התקשורת העולמית לא נותרה אדישה לסערות הפנימיות שהתחוללו בישראל בימים האחרונים, בעקבות ההצבעה בכנסת ואישור צמצום עילת הסבירות. היום הדרמטי בכנסת וברחובות שאירע רק לפני יומיים (שני) דווח בהרחבה ברחבי העולם והיה לכותרת ראשית באתרים רבים.
רעידת אדמה פוליטית: הצעת החוק לצמצום עילת הסבירות אושרה במליאה
סקרים חדשים חושפים: כמה שוקלים לעזוב את הארץ ומי מוביל בתמונת המנדטים?
"ממשלת בנימין נתניהו מפירה את עקרון הפרדת הרשויות", פרסם העיתון הגרמני המוכר "דר שפיגל" ביום שני האחרון, היום שבו הצביעה הכנסת על צמצום עילת הסבירות. העיתונאי ריצ'ארד שניידר דיווח כי "הכנסת מצביעה על חוק שיבטל במידה רבה את הפרדת הרשויות. המחאות גוברות, יותר ויותר חיילי מילואים מסרבים לשרת וישראל עומדת בפני קטסטרופה, מחוץ ומפנים". בסיום ההצבעה פרסם העיתון הגרמני את הכותרת: "ישראל בנקודת מפנה. האם בית המשפט העליון יכול לעצור את ביטול הסבירות שלו? ישראל עומדת בפני שבועות קשים".
שער ה"ליברסיון" הצרפתי הוקדש ביום שני האחרון לישראל, תחת הכותרת הדרמטית: "הפגנות בישראל: דיקטטורה נולדת לנגד עינינו", ובאתר החדשות עלו דיווחים שוטפים על העימותים מחוץ לכנסת. "זהו מאבק בין שתי תפיסות עולם", כתב ג'ורג' בלובובסקי, "חיילי מילואים שובתים והמונים צועדים אל עבר ירושלים". על צעדת ההמונים לירושלים, שהחלה בשלישי בלילה והגיעה לסיומה במוצאי שבת, כותב בלובובסקי שהישראלים צועדים בנתיב הימני בכביש מתל אביב לירושלים, אוחזים בדגלים והולכים בחום כבד, עד כדי כך שהמכת"זית, "תותח המים", הופכת לרגע מרענן. "המחאה, שנכנסת לשבוע השלושים שלה אינה נחלשת", כתב עוד, "והיא עדיין מאמינה שהיא יכולה להציל את הדמוקרטיה הלא מושלמת שלה".
גם ב־BBC סיקרו לאורך היום מהרחוב הירושלמי, דיווחו על שימוש ב"תותח המים" מחוץ לפרלמנט בשעות הקריטיות לפני ההצבעה והגדירו את הרפורמה כ"אחת הרפורמות השנויות ביותר במחלוקת שקיטבו את ישראל, וגרמו לאחד המשברים הפנימיים החמורים ביותר בתולדות המדינה". הלילה הסוער שידעה ישראל לאחר ההצבעה הגיע גם הוא לכותרות של ה־BBC, שדיווח כי "משטרת ישראל התעמתה עם המוני מפגינים בלילה לאחר שהפרלמנט אימץ חוק מאוד שנוי במחלוקת". עוד הוסיפו, כי "הצעדים זכו לביקורת גם מצד נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, אשר בהערותיו המפורשות ביותר עד כה קרא לדחות את הצעת החוק ה'מפלגת'".
באל־ג'זירה תוהים
אין זה מפתיע שהעולם הערבי עוקב מקרוב אחר האירועים כבר חודשים ורשת הטלוויזיה הגדולה בעולם בשפה הערבית, אל־ג'זירה, פרסמה לכ־150 מיליון צרכניה דיווחים שוטפים על ההצבעות בתוך הפרלמנט הישראלי וההפגנות מחוצה לו. במאמר דעה שפורסם באתר אל־ג'זירה, שואל הפרשן הפוליטי הבכיר מרואן בשארה, האם בפנינו מלחמת אזרחים ישראלית? "השד יצא מהבקבוק", כתב בשארה, "הקנאים לא יפסיקו עד שהגאולה האפוקליפטית והמשיחית שלהם תושלם, ויהי מה".
עוד כותב בשארה: "המלחמה הקולוניאלית והדתית של ישראל נגד הפלסטינים, שנמשכת כבר עשרות שנים, הגיעה לשיאה במה שנראה כמו סכסוך אזרחי יהודי, הגובל במלחמת אזרחים. בעוד מאות אלפים ממשיכים לצעוד ברחוב נגד הממשלה, הנשיא הזהיר מפני קצה התהום ופרשנים מובילים מזהירים שמלחמת האזרחים כבר החלה".
בגופי התקשורת באיראן דווח על אשפוזו של בנימין נתניהו ודובר משרד החוץ האיראני, נאסר כנעני, אמר: "על פי מקורות חדשותיים, הרופאים השתילו קוצב בלב ראש הממשלה של משטר הכיבוש הציוני. עם זאת, ניכר שהמשבר בלב המשטר הציוני עמוק יותר מזה שבלבו של ראש הממשלה".
