץ הסיני, מאו נינג, אמרה מוקדם יותר השבוע כי "כל עוד מצייתים לחוקים ולתקנות, אין צורך לדאוג". זאת, בזמן שערכה מסיבת עיתונאים ונשאלה "האם חוק הריגול החדש ישפיע על עיתונאים זרים?".

למרות דבריה של נינג, המודיעין האמריקאי הטיל ספק בדבריה, ואף הזהיר כי במסגרת התיקון החדש, הממשל בסין יכול להטיל מגבלות תנועה חמורות על זרים, גם בשערי הכניסה והיציאה מסין. זאת, עבור אנשים שהוגדרו על ידי הרשויות כ"איום על הביטחון הלאומי". על כן, גורמי מודיעין הדגישו כי ישנה סכנה משפטית חמורה עבור חברות, עיתונאים וחוקרים אמריקאים בסין.

כאמור, התיקון לחוק מתרחש בצל המתיחות המדינית בין ארה"ב לסין. לפני כשבוע וחצי, הגיע שר החוץ האמריקאי, אנתוני בלינקן, לבייג'ינ ושם נפגש עם הנשיא הסיני שי ג'ינפינג. הדיפלומט האמריקאי, היה הראשון שביקר בסין מזה חמש שנים. במהלך הביקור, הצהיר בלינקן כי "התקווה והציפייה שלנו היא לתקשורת טובה יותר עם סין". לדבריו, "שני הצדדים הכירו בצורך לעבוד על מנת לייצב את מערכת היחסים, היה ברור שהקשר נמצא בנקודה של חוסר יציבות". עוד אמר בלינקן כי "הגעתי לבייג'ינג כדי לחזק את ערוצי התקשורת, להבהיר את העמדה שלנו והכוונה שלנו בעמדות שאיננו מסכימים עליהם, ולעבוד יחד על האינטרסים המשותפים שלנו".

קודם לכן, נפגש עם ראש נציבות החוץ של סין, וונג יי, שהדגיש את האתגרים העמוקים והתגברות חוסר האמון שאפיינו את מערכת היחסים בין המדינות בתקופה האחרונה. השפעתה הגוברת של סין במספר מדינות בעולם, דחפו את ארה"ב לשנות את האופן שהוא מנהלת את יחסיה עם בייג'ינג בשנים האחרונות. וונג יי האשים את "התפיסה השגויה" של וושינגטון על סין, וטען כי זו הסיבה לפגיעה ביחסים בין שני הצדדים, ודרגש מבלינקן שמדינתו "תפסיק לפגוע בהתפתחות הטכנולוגית של סין".