"סלידה הדדית"
ב"ניו יורק טיימס" מתארים את החרפת העימות סביב "התוכנית השנויה במחלוקת של ממשלת הימין הקיצוני". העיתון מתאר יום של סערה ברחובות ובאולמות השלטון כאחד, וכותב כי "קואליציית השלטון הימנית מעמידה את הישראלים זה מול זה באכזריות נדירה". עוד נכתב כי התוכנית, שמטרתה לבלום את הכוח השיפוטי, חילקה את המדינה, כבישים נחסמו והמשק הישראלי מאיים בשביתה.
בשבוע האחרון יצרו כותרות ה"טיימס" לא מעט עניין בישראל, כשתומאס פרידמן, הפרשן המוכר, ביטא במאמריו את עמדתו של הנשיא ביידן, שקרא לנתניהו להשיג הסכמה רחבה ולא למהר עם החקיקה. את מאמרו מיום ראשון האחרון, הקדיש פרידמן לפנייה ישירה לנשיא ביידן, שעל פי דעתו, רק הוא יכול להציל את ישראל בשלב זה.
"הנשיא ביידן היקר, באוקטובר 1973, פתחו צבאות מצרים וסוריה במתקפת פתע על ישראל. כשלצבא הישראלי לא היה מספיק תחמושת, קודמך בתפקיד, הנשיא ריצ'רד ניקסון, הורה על הובלה אווירית מסיבית של נשק, כדי להציל את הדמוקרטיה היהודית היחידה מפני איום ההשמדה מחוץ. 50 שנה מאוחר יותר, אדוני הנשיא, הדמוקרטיה היהודית הזו זקוקה בדחיפות לסיוע אווירי נוסף כדי להציל אותה מפני ההשמדה מבפנים. היא זקוקה לאספקה דחופה של אמיתות קשות - משהו שרק אתה יכול לספק".
בהמשך המאמר כותב פרידמן כך: "אדוני הנשיא, כשנפגשנו בשלישי שעבר ונתת לי את הצהרתך המדודה שקראה לנתניהו 'לא להאיץ' בחקיקה הזו ללא 'קונצנזוס רחב ככל האפשר' - שברור כל כך כי אין לו - היא הייתה כשוק מחשמל למערכת הפוליטית בישראל, וסוקרה בחדשות במשך כמה ימים. זה היה כזה הלם כי רובם המכריע של הישראלים מאמינים - בצדק - שאתה חבר אמיתי ושהעצה שלך באה מהלב. אבל אני חושש שממשלת ישראל הזו זקוקה למנה נוספת של אהבתך הקשוחה - לא רק מהלב שלך אלא גם מלב האינטרסים האסטרטגיים של ארצות הברית. כי נתניהו חורש קדימה למרות ההפצרות שלך".
"הגרדיאן" הבריטי מציג גם הוא את קריאתו של ביידן לבטל את ההצבעה ומדווח על יציאתו של נתניהו מבית החולים, ועל ההפגנות הרבות ברחובות סביב ההצבעה, ובנוסף בוחר להציג טור אישי של הסופר הישראלי דויד גרוסמן, שכותרתו: "זו הסיבה שאנחנו צועדים נגד תפיסת הכוח של נתניהו: זה מאבק על חייה של ישראל כמדינה דמוקרטית". "העם היהודי חווה שסעים ומחלוקות", כותב גרוסמן, "אבל מה שהתרחש בישראל בחודשים האחרונים כבר לא נמצא על אותו רצף. עדיין אין לנו את המילים לתאר בצורה מספקת את השתלשלות העניינים הזו, וזו הסיבה שהיא כל כך מפחידה. ייתכן שיתברר שזו הייתה תחילתו של תהליך שיפורר - ואולי יפתור - את הנקודות המאובנות והמסוכנות של החברה שלנו. אבל לעת עתה הוא מעלה על פני השטח את הסודות והשקרים של ישראל, את העבירות ההיסטוריות המצטברות, את חוסר החמלה, את העוולות. כל אלה הפכו לדיסוננס בלתי נסבל שמוליד סלידה הדדית".
גרוסמן, שהשתתף בצעידת ההמונים לירושלים בשבת האחרונה, גם כתב באותו הטור: "היו כאן רגעים מרגשים רבים במהלך הימים והלילות של הצעדה לירושלים. אחד מהם התרחש בשבת בבוקר, כאשר גל אנושי אדיר, עם אלפי דגלים כחולים ולבנים, זרם אט־אט במורד הגבעה ליד שורש והצטלב עם ההמונים שהמתינו בגשר חמד. שני המחנות התמזגו יחדיו; בקבוקי מים ניתנו להולכים הלוהטים והעייפים, יחד עם פרוסות אבטיח, קוביות קרח וענבים. הייתה נדיבות, רצון טוב ושיתוף מכל הלב. הייתה ההבנה הנדירה שכל אחד מאיתנו מורכב מהאנשים הרבים שהגיעו למקום הזה".
במגזין האיטלקי Il Post דיווחו מההצבעה בפרלמנט הישראלי והסבירו לקוראים כי ההצבעה עוסקת בנושא שמפלג את ישראל כבר חודשים. סוכנות הידיעות האמריקאית AP הקדישה את דף הבית של האתר לשאלה מדוע המהפך המשפטי של ישראל כה מפלג? לצד הכותרת מופיעה תמונה של דגל ישראל מגואל במה שנראה כמו דם: "במשך שבעה חודשים יצאו עשרות אלפי ישראלים לרחובות במחאה על תוכניותיו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לשנות את מערכת המשפט ולהחליש את בית המשפט העליון".